SERTİFİKALI ORGANİK YUMURTA İÇİN 10 BİN ADET TAVUK DAĞITILDI
İlimizde sertifikalı organik yumurta üretiminin geliştirilmesi ve modern üretim teknikleriyle çiftçilerimize yeni gelir kaynakları oluşturulması amacıyla Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından temin edilen 10 bin adet tavuk, yumurta üreticilerine dağıtıldı
info@karadenizekonomi.com / 5.10.2016
Büyükşehir Belediyesi ile İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından ortaklaşa yürütülen Organik Yumurta Üretimini Geliştirme Projesi kapsamında serbest sistem yumurta tavukçuluk işletmesinin bulunduğu Altınordu, Ünye, Fatsa ve Akkuş ilçelerinde sertifikalı organik yumurta üretimi için çalışma başlatıldı.
Sertifikasyon işlemlerini tamamlayan 35 işletmeye, özel çiftliklerde yetiştirilen 10 bin adet Lohman Brown ırkı yarka (yumurta verim çağına gelmiş 16 haftalık tavuk) dağıtıldı.
ÜRETİCİLERİMİZİN UFKUNU AÇACAK PROJELERİ DESTEKLEYECEĞİZ
Yarka tavuk dağıtım töreninde bir konuşma yapan Ordu Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Mustafa Çöpoğlu, Büyükşehir Belediyemizin tarım ve
hayvancılık alanındaki görev ve sorumlulukları kapsamında, üreticilerimize 10.000 adet tavuğun dağıtımını gerçekleştirdik. Şimdiye kadar tohumluk patates, çilek, domates ve salatalık fidesi dağıtımı ile arı sütü üretimi gibi birçok projeyle çiftçilerimize destek sağladık. Bundan sonra da Büyükşehir Belediyemizin imkânları ölçüsünde, gelir getirici yeni projelerin hayata geçirilmesi için İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzle birlikte hareket ederek üreticilerimizin ufkunu açacak bu tarzda projeleri desteklemeye devam edeceğiz dedi.
35 İŞLETMEDE ORGANİK YUMURTA ÜRETİLECEK
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz, 2014 yılında uyguladığımız Serbest Sistem Yumurta Tavukçuluğu Projesi ile oluşturduğumuz 70 işletmenin 35inde sertifikalı organik yumurta üretimi amacıyla yeni bir çalışma başlattık. İlimizde organik yumurta üreticiliğinin geliştirilmesi ve yarkaların temin edilmesinde bizlerden ve üreticilerimizden desteklerini esirgemeyen Büyükşehir Belediyemize çok teşekkür ediyorum diye konuştu.
Proje kapsamında her bir üreticiye yaklaşık 300 civarında dağıtılan yarka tavuğun iki hafta içerisinde yumurtlamaya başlaması bekleniyor. İyi bir bakım sonucunda %85-90ından yumurta verimi sağlanan yarkalar, 13-14 ay sonra kesime gönderilerek iyi bir gelir sağlıyor.
HEM ÜRETİCİ HEM DE TÜKETİCİ KAZANACAK
Proje kapsamında dağıtılan yarkaların bedelinin %10luk kısmıyla birlikte işçilik maliyetleri ve tüm üretim giderleri üretici tarafından karşılanacak, kurulan bir ekip tarafından işletmeler düzenli olarak denetlenecek. Özel sertifikasyon firmaları tarafından, yumurtaların üreticiden tüketiciye kadar tüm aşamaları kontrol edilerek sertifikalandırılacak. Bu sayede tüketiciler sağlıklı, kaliteli ürün tüketebilecek ve üreticiler de gelir elde edecek.