Şahin: Alınan kararlar doğru uygulama yanlış
UFK eski başkan vekili Şahin yaklaşık bir yıl önce Ordu’da düzenlenen Ulusal Fındık Çalıştayı’nda alınan birçok kararın yerine getirilmediğini söyledi.
info@karadenizekonomi.com / 17.03.2020
Ulusal Fındık Konseyi eski başkan vekili Onur Şahin 2019 yılının Nisan ayında Ordu’da Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin de katılımıyla gerçekleşen "Ulusal Fındık Çalıştayı”nda alınan kararların birçoğunun yerine getirilmediğini belirtti. Şahin, “ Çalıştayın üzerinden neredeyse bir yıl geçti fakat alınan kararların çoğu konusunda hiçbir faaliyet ortaya koyulmadı. Yapılması gereken 19 konu başlığı belirlenmişti. Ancak birkaç madde dışında hiçbiri gerçekleştirilmedi. Uygulamada yanlışlık yapıldı aslında olması gereken maddeleri yıllara bölüp her yıl bir konu üzerine yoğunlaşmaktı. Örneğin yaşlı bahçelerin yenilenmesi gerekliliği oldukça üzerinde durulan bir konu. 2020’deki tüm çalışmalar sadece buna yönelik olmalıydı. Bir grup ekimle ilgilenirken diğer grup sökme işlerini takip etmeliydi. Alınan kararlarda mesafe katedilmesi için böyle bir yolun izlenmesi gerekiyor. Aksi takdirde pastadaki payımız azalmaya başlayacaktır.” dedi.
Alan miktarı kadar üretim yapılmıyor
Sektörde yeni aktörlerin sahaya girmeye başladığına ve bazı ülkelerin dönüm başı üretim kapasitelerinin yüksek olduğuna vurgu yapan Şahin şunları söyledi; “Dünyada fındık üretiminde birinci sıradayız fakat yüzde 75’lik bir alanımızda yüzde 64’lük bir üretim gerçekleştiriyoruz. Alan miktarı kadar üretim yapamıyoruz. Azerbaycan, Gürcistan ve İran yavaş yavaş üretim noktasına girmeye başladı. İtalya’nın ise yüzde 10’luk bir alanı var ama yüzde 13’lük bir üretim kapasitesine sahip. Türkiye’nin üretimdeki verimi düştükçe yeni üretim sahalarının artığını görüyoruz. Bunun önüne geçemezsek fındık üzerindeki olumlu kazanımlarımızı maalesef harcarız.”
Alan bazlı destek büyük bir israf
Alan bazlı desteğin amacına uygun kullanılmadığın da altını çizen Şahin, “Ulusal Fındık Çalıştayı’ndaki en önemli tespitlerden biri alan bazlı destekti. 2009 yılından itibaren çok büyük bir destekleme veriliyor. Bu yılı da içine alırsak destekleme miktarı 400 bin üreticide 8 buçuk milyona ulaştı. Bir ürüne 10 yıldır 8 buçuk milyon liralık para harcıyorsunuz ama o ürünün verimi artmıyor. Bu demek oluyor ki bu destek amaca uygun kullanılmıyor. Böylece büyük bir israf ortaya çıkıyor. Destek modelinin de bir an önce güncellenmesi gerekiyor.Çünkü; bahçesine bakanda bakmayanda destekten faydalanıyor.” diye konuştu. NAZAN BEDİR/ KARADENİZ EKONOMİ