Ordu ve Giresun illerine hizmet vermesi amacıyla denize dolgu yöntemiyle inşa edilen ve 350 milyon lira mal olan Türkiyenin prestij projelerinden Ordu-Giresun Havalimanında teknik aksaklıklar giderilemedi. DHMİye tepki gösteren Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu da, Denizi geçtik, derede boğulmayalım dedi.
Ordu ve Giresunun 50 yıllık hayali olan ve 3.5 yıl süren inşaat çalışmalarının ardından 22 Mayıs 2015 tarihinde hizmete giren Ordu-Giresun Havalimanında uçakların gece ve sisli havalarda inişini sağlayan sistemler henüz tamamlanmadı. Teknik sistemlerin kurulamaması sebebiyle pilotlar ILS sistemi ile gündüz ve açık havalarda iniş yapabilirken, sisli havalarda uçaklar kalkış yapamazken iniş yapması beklenen uçaklar ise Samsun veya Trabzon havaalanlarına yönlendiriliyor. Son bir ay içerisinde yaklaşık 20 uçuşun iptal edildiği, 10 civarında uçağın başka havalimanlarına yönlendirildiği kaydedildi.
VOR OLMADI, D-VOR KURULACAK
Havaalanının kurulduğu alanın etrafının coğrafi yönden engebeli bir araziye sahip olması VOR (yön bulma cihazı) sisteminin kurulmasını geciktirdi. Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMİ), olumsuz hava koşulları sebebiyle yaşanan uçuş iptallerinin önüne geçmek amacıyla Ordu-Giresun Havalimanına VOR sistemi yerine D-VOR (geniş tabanlı yön bulma cihazı) sistemi kurulmasını kararlaştırdı.
VOR SİSTEMİ TEST EDİLEMEDİ
Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, halen aletli iniş sistemi olan ILS cihazının bulunduğu havalimanında yakın zamanda havalimanında VOR sisteminin kurulduğunu ancak test edilemediğini söyledi. Vali Balkanlıoğlu, Bu sistemlerin havalimanına kurulmuş olması yetmiyor. Bunun çıplak gözle test yapılması lazım. Yani bu sistem pilotu otomatik olarak havaalanına inmesini sağlıyor. Pilotta çıplak gözle bakıyor. Acaba bu sistem yönlendirmek için doğru mu diye. Bu sistem çalışmazsa pilot ya dağa çakılacak ya da denize inecek. Dolayısıyla bu sistemin senkronize olması lazım. Bunun için havanın üç gün peş peşe güneşli olması gerekiyor. Yani pilotun 20 km uzaktan havalimanını görecek şekilde havanın berrak ve tertemiz olması lazım. Ama maşallah Karadenizde her gün ya yağmur yağdı ya da sis oldu. Bu sistemi denemeye fırsat bulamadılar dedi.
VALİDEN DHMİYE TEPKİ
Ordunun coğrafi yapı itibariyle oldukça engebeli bir yapıya sahip olduğunu vurgulayan Vali Balkanlıoğlu, DHMİnin bu sebeple D-VOR sistemi kurulmasını kararlaştırdığını belirtti. Vali Balkanlıoğlu, D-VOR cihazı, VORun geliştirilmiştir. Geniş tabanlı anten sistemi ile doppler etkisini kullanır. Böylece oldukça doğru yatay sinyal sağlanabilir. D-VOR özellikle engebeli coğrafik durumlarda kullanılır. ILS sistemi denendi çalıştı. Bunu destekleyen diğer sistemlerinde test edilip onaylanması lazım. Bağlantıların yapıldığını söylüyorlar ama biraz yavaş gidiyor bu çalışmalar. Yetkililerin biraz daha duyarlı olması lazım. Denizi geçip derede boğulmamamız lazım. Biraz daha çabuklaştırılması için çabalıyoruz diye konuştu.