Yatırım adası şimdi değilse ne zaman?

DKİB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ahmet Hamdi Gürdoğan, “Yatırım Adası Endüstri Bölgesi, maalesef 6 yıl geçmesine rağmen kamuoyuna unutturulmaya çalışılmış, 6 yıl öncesinin siyasi söylemlerine konu olmaktan ileri gitmemiştir. Yatırım adası şimdi değilse ne zaman?” diye konuştu.

info@karadenizekonomi.com / 25.11.2022

Yatırım adası şimdi değilse ne zaman?

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ahmet Hamdi Gürdoğan, 6 yıl önce söz verilen Yatırım Adası Endüstri Bölgesi ile ilgili geçen süreçte herhangi bir adım atılmadığını ifade etti. Gürdoğan, projenin bir an önce hayata geçirilmesi çağrısında bulundu.

Gürdoğan, “Trabzon ili ve hinterlandı iller için büyük bir yatırım olacağına inandığımız ve bölgemizi Kafkasya Orta Asya Bölgesinin orta ve yüksek katma değerli ürünlerde tedarik merkezi haline getirecek olan Yatırım Adası Endüstri Bölgesi yatırımı bölgemiz sanayileşmesi ve ihracatının artması için büyük bir müjde olmuş ve 6 yıl önce kamuoyu buna inandırılmıştır. Ancak, henüz yapımına başlanmadan Endüstri Bölgesi olarak ilan edilen ve bu özelliği ile bir ilk olma özelliği taşıyan Yatırım Adası Endüstri Bölgesi, maalesef 6 yıl geçmesine rağmen kamuoyuna unutturulmaya çalışılmış, 6 yıl öncesinin siyasi söylemlerine konu olmaktan ileri gitmemiştir” dedi.

VASAT BİR DURUMA DÜŞÜRÜLDÜ

“Alan yetersizliği nedeniyle arsa maliyetlerinin yüksekliği ve yatırım teşviklerinin yetersiz kalması sonucu ortaya çıkan bu durum ülkemiz açısından büyük risk oluşturmaktadır” diyen Gürdoğan, “Acilen sanayileşmenin yetersiz kaldığı şehir ve bölgeler için ayrıcalıklı ve avantajlı teşvik sistemi uygulanması, ayrıca devletin konut yapma yerine TOKİ kanalıyla yatırımcıya yatırım yeri, fabrika binası ve arsa üretimi yaparak kiralaması, dahası; yüksek katma değerli ürün üretecek ve en fazla istihdam sağlayacak yatırımcılara uzun vadelerle satışı da yapılabilmelidir. Orta ve Yüksek Katma Değerli üretim için çok önemli stratejik konumda olan Trabzon ili ve hinterlandı şehirler; Kafkasya, Orta Asya ve Türk Cumhuriyetlerinin tedarik merkezi olma şansına sahiptir. Ancak, mevcut yatırım teşvik mevzuatında orta ve yüksek katma değerli sanayi yatırımlarının daha rekabetçi teşvik tedbirleri ile desteklenmesi yerine Trabzon ilimiz sadece 3 yıldızlı otellerin, öğrenci yurtlarının ve bakım evlerinin yatırımının teşvik edildiği vasat bir duruma düşürülmüş durumdadır” diye konuştu.

SÖZDEN ÖTEYE GEÇEMEDİ

Söz konusu yatırımın sadece Trabzon için değil, bölge adına da önemli olduğuna vurgu yapan Gürdoğan, “İlk olma özelliği taşıyan Yatırım Adası Endüstri Bölgesi, maalesef 6 yıl geçmesine rağmen kamuoyuna unutturulmaya çalışılmış, 6 yıl öncesinin siyasi söylemlerine konu olmaktan ileri gitmemiştir. Bugün dahi yatırım programlarına konu olmaması, siyasilerin dahi telaffuz etmekten korkması Trabzon ilinin içler açısı durumunu gözler önüne sermektedir. O yıllarda diğer iller için söz verilen Endüstri Bölgesi yatırımları yapılıp tamamlanarak yatırımcılara tahsis edilmesine rağmen, Trabzon Yatırım Adası Endüstri Bölgesi yatırım programlarına dahi alınmamış, rafa kaldırılmıştır ve dahası Trabzon halkına unutturulmaya çalışılmaktadır. Oysaki Sivil Toplum Örgütleri olarak bizler, 2023 yılı ihracat hedefimizin 10 Milyar Dolara çıkarılabilmesi, Trabzon’un sürdürülebilir bir ihracat artışını yakalayabilmesi, göçün durması ve Trabzon halkının refah düzeyinin artması için Trabzon Yatırım Adası Endüstri Bölgesinin en geç 2023 yılına kadar tamamlanması gerektiğini her daim gündeme getirerek siyasilerden en öncelikli talebimizin bu olduğunu, bölgenin kaderinin bu yatırıma bağlı olduğunu her platformda dile getirdik.  Buna rağmen şehrimizin siyaset camiasının bu yatırıma duyarsız kalmasını anlamakta güçlük çekmekteyiz” dedi.

TRABZON SÜREKLİ KAN KAYBEDİYOR

Trabzon’un her geçen gün kan kaybettiğini, şehrin ekonomik aktivitesinin sürekli düştüğünü, genç kalifiye nüfusun iş bulamadığı için şehri zorunlu olarak terk ettiğini, Trabzon ilinin sürekli dışarıya göç veren bir il konumuna düştüğünü dile getiren Gürdoğan, “Trabzon ili orta ve yüksek katma değerli ürü üretimi açısından gerekli olan potansiyele sahiptir. Biri köklü teknik üniversite olmak üzere 3 üniversitemiz, limanımız, serbest bölgemiz, havalimanımız, tecrübeli iş insanlarımız ve dünyanın en önemli pazarı konumuna gelen Asya coğrafyasına olan yakınlığımız potansiyel arz eden üstünlüklerimizdir. Bunun için; Trabzon ve hinterlandı Doğu Karadeniz Bölgesini; Orta ve Yüksek Teknolojili ürünlerin üretiminde Kafkasya, Orta Asya Bölgesi ve Türk Cumhuriyetlerinin tedarik merkezi haline getirmesi öngörülen ancak maalesef rafa kaldırılan Yatırım Adası Endüstri Bölgesi Yatırımının 2023 yılına hızlı bir şekilde yetiştirilmesi için yapımına başlanması, Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerimizin Yatırım Teşvik Mevzuatında 6. Bölge teşvik sistemi kapsamına alınması ve Doğu Karadeniz Bölgemiz illerinde TOKİ’nin konut yerine organize sanayi bölgeleri, yatırım arsaları ve fabrika binaları yaparak uzun vadelerle yatırımcıya tahsis etmesini talep ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar