Ziraat Odası'nın İşi Verimlilik

Fındık Fiyatların da ki Dengesizlik Fındık Depolanmasından Kaynaklanıyor

info@karadenizekonomi.com / 3.11.2014

Ziraat Odası'nın İşi Verimlilik

İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Haydar Gören herkesim den tepki alan Ziraat Odaları  ve son dönem de çok tartışılan fındık fiyatları ve geleceği hakkın da bir çok açıklama da bulundu.

Gören sözlerine Ziraat Odası'nın tanımını yaparak  başladı ve asıl görevleri verimlilik olmalı diyerek kurumun önemine dikkat çekti;

“Ziraat Odasının İşi Verimlilik Olmalı''

Ziraat Odaları köylünün daha refah yaşamasını temin etmek için, daha fazla üretim elde etmesi için, verimlilik şartları ön planda tutularak birim başına dekar başına daha fazla ürün elde etmek için neler yapılması noktasında köylünün bir yoldaşı ve arkadaşıdır. Biz, ziraat odalarının çok çok önemli bir kuruluş olduğuna inanarak, uzun vadede bizler için gerekli olan ihracat için gerekli olan fındık üretimin artırılmasında önemli bir kurum olarak görüyoruz. Dolayısıyla ziraat odaları fındık 5 lira , 10 lira ve 14 lira iken de aynı söylemleri söylüyorlardı. fiyat kargaşası dışında ziraat odalarının ilgi alanının verimlilik olması kanaatindeyiz.

Sosyal Yaşam Kalitesi Yükseldikçe Üreticinin Sorunları da Azalıcaktır

Alıcı en uygun fiyata en kaliteli ürünü almak ister. Satıcı ve üretici elde ettiği ürünü en yüksek fiyata satmak ister. Bu dünyadaki ekonominin temel kurallarından biri olup olması gereken bir noktadır. Biz fındık üreticisinin sorunlarının çözülmesi, üreticilerin sosyal yaşamının iyi bir noktaya gelmesi fındıkta temel sorunların çözümünde önemli noktalardan biri olduğunun kanaatindeyiz.

Talep Olduğu Sürece Fiyatlar Yükselecektir

Fındık fiyatlarının piyasaya iniş hızına bağlı olarak ve arz talep dengesine göre alıcının talebinin devamının sürekliliğine bakarak fiyatların bir denge oluşturacağı kanaatinde olduklarını belirten Gören, ”Arz ve talebin kesiştiği yerde fiyat oluşur. Dolayısıyla fiyatın bugünkü şartlarda olması, yukarı çıkması ve inmesi piyasa şartlarına bağlıdır. Hiçbir etken, hiçbir gücün buna spekülatif hareketlerle buna engel olması mümkün değildir. Dolayısıyla talep olduğu sürece fiyatlar yükselir, talep azalınca fiyatlar azalır.

Fındık Fiyatların da ki Dengesizlik Üreticinin Fındık Depolamasından Kaynaklanıyor

Bildiğiniz gibi yakın zamana kadar kilosu 14.50 lira olan fındık bugün 13.40 liraya geriledi. Sezon başında ihtiyacı olan depoları boş olan alıcılar, hızlı bir şekilde piyasaya girerek fındık alımına başladı. Geçen 2-2,5 ay içerisinde ihtiyaçlarının bir kısmını karşıladıktan sonra nefes alma olayına gitti. Tabi ki serbest piyasanın getirdiği koşullar çerçevesinde, yani ihtiyaç olmadığı ve talep olmadığı zaman fiyatlar belli bir şekilde geriye geldi. Biz burada diğer yönden alıcı olan arkadaşlarımızın, hem yurt dışındaki sanayici ve ithalatçılarımızın hem yurt içindeki alıcılarımızın sezon başında hızlı bir şekilde fındık alıp depolarına koymasından kaynaklanan belli bir doygunluk noktasından sonra fiyatların yatay geçiş yaptığını gördük. Sezon başlayalı 2.5 ay oldu. 9.5 aylık önümüzde bir süreç var. Tamamen eldeki fındığın piyasaya iniş hızına bağlı olarak ve arz, talep dengesine göre alıcının talebinin devamının sürekliliğine bakarak fiyatların bir denge oluşturacağı kanaatindeyiz.”

Yabancı Firmalar Fındığın %25'ni Aldılar

Yurt dışındaki ithalatçı firmaların Türkiye’deki fındığın yüzde 25’ini aldığını belirten Gören, “Şu anda yurt dışındaki ithalatçı firmalar ülkedeki fındık rekoltesinin yüzde 25’ini almış durumda, diğer yüzde 25’lik bölümde ise tüccarın elinde ihraç edilmemiş durumda, geriye kalan yüzde 50’lik fındık üreticilerin elinde bulunuyor” diye konuştu.

Fındıktan Vazgeçmek Mümkün Değildir

Bu yıl ürünün az olmasından dolayı tabi bu tamamen doğa ve tabiat şartlarından kaynaklandı. İhracatımızın 300 bin tonlardan 200 bin tonlara düşeceğine kesin gözüyle bakılıyor. Ama şunu belirtmek isterim ki büyük alıcıların fındıktan vazgeçmesinin söz konusu olmadığı, ama orta ve küçük ölçekli sanayicilerin ürün çeşitliliğinde ve Arge çalışmalarında fındığı çıkartıp fındık aroması ve başka ürünleri kullanacağıdır. Çünkü rekolte düşük olduğundan mecburen başka ürünlere yöneleceklerdir. Nedeni dünya üretim ve tüketim dengesinde 150 bin ton civarında bir eksiklik söz konusu, 850 bin ton kabuklu fındık tüketimi her zaman söz konusu olabilecekken dünya üretiminin 700 bin ton olduğu düşünülmektedir. Tüketime yönelik 150 bin tonluk eksiklik orta ve küçük ölçekli sanayicilerin fındıktan uzaklaşacağı hususunda bir gerçeği ifade etmektedir. Ama ben şunu iddia ediyorum. Çikolata fındıkla özdeşleşmiş durumda ve fındık çikolataya mükemmel bir tat veriyor. Ben onun için çikolata tüketenlerin fındıktan vazgeçecekleri kanaatinde değilim.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar