Erkan Temiz: "Otopark Ücretleri Kamu Hizmeti Olmaktan Çıktı, Ticari Gelir Kapısı Oldu"

İstanbul'da İSPARK ücretlerine yüzde 35'e varan zam yapıldı. Bir saatlik otopark ücreti 70 TL oldu.

info@karadenizekonomi.com / 5.08.2024

Erkan Temiz:

Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, yaklaşık 1,5 yıl önce Mecidiyeköy'deki bir AVM otoparkında 0-3 saatlik süreden kısa bir süre kalmasına rağmen ücret talep edilmesini Tüketici Hakem Heyeti'ne taşıdı. Konuyla ilgili olarak Saadet Partisi İl Başkanı ve serbest avukat Erkan Temiz, otopark ücretleri ve kamu hizmetleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Erkan Temiz, bir avukat olarak otopark ücretlerinin kanuni dayanağını değerlendirirken, "Eğer bir kamu kurumu, belediye, devletin herhangi bir bakanlığına bağlı birimler kanuna dayalı olarak bir işlemi yapıyorsa bu doğrudur. Yani yapılan işin, yapılan düzenlemenin, yapılan fiyat artışının, yapılan zammın kanuni bir dayanağı varsa, o kurum bu zammı yapmaya yetkiliyse bir sıkıntı yok demektir," ifadelerini kullandı.

"Belediyeler Kamu Hizmetlerini Ticari Faaliyete Dönüştürdü"

Ancak Temiz, asıl meselenin başka bir boyutta olduğunu belirtti. "İstanbul Büyükşehir Belediyesi veya Ordu Büyükşehir Belediyesi, otoparklara, ulaşıma veya diğer hizmetlere bir fiyat belirleyebilir. Bu kanunen anormal bir durum değildir. Sorun, kamu hizmeti sunan kurumların ticaret yapan kurumlar haline gelmiş olmasıdır. Belediyeler, otoparkları yapmak ve hizmete sunmak zorundadır. Kanun bunu der," dedi.Temiz, belediyelerin otopark hizmetlerini özel şirketler aracılığıyla yürüttüğünü belirterek, "Örneğin, Ordu'da Orbel AŞ veya İstanbul'da İspark AŞ, belediyelerin ortak olduğu özel şirketlerdir. Bu şirketler ticaret yapıyor ve kar amacı güdüyor. Ancak, kanuna göre otopark hizmeti belediyenin sunması gereken bir kamu hizmetidir ve maliyetine sunulmalıdır," dedi.

"Otopark Ücretleri Sadece Giderleri Karşılamalı, Kar Amacı Gütmemeli"

Otopark ücretlerinin yüksek olmasının ekonomik yük oluşturduğunu belirten Temiz, "Otoparkın güvenlik, aydınlatma, giriş-çıkış kontrolü gibi maliyetlerini hesaplayarak bir fiyat belirlemek gerekir. Bu fiyat, sadece bu giderleri karşılayacak miktarda olmalıdır," ifadelerini kullandı.Temiz, kamu hizmetlerinin ticari birer faaliyete dönüştürüldüğünü belirterek, "Eskiden posta, telefon, telgraf hizmetleri PTT tarafından sunulurdu. Ancak, bu hizmetler özelleştirilerek küresel şirketlere devredildi. Kamu hizmeti olarak sunulması gereken birçok hizmet artık ticari işletmeler tarafından yürütülüyor," dedi.

Temiz, adalet ve eğitim gibi temel hizmetlerin de ticari bir meta haline geldiğini belirterek, "Devletin kamu hizmetlerini ticari bir gelir kapısı haline dönüştürmesi büyük bir sorundur. Devlet, toplumun ortak ihtiyaçlarını karşılamakla yükümlüdür ve bu hizmetleri vatandaştan alınan vergilerle sunmalıdır," diye konuştu.Erkan Temiz, kamu hizmetlerinin ticari birer faaliyete dönüştürülmesinin vatandaşlara büyük mali yük getirdiğini ve bu durumun adalet duygusunu zedelediğini belirterek, bu konuda yasal düzenlemelerin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar