Tedbir Alınırsa Her Hastalığın Önüne Geçilebilir
FINDIKTA KÜLLEME...NEDENLERİ..MÜCADELESİ..ÇÖZÜMÜ..
info@karadenizekonomi.com / 28.05.2015
FINDIK ARAŞTIRMA İSTASYONU MÜDÜRÜ GÖKHAN KIZILCI fındıkta külleme hastalığı'nın korkulacak boyutta olmadığını belirterek ,tedbirler alındığı takdirde çok rahat önüne geçilebileceğini söyledi.
FINDIKTA KÜLLEME...NEDENLERİ..MÜCADELESİ..ÇÖZÜMÜ..
Fındık Araştırma İstasyonu Müdürü Gökhan Kızılcı Karadeniz Ekonomi'ye yaptığı açıklamadafındıkta külleme hastalığının yeni bir hastalık olduğunu ve korkulacak önemli bir durumun olmadığını belirterek şunları söyledi:''Bununla başa çıkabilme'nin en önemli şey fındık dikim sahalarında bilinçli üretim yapmaktan geçiyor.Bunun devamında İlaçlama ve budama yöntemleriyle mutlaka bahçenin güneş almasının sağlamalıyız''dedi.Kızılcı ,gübrelemeye de dikkat çekerek toprağa doğru ve zamanında gübreleme yaparak külleme hastalığı'nın önüne geçilebileceğini söyledi.
Kızılcı konuşmasına fındıkta külleme hastalığın'nın belirtileri,nedenlerini ve nasıl mücedele edilebileceğini anlatarak devam etti..
FINDIKTA KÜLLEME, tüm yeşil aksamı kullemeye yakalanabilir. Hastalığa yakalanan yapraklarda, önce sarı lekeler ve daha sonra küle benzer beyaz bir küf tabakası oluşur. Bu tabaka genelde güneş gören yaprakların alt yüzünde, gölgedeki yaprakların ise her iki yüzünde olabilir. Genç yapraklar küllemeye daha hassastır. Hastalık bir bitki yapraklarında öncelikle, havalanması iyi olmayan ve kuytuda kalan bitkilerde görülür. Hastalığa yakalanan yapraklar kıvrılmaya başlar, buruşur ve zamansız dökülür.Hastalığın gelişiminde nemden çok, sıcaklık daha önemlidir. Kurak koşullarda bile gelişebilen bir mantardır. Hastalık havalanmayan gölge ve yarı ışıklı yerlerde daha hızlı gelişir. Bu nedenle bitkinin havalanmasını ve iç kısımlarının ışık almasını sağlayan yaz budamaları çok Önemlidir.
FINDIKTA KÜLLEME,Külleme hastaliginin belirtileri yaprak, göz, sürgün, çiçek ve meyvelerde görülebilir. Hastalik belirtileri genellikle yapraklar üzerinde fungusun spor ve misellerinin beyaz ve tozlu bir gelisiminden dolayi yama seklinde görülür. Bu tür belirtiler ilk önce yapraklarin alt yüzeylerinde ortaya çikar ve klorotik lekeller olarak yapraklarin üst yüzeylerinde de görülür. Zamanla bu yüzeylerde fungusun tozumsu beyaz spor ve misel tabakasi ile kaplanirlar. Yapraklarin kenarlarinin kivirciklasmasi enfeksiyonun bir sonucu olarak ortaya çikmaktadir. Hastaliktan siddetli olarak etkilenen yapraklar olgunlasmadan dökülebilir ve hastaliktan etilenen uç sürgünlerde ise bodurlasma meydana gelir. Hastalik etmeni ile etkilenen gözler kis zararlanmalarina karsi da çok hassas olmaktadirlar. Meyve enfeksiyonlari bazi kültivarlarda görülür ve meyvelerde hastalik belirtiside ag benzeri kirmizi kahverengi bir leke olarak ortaya çikmaktadir.
Hastalikli kanserlerin devamli olarak gözlenmesi hastaligin kontrolünde önemli rol oynar. Bazi ülkelerde bulasik agaçlarin tamamen imhasi önerilmektedir.
1. Dayanikli kültivarlarin kullanimi.
2. Hastalik etmeni tomurcuklarda kis kosullarini geçirdigi için ilkbahar budamalari önerilmektedir. hastalikli sürgünler budanmali ve imha edilmelidir.
Hastalikla etkin bir kimyasal mücadelede yapmak için gözler açilmadan ya da açilmak üzere iken bir ilk ilaçlama önerilmektedir. daha sonra hastaligin bahçede çikma durumuna göre birer hafta ile ilaçlama yapilabilir. Ilaçlama alti kez tekrarlanabilir ya da daha önce belirtildigi gibi hastalik çikis gösteriyorsa ilaçlamaya devam edilir. Genellikle hastalik meyveleri (bazi çesitler hariç) etkilemez bu yüzden meyveler findik büyüklügüne gelince ilaçlamaya devam edilebilir. Agustos aylarinda sürgünler tekrar gelismeye baslayincada ilaçlama yapilmalidir.Bilinçli ilaçlama ve budama bahçenin güneş almasını sağlamak yeterli olacaktır.