SabırFındığı Serbest Piyasa Ekonomisi Kurtardı
''Yıllarca Orduluların Desteği İle Başkanlık Yaptım.''
info@karadenizekonomi.com / 29.12.2015
Fındık İhracat Sektörünün Duayen ismi ihracatçı Sabit SabırHayatımda İhracattan başka mesleğim olmadı.Orduluların desteği ile yıllarca başkanlık yaptım,gönlümde daima Orduluların yeri hep özeldir''.
Fındık ihracatçıları Trabzon'da bir araya geldiği bir gece düzenlendi.Gecede Fındık ihracat sektörü'nün duayeni Sabit Sabır'ın göz yaşları, herkese duygulu anlar yaşattı.
Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Yönetim Kurulu Üyeleri ile Trabzon'da kurulu bulunan ihracatçı firmaların temsilcilerinin katıldığı gece, Zorlu Grand Hotel'de yapıldı. Geceye KFMİB Başkanı Edip Sevinç; ve yönetim kurulu üyeleri tam ekip halinde katıldı.
Gecede Fındık İhracatçılar Birliğinde 6 yıl başkanlık yapan ,Fındık sektörünün duayen ismi ihracatcı Sabit Sabır Fındık sektörüne dair özel duygu yüklü açıklamalarda bulundu.
Sabit Sabır,Karadeniz Fındık ve Mamülleri İhracatçı Birliğinde 6 yıl başkanlık yaptığını ve 400 üye'nin oy kullandığı seçimlerde ,memleketi Trabzondan sadece 4 oy alırken,Orduluların sevgisi ve desteği sayesinde uzun yıllar başkanlık yaptığını belirterek ,bu özel bağ nedeniyle Ordu ve ilçeleri Ünye,Fatsa olmak üzere kendisinde özel bir yeri olduğunu ifade etti.
Sabır konuşmasında şunları ifade etti;
''Ordu'nun yeri başka''
Karadeniz Fındık ve Mamülleri İhracatcı Birliğinde uzun görev yapanlardan biriyim. Fındık ihracatı yaptığım 64 yılından 84 yılına kadar birkaç devrede başkanlık yaptım.O yıllarda altı yedi tane ihracatçı vardı ve çok özel firmalardı. Bir çok anı biriktirdik o insanlarla. Benim için Giresun,Samsun,Trabzonnun önemi büyük ama Ordunun yeri başka. Ordu benim fındığa başladığım yıllarda, Fındık ihracatımda ve fabrikacılığımda önder bir ilimizdi. Bende Trabzonda yeteri kadar iç fındık alamadığım için Ordudan alıyordum. Daha sonrasında yakın illerde gelişti fındıkçılık.
''Trabzon'dan 4 ,Ordu'dan ise tüm İhracatçıların desteğini aldım''
Fındık İhracatçılar Birliğinde 400 kişilik genel kurul yapılırdı.Trabzondan dört ,Ordudan ise tüm ihracatçıların oylarını alarak Sabit Sabır yönetim kuruluna seçildi. Bu benim için büyük bir şeref .Bu bütün fındık sanayisinin,ihracatçısının,fabrikacısının bir şerefidir ben bunu böyle kabul ediyorum.Orduda Mehmet Ali aydın diye bir Fındık fabrikacısı vardı. Hakem Ali Aydının babasıdır. Kendisi büyük bir fabrikacı değildi ama çevresi çok genişti.O zamanlar Giresun ,Ordu rekabeti vardı.Bir Trabzonlu olmama rağmen ÜnyeiFatsa,Terme,Çarşamba o yönetim kurulunda seçilmem için oylarını benim lehime kullanırlardı.Giresunun oyları yetmiyordu o zamanlar.Yani benim için Ordunun ilçelerinin, Samsunun ve Giresunun ayrı bir yerleri vardır.
Ne acı ki belli bir kesim , İhracatçımızı Üretici den çalan yada aldatan bir kurum olarak gösteriyor''
Fındık ihracatçıları çok değerli bir hizmet yapmaktadırlar.Çok çalışan ama karşılığını o kadar alamayan bir sektörde hizmet veriyorlar.Üzüntüm şudur ki bunca başarıla rağmen, popülist politikalarla bu emeği yok sayarak,ülkeye istihdam ve döviz getiren ihracatçıyı çalan yada aldatan bir kurum olarak göstermeye çalışıyorlar.Bu çok büyük bir üzüntüdür ve bunu bir türlü değiştiremiyoruz. İnşallah bir gün bu takdir edilir..
Fındığı Serbest Piyasa Ekonomisi Kurtardı
Fındık üreticisi için, ihracatçısı ve sanayisi için ilerisi aydınlıktır. Ona hiçbir şüphem yok. Âmâ bir şeyi daha önemle vurgulamak lazım.Fındığın son senelerde ki başarısı, fındık ihracatının serbest yapılmasından ,yani devlet müdahalesinin olmamasından kaynaklanmıştır. Eğer buna bir geri dönüş olursa ,bu fındığın sonu olur. Âmâ buna müdahale edilmediği müddetçe, muhakkak piyasa ekonomisinin şartları fındığın önünü açacaktır ve devamlı olarak fındık Türkiyenin büyük bir ihracat kalemi olacaktır.