Ambalaj tasarımında yeni trend: Sürdürülebilirlik
İklim değişikliği ve çevre sorunları,otomotivden tekstile kadar dünyanın dört bir yanındaki markaların sürdürülebilirlik adına çözüm aradığı bir konu hale geldi.Öyle ki toplumda yalnızca bir odak noktası olmakla kalmayıp aynı zamanda tüketicilerin satın alma davranışlarını da önemli ölçüde etkiliyor
info@karadenizekonomi.com / 4.08.2022
Sürdürülebilirlik söz konusu olduğunda tüketicilerin markalardan şeffaf ve ölçülebilir adımlar beklediğini aktaran Tasarist Yaratıcı Direktörü Musa Çelik, özgünlükle ve gezegenimiz adına ortak fayda misyonuyla yaratılan ambalajların da markalara tüketicinin sadakatini kazandıracağını vurguluyor.
Global ölçekte mücadele edilen çevre ve iklim krizi, tüketicilerin çevreye duyarlı hale gelmesine neden oluyor. Yapılan araştırmalar, tüketicilerin gıda ambalajlarında sürdürülebilirliğe giderek daha fazla önem verdiğini ve satın alma alışkanlıklarının da bu doğrultuda şekillendiğini gösteriyor. Tüketicilerin büyük çoğunluğu sürdürülebilir şekilde paketlenmiş ürünler için daha fazla ödemeye de istekli. Bu durum markalar için özellikle tedarik ve üretim süreçleri boyunca ürün ve hizmetlerini daha çevreci bir tarafa yönlendirme ihtiyacı doğuruyor. Tüketicilerin çevre ve temiz bir dünya söz konusu olduğunda markalardan ölçülebilir aksiyonlar ve şeffaflık beklediğini aktaran Tasarist Yaratıcı Direktörü Musa Çelik, ambalaj tasarımlarında da yeni trendlerden birinin sürdürülebilir ambalajlar olduğunu belirtiyor. Çelik, özgünlükle ve dünya adına ortak fayda misyonuyla yaratılan ambalajların, markalara tüketicinin sadakatini kazandıracağına inandıklarını vurguluyor.
ORTAK FAYDA İLE TASARLANAN AMBALAJLAR
Sürdürülebilirlik, yeni bir kavram olmamakla birlikte son yıllarda daha fazla önem kazanıyor. Özellikle artan doğal afetlerle birlikte iklim krizi ve çevreye verilen zarar iyice gözle görülmeye başlarken tüketicilerin birçoğu daha bilinçli ve çevreye duyarlı hale geliyor. Pazar rekabetini sosyal ve çevresel sorumluluk ile birleştirmek isteyen markalar ise tüketicileriyle ortak bir faydada buluşmaya çalışıyor. Ürün ambalajlarında sürdürülebilirlik için ambalaj tasarımında dikkate alınacak iki aşama olduğunu aktaran Tasarist Yaratıcı Direktörü Musa Çelik, bu aşamaları malzeme ve süreç olarak sıralıyor. Çelik, “Ambalajlarda döngüsel bir ekonomiye doğru hızlıca geçmek mümkün olmayabilir. Plastik tamamen ortadan kaldırılamayabilir ancak azaltılabilir ve negatifleri tasarlanabilir. Markalar ambalaj tasarımlarında malzeme konusunda plastik gibi çevreye zararlı etkileri kanıtlanmış seçenekler yerine geri dönüştürülebilir ve daha uzun ömürlü seçeneklere yönelebilir. Bu malzemeler özelliklerine göre yeniden kullanılabilir, parçalanabilir ya da geri dönüştürülebilir şekilde planlanırsa da süreç, çevre odaklı ilerlemiş olacak ve bu sayede döngüsel ekonomiyi destekleyebilmek mümkün hale gelecektir.” yorumlarını yapıyor.
MARKA SADAKATİNİ KAZANDIRACAK YOLLAR
Ambalaj kullanımında yaygınlaşan sürdürülebilirlik trendi, markaları eski malzemelere yeni bir soluk getirmenin yenilikçi yollarını bulmaya itiyor. Çevreye faydalı alternatifleri bulan markaların son yıllarda başarılı olmaya başladıkları da gözlemleniyor. Restoranlarında müşterilerine iyi yemek deneyimi sunan Divan markası, pandemi döneminde eve kapanma süreciyle birlikte yemek deneyimini paket servise taşımak istedi. Bu aşamada Tasarist ile tanışan Divan için doğada çözünebilen doğal hammaddelerden tamamı geri dönüştürülebilir paket servis, “Divan Delivery” tasarlandı. Plastik içermeyen ve pirinç unundan üretilen servis takımlarıyla doğaya duyarlı bir tasarım ortaya koyduklarını aktaran Musa Çelik, markaya özel görsel kimlik kazandırmak için paket servisi 5 kenarlı olarak tasarladıklarını belirtiyor. Çelik, ortak çalışmalar yürüttükleri tüm markalar için doğa dostu alternatifleri ilk sıralarda değerlendirdiklerini de özellikle vurguluyor.