Ülker Çikolata ve Ülker Bisküvi tek bir çatıda

ÇİKOLATA VE BİSKÜVİ PAZARI

info@karadenizekonomi.com / 29.09.2015

Ülker Çikolata ve Ülker Bisküvi tek bir çatıda

Yıldız Holding Mali İşler Başkanı (CFO) Cem Karakaş, Yıldız Holding şirketlerinden Ülker Bisküvi’nin finansal yapısını sadeleştirme çalışmaları kapsamında Ülker Bisküvi’nin, iştirakleri arasında yer alan İdeal Gıda, Fresh Cake, Birlik, AGS üretim şirketleri ve Atlas satış şirketi ile; Atlantik satış şirketinin ise Ülker Çikolata ile birleşeceğini ve Ülker Çikolata hisselerinin yüzde 92’sinin Ülker Bisküvi tarafından satın alınacağını kaydetti.

Karakaş, “Çikolata, kek ve bisküvi kategorilerindeki işlerimizin hepsini tek şirket altında topluyoruz ve neredeyse 2,5 milyar lira ciroya sahip bir gıda şirketi 

oluşturuyoruz” dedi.

Konuya ilişkin olarak haber ajanslarına açıklama yapan Karakaş, 2010 yılında 10,5 milyar lira ciroya sahip Yıldız Holding'in, 2011 yılı cirosunun yüzde 10-12 daha yüksek olmasını beklediklerini belirtti.

Ülker Bisküvi kapsamında 2010 başından bu yana bisküvi, çikolata ve kek kategorilerini tek elden temsil edecek ve çok iştirakli yapıyı sadeleştirecek çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Karakaş, yeniden yapılanmadan beklentilerini şöyle açıkladı:

“Biz global rakiplerle ve global manada, dünyanın her tarafında rekabet edebilecek bir yapı oluşturmayı arzu ediyoruz. Bunun için belli bir hacim oluşturmak istiyoruz, odaklanmak istiyoruz. Birleşmenin getireceği ölçek ekonomisinden yararlanmak istiyoruz. Sabit giderlerde tasarruf, tedarik zinciri ve kanal maliyetlerinde verimlilik sağlayacağız.”

31 Aralık 2009 tarihinde Ülker Bisküvi bilançosunda 22 şirket bulunduğunu, bugüne kadar sürdürülen sadeleştirme çalışmaları sonucunda bazı şirketlerin portföyden çıkarıldığını, bazılarının birleştirildiğini belirten Karakaş, 31 Haziran 2011 bilançosunda şirket sayısının 11'e düştüğünü anlattı.

Karakaş, “İdeal Gıda, Fresh Cake, Birlik üretim şirketleri ve Atlas satış şirketi Ülker Bisküvi ile birleştirilecek. Yıldız Holding'in Ülker altında olmayan hiçbir unlu mamul işi kalmayacak. Ülker Çikolata şirketimizin hisselerinin yüzde 92'si Ülker Bisküvi tarafından satın alınacak. Çikolata, kek ve bisküvi kategorilerindeki işlerimizin hepsini tek şirket altında topluyoruz ve neredeyse 2,5 milyar lira ciroya sahip bir gıda şirketi oluşturuyoruz” diye konuştu.

Cem Karakaş, bu yıl sonunda gerçekleştirilecek bu değişikliklerin ardından, 2012 başında atılacak son adımla 22 şirketten 3 şirkete inmiş tek bir konsolide bilanço oluşturulacağını ve satış ve üretim şirketlerinin birleştirileceğini söyledi.

Halihazırda yüzde 25'ine sahip oldukları Godiva'nın yüzde 6 oranındaki hissesinin bugün itibariyle yüzde 6'sını Yıldız Holding'e satacaklarını, kalanını da önümüzdeki dönemde elden çıkaracaklarını ifade eden Karakaş, Godiva'nın kontrolünün Yıldız Holding'e ait olacağını söyledi.

Karakaş, şirket yapısındaki sadeleştirmenin ardından özel sermaye şirketlerine azınlık hisse satılması gibi bir planları olmadığını vurgulayarak, “Gayemiz odaklanmamızı artırmak, hacmimizi büyütmek, maliyetlerimizi düşürmek, oluşan sinerjiden dolayı ciroda artış etkisi yaratmaktır” diye konuştu.

-“GODİVA'NIN YÜZDE 6'SI KARŞILIĞINDA 60-80 MİLYON LİRA NAKİT GİRİŞİ”-


Ülker Bisküvi'nin, Ülker Çikolata'nın yaklaşık yüzde 92'sini, 900 milyon lira toplam şirket bedeli üzerinden satın alacağını belirten Karakaş, şirketin finansal durumuna ilişkin soruları şöyle yanıtladı:

“Ülker Bisküvi'nin bugün itibariyle 1,6 milyar lira civarında nakdi var. 550-600 milyon civarında bir borcu vardır. Net nakdi 1 milyar lira civarındadır. Ülker Çikolata şirketinin 100 milyon lira gibi az bir borcu bulunmaktadır. Satın alma sonrası sıfır borçlu ve yaklaşık 200 milyon lira nakit sahibi bir şirket olacak. Bu şirketlerin ikisi de mali bünyeleri aşırı kuvvetli şirketler. Bununla istedikleri işi yapabilirler. İnorganik de yapabilirler, organik de yapabilirler.”

Şirketlerin bilançosunun, yurt dışı satın alma da dahil her türlü hareketi yapacak esnekliğe sahip olduğunu söyleyen Karakaş, Godiva'nın yüzde 6 hissesinin Yıldız Holding'e satışı karşılığında Ülker'in, 60-80 milyon lira arasında bir nakit girişi sağlayacağını söyledi.

Şok'un yüzde 50 ortağı olan Turkish Retail Investments B.V.'nin ortaklarına ilişkin bir soru üzerine Karakaş, Yıldız Grubu'nun da ortak olduğu özel sermaye fonlarının, önemli bir paya sahip olduğunu, diğer ortakları ise bilmediklerini söyledi.

Karakaş, Ülker'in, Yıldız Holding'in toplam cirosunun yaklaşık 4'te 1'ini sağladığını kaydetti.

Polinas'ta halka arz hazırlıklarının başladığını anımsatan Karakaş, bu yılın eylül ayı sonu itibariyle hazırlıkların tamamlanacağını, ancak halka arz tarihinin ekonomik koşullara bağlı olarak belirleneceğini ifade etti. Karakaş, yüzde 40 seviyesinde halka arz planladıklarını belirtti.

-ÇİKOLATA VE BİSKÜVİ PAZARI-

Yıldız Holding Çikolata Başkan Yardımcısı Emin Özkan, son 3 yıldır Türkiye çikolata pazarının ortalama yüzde 12 büyüdüğünü, halihazırda 2,8 milyar liralık çikolata pazarı bulunduğunu, dünyada pazar büyüklüğünün 90 milyar dolar seviyesinde olduğunu, pazarın yıllık ortalama yüzde 5 büyüme gösterdiğini ve Türkiye pazarının yaklaşık yüzde 50'sinin Ülker Çikolata'ya ait olduğunu anlattı. Özkan, çikolata alanında cirosal olarak yıllık yüzde 12 büyüme beklediklerini söyledi.
Yıldız Holding Unlu Mamuller Başkan Yardımcısı Cafer Fındıkoğlu da, dünyada 40-45 milyar dolarlık bir bisküvi ve kek pazarı bulunduğunu ve pazarın yıllık ortalama yüzde 3,3 büyüme gösterdiğini belirterek, Türkiye'de ise pazarın büyüme hızının yıllık ortalama yüzde 7-8 civarında olduğunu söyledi. Fındıkoğlu, Ülker Bisküvi'nin bu pazarda da yaklaşık yüzde 50 pazar payına sahip olduğunu kaydederek, pazarla paralel olarak yüzde 7 yıllık büyüme hedeflediklerini belirtti.
Verilen bilgiye göre, Ülker Bisküvi'de finansal yapıdaki sadeleşme çabaları kapsamında 2010 yılında lojistik şirketi Netlog, gümrükleme işlerini yapan Dünya Gümrükleme, ambalaj şirketi Tire Kutsan ve finansal yatırım olan BIM hisselerinin bir kısmı portföyden çıkarılmıştı. 2011 yılına ise Besler Gıda, Sağlam GYO, PNS Pendik Nişasta, Hero Gıda hisselerinin elden çıkarılması işlemleri tamamlandı. Ayrıca 2011 yılında finansal yatırım olan BIM hisselerinin tamamı elden çıkarıldı. Bunun dışında temettü imtiyazına sahip hisse gruplarının imtiyazlarının kaldırılması için çalışmalara başlandı.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar