Markalaşan Akkuş Fasulyesi Fiyatı'nı İkiye Katladı
''Talebi Karşılayamıyoruz ,Yıllık Üretimimizi 2 Bin Tona Çıkaracağız''
info@karadenizekonomi.com / 8.01.2015
ORDUnun Akkuş İlçesinde yetişen Akkuş Şeker Fasulyesinin kilosu 2 TLden satılırken, Türk Patent Enstitüsü tarafından coğrafi işaret olarak tescillenince fiyatı katlandı.
Akkuş Ziraat Odası tarafından paketlenip markasıyla birlikte kilosu 15 TLden satılan fasulye üreticiyi de sevindirdi. Akkuş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kaya, 400 tona çıkan fasulye üretimini 2 bin tona çıkarıp yurt dışına ihracata başlayacaklarını, şu anda yurt dışı taleplerini ise kargo ile karşılamaya çalıştıklarını söyledi.
Ordunun Akkuş İlçesinde yetişen şeker fasulyesi 4 yıl önce Türk Patent Enstitüsü tarafından coğrafi işaret olarak tescillendi. Akkuş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kaya Türk Patent Enstitüsü tarafından coğrafi işaret olarak tescilledikleri Akkuş Şeker Fasulyesinin artık gerçek değerinden piyasaya satıldığını belirtti. Fasulyenin 4 yıl önce kilosunun 2 TL olduğunu, bugün ise, Ziraat Odası tarafından doğrudan üreticiden 13 TLye satın alınıp paketlenerek markasıyla 15 TLden satışa sunulduğunu vurgulayan Ahmet Kaya, Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile birlikte ilçemizde yetişen fasulyenin toprak yapısı, vitamin değeri, pişirilmesi, kabuk yapısı, damak lezzeti gibi özelliklerinin ortaya çıkarılması için bilimsel çalışma yaptırdık. Bu çalışmalar sonucunda coğrafi tescil belgesi aldık. Tescillenmeden önce fiyatı 2 TLydi. İlçe Kaymakamlığı, İlçe Belediyesi ve muhtarlarımızla toplantı yaparak fasulyenin paketlenerek markasıyla satılması yönünde karar aldık. Artık üretici gelişi güzel fasulye satışı yapmayacak. 13 TLden üreticiden fasulyeyi biz alıyoruz, paketleyerek Akkuş Şeker Fasulye markasıyla 15 TLden satıyoruz. Akkuş şeker fasulyesinin değerini verebilecek böyle bir fasulye yok. Damak zevki, erken pişmesi, kabuksuz olması gibi birçok farklı özelliği bulunuyor. Şu anda Türkiyede fasulyede en geçerli marka bizim fasulyemiz. Bu yıl organik fasulye üretimine de başlayarak yurt dışına da ihracat yapmayı hedefliyoruz. Akkuşta 2 binin üzerinde aile tarafından üretilen fasulyenin üretim miktarı geçen yıl 400 tonu geçti dedi.
TALEBİ KARŞILAYAMIYORUZ
Ziraat Odası tarafından hazırlanan sulama projesinin Ordu Büyükşehir Belediyesi ve Akkuş Belediyesinin destekleriyle bu yıl hayata geçirmeyi planladıklarını, bu şekilde yıllık üretimin 2 bin tona çıkarılacağını da vurgulayan Kaya, Markalaştırdığımız fasulyenin Akkuşta üretiminin yaygınlaşmasına çalışıyoruz. Böbrek şeklini andıran, beyaz renkli, kendine has tadı, aroması ve kokusu olan fasulyenin organik üretimini yapacağız. Bunun için 5 köy pilot yer seçildi, organik üretim bu yıl başlayacak. İlk etapta bu yıl 60 ton organik fasulye yetiştireceğiz. Sulama projemizi bu yıl hayata geçirebilirsek 400 tonluk üretim 2 bin tonu geçecek. Bu yıl bu sulama projesini gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Ürettiğimiz fasulye Ankara,İstanbul, İzmir, Antalya, Bolu gibi illerde restoranlar tarafından yoğun olarak tüketiliyor. Her taraftan yoğun talep var fakat talebi karşılayamıyoruz diye konuştu.
Bu yıl itibariyle üretilen organik fasulyelerin bir kısmının ihraç edileceğini belirten Ahmet Kaya, şu anda yurt dışına sattıkları fasulyeleri de kargo ile gönderdiklerini sözlerine ekledi.