ODÜ'DE FAİR-PLAY KERVANI KONFERANSI
DÜNYA VE OLİMPİYAT ŞAMPİYONU ESKİ GÜREŞÇİ AHMET AYIK: - "DOPİNG YAPIP MİNDERE ÇIKARAK ŞAMPİYON OLMAKLA, BİRİNİN CEBİNDEN PARA ÇALMANIN ARASINDA FARK YOK"
info@karadenizekonomi.com / 21.11.2015
Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi tarafından Üniversitelerde Fair-play felsefesinin yayılmasına yönelik olarak düzenlenen "Fair-Play Üniversite Kervanı" konferansı Ordu Üniversitesi'nde yapıldı.
Ordu Üniversitesi Beden Eğitim ve Spor Yüksek Okulu ev sahipliğinde gerçekleştirilen, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi tarafından organize edilen, "Fair-Play Üniversite Kervanı" konferansı Ordu Üniversitesi Morfoloji binasında çok sayıda öğrencinin katılımı ile gerçekleşti. Konferansa Avrupa Fair-Play Birliği (EFPM) Başkan Yardımcısı Erdoğan Arıpınar, Türkiye Fair-Play Komisyonu Başkanı Murat Özbay, komisyon üyelerinden Teoman Güray, Semra Demirer, Haldun Domaç ve Sevim Güllü ile Olimpiyat ve Dünya Şampiyonu Ahmet Ayık ve 1992 Barcelona Olimpiyatları'nda 48 kiloda üçüncü olan judocu Hülya
Şenyurt konuşmacı olarak katıldı. Ordu Üniversite Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç tarafından karşılanan konuşmacılar, konferans öncesi Ordu Üniversitesi Beden Eğitim ve Spor Yüksek Okulu'nda Dünya Fair-Play Karikatür Sergisi'nin açılışını gerçekleştirdi.
ARIPINAR: "FAİR-PLAY, YAŞAM TARZIDIR"
Düzenlenen konferansta söz alan Avrupa Fair-Play Birliği (EFPM) Başkan Yardımcısı Erdoğan Arıpınar, gece gündüz çalışarak genç nesillere güzel bir gelecek bırakmak istediklerini söyledi. Komite olarak 30 yılı aşkındır Fair-play'i anlatmaya çalıştıklarını dile getiren Arapınar, "Biz 30 yıldır ülkede Fair-play'ı anlatmaya çalışıyoruz. Düzenlediğimiz bu tür organizasyonlarla üniversitelerimizde geleceğin eğitimcilerinin bu anlamda bilinçlenmesini sağlamaya çalışıyoruz. Fair-play ne demek? 'Fair-play o anda tanrının sesini duymak' demek. İnsan o anda maddi manevi her şeyi unutur ve o anda Allah'ın sesini duyar ve o yolun üzerinde yürürse Fair-play'ı hak eder. Fair-play sadece bir spor olayı değil bir yaşam tarzıdır. Karşıdan karşıya görmeyen bir adamı geçirmektir, ekmeğini bölüp komşunla yemektir. Bu konuda duyarlılık göstermeniz ve bu şekilde yaşamanızı temenni ederim" dedi.
AYIK: "BEN HEP DOPİNGE KARŞI OLDUM"
Konferansta konuşan Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu eski güreşçi Ahmet Ayık, Fair-play'ın önemine vurgu yaptı. Doping yapmanın Fair-play davranışının çok uzağında olduğunu aktaran Ayık, "Ben köylü çocuğuyum, çayırlarda ve harmanlarda güreşerek bu günlere geldik. Fair-play herkesin yaşam tarzı olması gerekir ama benim de yaşamım Fair-play olarak geçti. Antrenman yeri bulamadık ancak mücadeleye hep devam ettik. Ahlaklı sporcu Fair-play'ın kendisidir. Ata sporumuz olan güreşte zaman zaman doping olayları yaşandı. Ama genel olarak baktığımızda güreş dalı en az doping kullanan dal oldu. Ben her zaman söylüyorum doping yaparak mindere çıkıp şampiyon olmakla, birinin cebinden para çalmanın arasında fark yok. Bu nedenle ben hep dopinge karşı olmuşumdur. Bizim spor yaptığımız dönemde dopingin adı bile telaffuz edilmiyordu. Şimdilerde çok kullanılıyor, kesinlikle ve kesinlikle doğru bir şey değil. İşte bu noktada bilinçli kişiler tarafından bu sporculara, vatandaşlara Fair-play'ı öğreteceğiz ve bu durumların önüne geçeceğiz ben buna inanıyorum" diye konuştu.
Konferans, öğrencilerin konuşmacılara sordukları soruların cevaplandırılmasının ardından sona erdi.