Tarıma dayalı yüzde 50 hibe desteği
Tarımsal faaliyetler için geliştirilen yeni teknolojilerin üreticiler tarafından kullanımının yaygınlaştırılması amacıyla tarıma dayalı ekonomik yatırımlara % 50 hibe desteği verilmektedir.
info@karadenizekonomi.com / 14.08.2019
Tarım ve Orman Bakanlığı'nca kırsal kalkınma destekleri programı kapsamında tarıma dayalı ekonomik yatırımların desteklenmesine yönelik verilen % 50 hibe desteğine başvurular başladı. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz; "Bakanlığımız tarafından kırsal alanda gelir düzeyinin yükseltilmesi, tarımsal üretim ve tarıma dayalı sanayi entegrasyonunun sağlanması için küçük ve orta ölçekli işletmelerin desteklenmesi, kırsal alanda alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması ve tarımsal faaliyetler için geliştirilen yeni teknolojilerin üreticiler tarafından kullanımının yaygınlaştırılması amacıyla tarıma dayalı ekonomik yatırımlara % 50 hibe desteği verilmektedir. Bu kapsamda, Bitkisel ürünler ile tıbbi ve aromatik bitkilerin, hayvansal ürünlerin ve su ürünlerinin işlenmesine, paketlenmesine ve depolanmasına hibe desteği verilmektedir. Tarımsal üretime yönelik sabit yatırımlar başlığı altında büyükbaş, küçükbaş, hindi, kaz ve su ürünleri yetiştiriciliği ile kültür mantarı üretimi de bu destek programı kapsamında bulunmaktadır. Yenilenebilir enerji üretim tesisleri, yenilenebilir enerji kullanan yeni seraların yapımı, büyükbaş ve küçükbaş hayvan mezbahası konusunda kapasite artırımı, teknoloji yenileme ve modernizasyonu konuları hibe desteği kapsamında değerlendirilecektir. Aynı zamanda, çiftlik faaliyetlerinin geliştirilmesine yönelik altyapı sistemleri, kırsal turizm, el sanatları ve katma değerli ürünler ile bilişim sistemleri ve eğitimi de hibe desteğinden faydalanabilecektir. Kanatlı kombinası konusunda ise sadece yeni tesis yapımı için başvurular alınacaktır.'' dedi.
‘’Yüzde 50 hibe desteği’’
Yatırımlar için hibeye esas proje tutarının % 50'sine hibe desteği sağlanacağını vurgulayan İl Müdürü Yılmaz, "Tarımsal Amaçlı Kooperatif, Birlik ve Tüzel Kişilerde hibeye esas üst limit tutarı; yeni tesis yapımı için 2 milyon 500 bin TL, tamamlama yatırımları için 1 milyon 750 bin TL, kapasite artırımı ve teknoloji yenileme başvuruları için ise 1 milyon 250 bin TL olarak belirlenmiştir. Gerçek kişilerin ise hibeye esas üst limit tutarı; yeni tesis yapımı için 1 milyon 250 bin TL, tamamlama yatırımları için 1 milyon TL kapasite artırımı veya teknoloji yenileme için ise 750 bin TL olarak belirlenmiştir. Bunların yanında, çiftlik faaliyetlerinin geliştirilmesine yönelik altyapı sistemleri, bilişim sistemleri ve eğitimine yönelik konularda hibeye esas proje tutarının üst limiti 500 bin TL, alt limit ise bütün yatırım konularında 50 bin TL olarak açıklanmıştır. 2006 yılında başlayan Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında bugüne kadar Ordu’da 86 proje faydalandı. Bakanlığımız tarafından verilen % 50 hibe desteği kapsamında ilimizde bu güne kadar 84 adet yatırım projesi tamamlanmış, 2 proje ise devam etmektedir. 86 projenin toplam yatırım tutarı 50 milyon 428 bin TL olup, bu yatırımlar karşılığında üretici ve yatırımcılara toplam 21 milyon 872 bin TL hibe ödemesi yapılmıştır. Başvuruların 30 Eylül 2019 tarihinde sona erecek. Başvurular belirtilen tarihe kadar www.tarimorman.gov.tr internet adresinden yapılacaktır. Başvuruda bulunan projeler il proje değerlendirme ekibi tarafından değerlendirilecek ve hibe desteğinden yararlanmaya hak kazananlar Bakanlığımızın internet sitesinden duyurulacaktır. Başvuruda bulunmak isteyenler İl Müdürlüğümüze başvurarak daha detaylı bilgi alabilirler" şeklinde konuştu.