19 Meslek Grubu Yeşil Pasaport İçin Umutlu Bekleyişte

Gazetecilerden eczacılara kadar pek çok meslek grubu, yeşil pasaport hakkı için TBMM’ye sunulan yasa tekliflerinin kabul edilmesini bekliyor.

info@karadenizekonomi.com / 26.08.2024

19 Meslek Grubu Yeşil Pasaport İçin Umutlu Bekleyişte

 

Meclis'te bu konuyla ilgili sunulan kanun tekliflerinin sayısı 19’a ulaştı. Ancak Dışişleri ve İçişleri Bakanlıkları, Avrupa ülkelerinin yeşil pasaport sahiplerine de vize uygulama olasılığı nedeniyle bu taleplere temkinli yaklaşıyor.

CHP, MHP, DP, DEVA, YRP ve İYİ Parti tarafından hazırlanan yasa teklifleri, farklı meslek gruplarının yeşil pasaporttan yararlanmasını öngörüyor. Bu gruplar arasında eczacılar, gazeteciler, TIR şoförleri, belde belediye başkanları, serbest muhasebeciler, tüm hâkim ve savcılar, engelli memurlar, bekçiler, muhtarlar, gardiyanlar, özel sektörde çalışan doktorlar, tiyatro sanatçıları ve üniversite öğretim üyeleri bulunuyor. Ayrıca TBMM danışmanları ve sendika yöneticileri de bu haktan faydalanmak isteyenler arasında yer alıyor.

Meslek Temsilcilerinden Farklı Görüşler

Ordu Tabipler Odası Başkanı Ömer Ufkun Yıldırım, kamuda çalışan doktorların yeşil pasaport hakkına sahip olduğunu, ancak özel sektörde çalışan meslektaşlarının bu haktan mahrum kaldığını belirtti. Yıldırım, "Eczacı ve hekimler, ülkemizdeki en güvenilir meslek gruplarından biri olarak bu hakka sahip olmalı" dedi.

İç Mimarlar Odası Ordu Temsilcisi Burak Pamuk ise, yeşil pasaport hakkının genişletilmesini olumlu bulduğunu, ancak bazı meslek gruplarının gereksiz şekilde bu kapsama dahil edildiğini savundu. Pamuk, “Türkiye’deki inşaat firmaları, dünyanın dört bir yanında projeler yürütüyor. Mimarlar ve mühendisler için yeşil pasaport, yurtdışındaki hizmet ihracatımızı olumlu etkileyecek önemli bir ayrıcalıktır” şeklinde konuştu.

Kacar Uluslararası Nakliyat Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kacar da, TIR şoförlerine yeşil pasaport verilmesinin, ihracattaki iş kayıplarını önlemek açısından büyük önem taşıdığını vurguladı. Kacar, "Vize süreçlerinin uzun sürmesi, ihracatı olumsuz etkiliyor. Şu anda bir sürücünün pasaport vizesinin iki buçuk aydır gelmemesi, dört ihracat seferinin yapılamaması anlamına geliyor. Bu durum, ihracat rakamlarımızı ve dolayısıyla ülke ekonomisini olumsuz etkiliyor" dedi.

 

Asel GÜRSOY

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar