Peki ya; AB 10 milyon euro’yu geri isterse?

Dünyanın en büyük bal üreticilerinden biri olan Türkiye’de balcılık hak ettiği değeri bir türlü bulamazken ülkemizin tek bal işleme-paketleme tesisi olan ve Avrupa Birliği’nin mali desteği ile kurulan BALMER A.Ş. başarısızlık iddiaları ile gündemde.

info@karadenizekonomi.com / 29.10.2019

Peki ya; AB 10 milyon euro’yu geri isterse?

Avrupa Birliği (AB) projelerinin sağlıklı yürütülmesi gerekiyor. Olası aksaklıklar maddi ve manevi sıkıntıları da beraberinde getirir. Çünkü AB bu projeler için  ayırdığı parayı başarısızlık anında geriye talep ediyor. Sadece ülkemizin değil Avrupa’nın da sayılı kuruluşlarından biri olan BALMER A.Ş.’de yaşanan başarısızlığın faturası bu nedenle çok ağır olabilir.

10 milyon euro tutarında bir AB projesi olan BALMER A.Ş. Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) ile Ordu Esnaf ve Sanatkârlar Odası’nın yanı sıra Ordu, Sinop, Giresun, Trabzon ve Rize Arı Yetiştiricileri Birliği’nin ortaklığında 2023 yılına kadar kar amacı gütmeyen bir ticari işletme ve pazarlama şirketi olarak kuruldu. Başlangıçta çok güzel işlere imza atıldı ve bir buçuk milyon euro tutarında teknik desteklerle ciddi eğitimler verildi. Ancak, son günlerde yönetsel bazı sıkıntılar yaşandığı iddiaları ortaya atılan şirket, yetişmiş elemanlarını da maaş ödeyemediği gerekçesiyle işten çıkartınca yaşanan olumsuzluklar gün yüzüne çıktı. Hatta büyük umutlarla şirketin genel müdür koltuğuna isminin Ordu Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı işletmelerden birinin başına geçmesi de kurumda yaşanan sıkıntıların boyutunu gözler önüne seriyor. İçeride bu olumsuzluklar yaşanırken Avrupa Birliği’nin de gözü BALMER A.Ş.’nin üzerinde. Zira AB, izleme süresi olan 2023 yılına kadar işletmenin amacına uygunluğunu denetleyecek. Bu denetlemelerde ortaya çıkacak en küçük bir olumsuzluk ise 10 milyon euro’nun AB tarafından geri istenmesi anlamına gelecek.

 

Dünya bal üretimi sıralamasında ilk iki içinde yer alan bir konumundayken Ordu’nun elde ettiği en önemli kazanımlardan biri olan BALMER A.Ş.’de yaşanan olumsuzlukların adeta sümen altı edildiğini iddia eden bal üreticileri altında yatan nedenler konusunda yetkililerin kamuoyunu aydınlatmasını bekliyor.

 

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar