Vali Yavuz'dan,TKDK'ya proje eleştirisi

Vali Yavuz,Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumundan daha çok kaynak aktarılması için proje geliştirilmesini istedi. Ordu’nun hibe kullanımının 30 milyon TL olduğunu belirterek, performansın düşük olduğuna dikkat çekti.

info@karadenizekonomi.com / 26.01.2018

Vali Yavuz'dan,TKDK'ya proje eleştirisi

Kurum çalışmaları ve yürütülen projelerin son durumları hakkında bilgi almak, ihtiyaç ve sorunları yerinde tespit etmek amacıyla kurumları ziyaret eden Vali Seddar Yavuz, bu ziyaretlerini bugün de sürdürdü.Vali Seddar Yavuz, bu çerçevede bugün İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne giderek, kurum çalışmaları ve yürütülen projeler hakkında İl Müdürü Kemal Yılmaz’dan bilgi aldı.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal Yılmaz ve birim müdürleri ile bir toplantı gerçekleştiren Vali Seddar Yavuz, tarım ve hayvancılık çalışmaları başta olmak üzere personel eğitimlerine önem verilmesini istedi.

VALİ YAVUZ; “COĞRAFİ İŞARET TESCİLİ ÇALIŞMALARI HIZLANDIRILMALI”

‘Coğrafi İşaret Tescili’ yapılmayan ürünlerin olduğunu belirten Vali Seddar Yavuz, bir an önce çalışma yapılması gerektiğini vurgulayarak, coğrafi işaret tescili konusunda dosya hazırlanmasını istedi.

Vali Yavuz, “Karadeniz bölgesinde, Ordu ili bu anlamda oldukça iyi. Ama halen daha coğrafi işaret tescilini yapmadığımız ürünlerimiz var. Bunlarla ilgili dosya hazırlanması, çeşitli maliyetlerin karşılanması gibi konular var. Bu konuda rehberlik çalışmalarına devam ederek, çalışmaları hızlandıralım” diye konuştu.

Vali Yavuz, narenciye yetiştiriciliği konusunda da kıyı kesimlerinde çalışma yapılabileceğinin altını çizerek, bu konuda çalışma yapılabileceğini söyledi.

Seracılık konusuna da değinen Vali Yavuz, vatandaşların bu konuda eğitilerek, sera kurulumunun önünün açılması gerektiğini ifade etti.

“TKDK’DAN YETERİNCE KAYNAK ALAMIYORUZ”

Konuşmasının devamında Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu kaynaklarından yeterince faydalanılamadığını hatırlatan Vali Seddar Yavuz, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumundan daha çok kaynak aktarılması için proje geliştirilmesini istedi. Ordu’nun hibe kullanımının 30 milyon TL olduğunu belirterek, performansın düşük olduğuna dikkat çekti.

“TARIMLA BİRLİKTE SANAYİYİ DE ÖNEMSİYORUZ”

Ordu’da kurulacak olan ve 30 bin kişinin istihdam edileceği Organize Sanayi Bölgelerine de değinen Vali Seddar Yavuz, “Sanayi gelişmediği sürece ilimizde genç nüfusu tutabilme şansımız yok. O yüzden biz diyoruz ki, en az 30 bin kişinin çalıştığı bir sanayiyi kuracağız. Bunun, turizmi önemsememekle alakası da yok. Turizm olabilmesi için de sanayinin olması gerekiyor. Şu anda Antalya’da sanayi yok mu? O kadar gelen insanı ne ile besleyeceksiniz? Tarım da lazım. En az 30 bin kişinin çalıştığı bir sanayi sistemi kuracaksınız. Eğer bu yapılırsa, her geçen gün diğer iller ile makası kapatırız ve gerçek bir büyükşehir çıkar ortaya. O yüzden biz geldiğimizden beri sürekli sanayi ile uğraşıyoruz” diye konuştu.

Ziyaret kapsamında Ordu Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal Yılmaz, başta fındık olmak üzere, tarım ve hayvancılık faaliyetleri kapsamında yürütülen projeler hakkında geniş bilgi verdi.

İL MÜDÜRÜ YILMAZ; “MESAİMİZİN BÜYÜK BÖLÜMÜNÜ FINDIĞA AYIRIYORUZ”

Mesailerinin büyük bir bölümünün fındığa ayırdıklarını söyleyen İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal Yılmaz “Fındıkta iyi tarım” uygulamaları hakkında bilgi verdi.

Fındık üretiminde yaşanan sorunların çözümü için projeler geliştirerek üreticilere yönelik budama ve gübreleme uygulamaları konusunda eğitim verdiklerini belirten Yılmaz, bu çalışmaların yanı sıra örnek bahçeler oluşturduklarını ifade etti.

Yılmaz, üreticilerin örnek bahçelere ilgi duyduklarını belirterek şunları söyledi: “Yaptığımız projeler ile güzel sonuçlar aldık. Özellikle budama konusunda ciddi sıkıntılar vardı, budamayı düzeltecek peş peşe üç yıl projeler uyguladık ve 2500 tane budama elemanı yetiştirdik. Budama ile birlikte gübreleme ile yaşanan sıkıntıları da ortadan kaldırmaya yönelik eğitimler yaptık.

Sadece bu budama ve gübreleme konusundaki sıkıntıları ortadan kaldıracak çalışmalarla beraber verimde çok ciddi artışlar sağladık. Geçtiğimiz yıl yapmış olduğumuz 2017 yılı içerisindeki 12 tane tarla günüyle de farklı ilçelerde de yaptık bu tarla günlerini dekara 300-350 kg ürün alınabileceğini de tüm üreticilerimize göstermiş olduk. Şuan tüm ilçelerde örnek bahçelerimiz var.”

FINDIK BAHÇELERİNİN YENİLENMESİ İÇİN ÇALIŞMA BAŞLATILDI

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal Yılmaz, fındık bahçelerinin yaşlı olduğunu belirterek, gençleştirme uygulaması için çalışma başlattıklarını söyledi.

Yılmaz, “En az bahçemiz 50-60 yıllık hatta daha fazla yaşlı olan bahçelerimiz var. Artık ekonomik ömrünü tamamladı bu bahçeler. Bunların da bir yandan gençleştirilmesi yenilenmesi gerekiyor ki bu konuda da çalışma başlattık” diye konuştu.

Yılmaz, Ordu’da yürütülen hayvancılık faaliyetleri ile üretimi gerçekleştirilen çilek, istiridye mantarı, kivi ve diğer ürünler hakkında da bilgi verdi.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar