Nutella Yüzünden İki Ülke Birbirine Girdi

Fransız Bakan Nutella İçin Söylediklerinden Özür Diledi

info@karadenizekonomi.com / 18.06.2015

Nutella Yüzünden İki Ülke Birbirine Girdi

Nutella Yüzünden İki Ülke Birbirine Girdi

Fransa Çevre Bakanı Eegolene Royal, küresel ısınmaya yol açtığı gerekçesiyle Nutella yenmemesi tavsiyesinde bulunması markanın sahibi İtalyanları kızdırdı.

Fransa ile İtalya arasında Nutella gerginliği yaşanıyor. İtalyanların dünyaca ünlü markasına, Fransa'dan eleştiri geldi. Fransa Çevre Bakanı Eegolene Royal, küresel ısınmaya yol açtığı gerekçesiyle bu ürünlerden yenmemesi çağrısında bulundu.

MESELE NUTELLA'DAKİ PALMİYE YAĞINDAN ÇIKTI

Fransız Bakan, söz konusu ürünün içeriğindeki palmiye yağı üretimi için ormanların yok edildiğine, bunun da küresel ısınmaya yol açtığına dikkat çekti.

İTALYANLAR ÇOK KIZDI

Royal'in İtalya'nın simge ürünlerinden kakaolu fındık kremasına yönelik bu çıkışı İtalya'da tepkiye yol açtı. İtalya Çevre Bakanı Gian Luca Galletti, Royal'e "İtalyan ürünlerini rahat bırakın" diye seslendi. İtalyan Bakan Fransız mevkidaşına inat, "Akşam yemeğinde ekmeğine krem çikolata süreceğini" vurguladı.

FİRMADAN AÇIKLAMA

Üretici firma da bir açıklama yayımlayarak, palmiye yağıyla ilgili çevresel kaygılardan haberdar olduklarını ve bu yağın üretimini "sorumlu bir şekilde" yapabilmek için çalıştıklarını belirtti.

FRANSIZLAR VAZ GEÇMİYOR

Yaklaşık 3 yıl önce bir grup Fransız senatör, palmiye yağına uygulanan verginin yüzde 300'e çıkarılmasını teklif etmiş, bu teklif gereken desteği bulamayınca kanunlaşmamıştı.

İtalya'nın en popüler ürünlerinden Nutella'nın küresel ısınmaya yol açtığını söyleyip İtalyanları kızdıran Fransa Ekoloji Bakanı, tepkiler üzerine özür diledi.

Segolene Royal bir televizyon kanalına verdiği röportaj sırasında, Nutella'nın hammaddelerinden biri olan palmiye yağının üretimi için ormanların yok edildiğini söylemiş ve "Nutella yemeyi bırakmalıyız" demişti. Royal, Nutella'yı üreten Ferrero şirketini başka hammadeler kullanmaya çağırmıştı.

ÖZÜR DİLEDİ
İtalya'dan bu sözlere tepki gelmesi üzerine ise Royal, Twitter'da bir mesaj yayımladı ve "Nutella hakkındaki polemik için binlerce özür. İleri doğru atılan adımların vurgulanması gerektiği konusunda hemfikirim" dedi.

FİRST-LADY, NUTELLA'LI KREPLE YANIT VERDİ

Fransa Ekoloji, Sürdürülebilir Kalkınma ve Enerji Bakanı Segolene Royal'in Nutella yenmemesi çağrısı yapması İtalya'da hem Nutella severleri hem de hükümeti kızdırmıştı. Nutella, Twitter'da en çok konuşulan konulardan biri olurken, İtalya Çevre Bakanı Gian Luca Galletti de Royal'e Twitter'dan karşılık vermiş ve "İtalyan ürünlerini rahat bırakın!" demişti.

Nutella Yüzünden İki Ülke Birbirine GirdiNutella Yüzünden İki Ülke Birbirine Girdi

ŞİRKETTEN KARŞI AÇIKLAMA

Nutella'yı üreten Ferrero şirketi de palmiye yağını sorumlu şekilde ürettiklerini açıklamıştı.

Royal, kendi ülkesindeki "Sürdürülebilir Palmiye Yağı Birliği" isimli endüstri kuruluşu tarafından da eleştirildi. Birlik, yiyecek firmalarının çevresel kaygıları giderecek adımlar attığını belirtti.

Başbakan Matteo Renzi'nin karısı Agnese Landini'nin, kızı Ester ile birlikte Milano'daki Expo fuar alanını ziyareti sırasında Nutella'lı krep yemesi de Royal'e cevap olarak yorumlandı.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar