Vali Yavuz, AB Projesi Kapanış Etkinliğine Katıldı
Vali Seddar Yavuz, Hazır Giyim Sektöründe Kadınlara Yönelik Eğitim ve Girişimcilik Hareketi Projesinin kapanış programına katıldı.
info@karadenizekonomi.com / 14.09.2017
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın program otoritesi olduğu İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyon Programı kapsamında Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği tarafından ortak finanse edilen Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı(DOKA) tarafından uygulanan ve Radisson Blu Otel'de düzenlenen Hazır Giyim Sektöründe Kadınlara Yönelik Eğitim ve Girişimcilik Hareketi Projesi kapanış etkinliğinde bir konuşma yapan Vali Seddar Yavuz, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansının bölgesel kalkınma hedefleri doğrultusunda geliştirdiği "Hazır Giyim Sektöründe Kadınlara Yönelik Eğitim ve Girişimcilik Hareketi Projesi", kısa adıyla GATE Projesinin, 2016 yılının Ocak ayından bu yana Orduda ve Giresunda uygulamaya konulduğunu, proje ile kadın istihdamına sürdürülebilir bir eğitim ve istihdam mekanizması oluşturularak katkı sağlanmasının hedeflendiğini söyledi.
Küreselleşen dünyada, bölgemiz gibi tarımsal istihdamdan sanayi istihdamına geçiş sağlayan ekonomiler açısından kadınların eğitime ulaşabilmesi ve
becerilerinin artırılması büyük önem taşımaktadır diyen Vali Yavuz, Türkiye kadın istihdamının en fazla artış gösterdiği ülkeler listesinde ilk sırada olsa da ülkemizde kadınların çalışma hayatına katılımları, diğer ülkelerle kıyaslandığında maalesef geride kalmaktadır. 2013 yılı itibarıyla, Avrupa Birliği ülkelerinde kadınların işgücüne katılım oranı % 62,5 iken, Türkiyede % 31,8dir. Kadınların işgücüne dahil olmama nedenlerinin başında ev işleri meşguliyeti gelmektedir. 2013 yılı verileri, kadınların yarısından çoğunun ev işleri nedeniyle çalışma hayatında yer alamadığını göstermektedir. Bu veriler ışığında ve bölgemizin tarımdan sanayiye kayan ekonomisi doğrultusunda geliştirilmiş bu proje ile 300 kadın hazır giyim sektörü için gerekli mesleki becerileri edinmişlerdir. Ordu ve Giresun illerindeki hazır giyim firmaları ile görüşülerek, onların ihtiyaçları doğrultusunda ulusal ve uluslararası uzmanların katkılarıyla geliştirilen eğitim programı ayrıca bölgedeki eğitim kurumlarımızın temsilcileriyle paylaşılmış ve böylece eğitimlerin sürdürülebilirliği de sağlanmıştır şeklinde konuştu.
Bölgesel kalkınmanın sağlanabilmesinde önemli bir adım olan girişimcilikte de kadınların dikkat çekici bir potansiyel oluşturduğunu belirten Vali Yavuz, kadın girişimcilerin, hem kendileri hem de istihdam ettikleri kişiler için iş yaratmalarının yanı sıra, toplumdaki konumlarını da güçlendirerek gelişmeye katkıda bulunduklarını ve Proje kapsamında 400ü aşkın kadının girişimcilik eğitimlerinden faydalandığını, 28 kadının da kendi işlerini kurduğunu ifade etti.
Proje kapsamında ayrıca Ordu ve Giresun'da hızlı bir büyüme gösteren hazır giyim sektörüne yönelik de çalışmalar yürütüldüğünü vurgulayan Vali Yavuz, Bu çerçevede sektörün ihtiyaçlarının analiz edilmesi, rekabetçiliğinin artırılması için işbirliklerinin geliştirilmesi ve kümelenmenin önünün açılması yönünde saha çalışmaları yapılmıştır. Bu çalışmalar değerli sektör ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerimizin de katkılarıyla bir stratejik plana dönüştürülmüştür. Kadınların ekonomik hayata katılımı; daha kapsayıcı, daha güçlü bir ülke olabilmemiz yolunda kadınların potansiyellerinin desteklenmesi büyük önem taşımaktadır. Bu da ancak kadınların eğitimlerle becerilerinin artırılması, onları ekonomik yaşamdan uzak kalmaya iten unsurların ortadan kaldırılmasıyla mümkün olacaktır. Bu nedenle, kadınların istihdama katılımlarının artırılması amacıyla bu proje kapsamında atılan adımlar Orduda önümüzdeki dönemde yapacağımız çalışmaların sadece başlangıcını oluşturmaktadır. Sektörün, Ordunun, bölgenin ve ülkemizin refahına katkı sağlaması açısından büyük değer verdiğimiz GATE Projesinde eğitimlere katılan tüm kadınlarımıza, projeye emeği geçen tüm DOKA ve proje çalışanlarına, projeyi Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte ortak finanse eden Avrupa Birliğine ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonunun temsilcilerine teşekkür ediyorum diyerek, sözlerini tamamladı.
Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger, proenin başarılı bir şekilde sonuçlanmasından mutluluk duyduğunu dile getirirken, DOKA Genel Sekreteri Onur Adıyaman, 2016 yılının başında hem mesleki eğitimin arttırılmasında daha kalifiyeli insanların, kadınların yetiştirilmesi, hem de kadın girişimciliğinin arttırılması için projeye başladıklarını ve proje kapsamında ev hanımı, kırsal kesimden gelen, işsiz olan ve mevsimlik işçi olarak çalışan 300 kadına moda tasarımı, hazır giyim eğitimi ve tarım konularına eğitim verdiklerini söyledi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanı Burak Çağatay Doğan ise, Çok başarılı bir proje oldu. Bölgemizde de çok ciddi, güzel sonuçların alındığını görmek bizleri onurlandırıyor dedi.
Konuşmaların ardından plaket törenine geçildi. Vali Seddar Yavuz, Fatsa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tayfun Karataşa, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger Ordu Kadını Güçlendirme Derneği Başkanı Mihriban Yuvaya, Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanı Burak Çağatay Doğan ODÜ Fatsa Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç.Dr. Yılmaz Çiftçiye, DOKA Genel Sekreteri Onur Adıyaman ise Giresun Halk Eğitim Merkezi Müdürü Harun Karabürke plaket verdi.