Trabzon Ticaret Borsası Fındık Bahçeleri'nin Yenilenmesi Projesine Hız verdi

Proje heyeti, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri ile çalışmanın yaygınlaştırılmasını görüşecek.

info@karadenizekonomi.com / 31.03.2015

Trabzon Ticaret Borsası  Fındık Bahçeleri'nin Yenilenmesi Projesine Hız verdi

Yaşlı bahçelerin sökümüne bu yıl da devam edilecek.

Trabzon Ticaret Borsası'nın koordinasyonunda 2013 yılında başlatılan Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi kapsamında, yaşlı bahçelerin söküm işlemine bu yılda devam edilecek.

İlk yılı borsanın sağladığı katkılarda gerçekleştirilen, geçen yıl ise devletin de desteklediği söküm çalışmaları, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Ordu'da yaptığı ‘Bahçeleri yenileyeceğiz’ açıklaması çerçevesinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından bu yılda sürdürülmesi için hazırlıklar yapılıyor.

Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Trabzon İl Müdürü Cahil Gülbay, Müdür Yardımcısı Mustafa Mazlum, konu ile ilgili olarak Bakanlık Müsteşar Vekili İsmail Kemaloğlu ile görüşme yaparak, yol haritasını belirlemek amacıyla Ankara'ya gidecekler.

TTB Başkanı Köleoğlu, yaşlı bahçeler, dolayısıyla fındıkta verim ve kalite düşüklüğüne dikkat çekmek için örnek bahçeler kurarak başlattıkları çalışmalara üretici ilgisi ve desteğinin tahmin ettiklerinden daha fazla olduğuna dikkat çekerek, "Şimdi hedef, Başbakan Davutoğlu'nun Ordu'daki toplantıda da açıkladığı gibi, sorunun çözümü için Devlet desteklerinin harekete geçirilmesidir. Bu konuda gereken raporlar bakanlığa ulaştırıldı. Devlet yenileme desteği için hazırlık yapıyor. Biz yine de bakanlığın da sağladığı katkılarda Trabzon'da yaşlı bahçelerin söküm işini sürdüreceğiz" dedi.

İl Müdürü Cahit Gülbay'da, projenin belirli bir plan dahilinde ve devlet-üretici işbirliği ile uygulanması için gereken teknik ve idari raporları hazırladıklarını belirterek, "Fındık gibi üretimden ihracat aşamasına kadar herkese kazandıran, ülkemize döviz sağlayan bir üründe başlattığımız verim ve kaliteyi attırma çalışmaları artık herkesim tarafından kabul görmektedir. Şimdi işin devlet eliyle sürdürülmesi kısmındayız. Bunun için gereken hazırlıklar yapılıyor. Biz de 2 yıl önce başlatılan proje uygulamalarına ara vermeden çalışmaları sürdüreceğiz. Proje uygulamaları ile ilgili olarak Bakanlığımız üst düzey yetkilileri ile görüşmeler yapıp, raporlarımızı ileteceğiz" diye konuştu.

Proje kapsamında şimdiye kadar 63 yaşlı bahçede yenileme ve yeniden dikim yapıldı. Yaklaşık 50 bin fidan kullanılan yenileme de, klasik ocak sisteminden ziyade sıralı, ikili ve tek dal şekliyle dikim gerçekleştirildi.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar