CHP GİRESUN MİLLETVEKİLİ BÜLENT BEKTAŞOĞLU BAKAN ÇELİK’E ÖNERGEYLE YENİ SEZONU SORDU

“TMO YENİ FİYATLA ALIM YAPACAK MI?”

info@karadenizekonomi.com / 15.05.2017

CHP GİRESUN MİLLETVEKİLİ BÜLENT BEKTAŞOĞLU BAKAN ÇELİK’E ÖNERGEYLE YENİ SEZONU SORDU

CHP Giresun Milletvekili Bülent Bektaşoğlu, TMO’nun yeni sezonda fındık alımı yapıp yapmayacağına ilişkin açıklama yapılmasını istedi. İki sezon boyunca fındık fiyatlarının yarı yarıya düşmesine rağmen müdahale edici bir politika ortaya koymadığı için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’i de eleştiren Bektaşoğlu “bunun nedeni nedir, bu sürede üreticimiz ve ülkemizin döviz kaybı ne olmuştur” dedi.

“ÜRETİCİDE TMO’NUN YENİ FİYATLA ALIM YAPACAĞI BEKLENTİSİ VAR”

TBMM Başkanlığı’na Bakan Çelik’in yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Bektaşoğlu, üreticide, TMO’nun yeni bir fiyat oluşturarak alım yapması 

şeklinde bir beklenti oluştuğunu vurgulayarak “2017-2018 yılı sezonu için bakanlığınızın fındık için oluşturduğu bir politika var mıdır, bunun için fındığın paydaşları olan Ziraat Odaları ve ihracatçı, sektör temsilcileriyle birlikte bir ortak çalışma yürütmekte misiniz” diye sordu. Bektaşoğlu, önergesinin gerekçesinde şu ifadelere yer verdi:” Fındık fiyatları iki sezon önceye göre 5-6 lira aşağı düşmesine rağmen, bakanlığınız ancak 24 Nisan itibarıyla mevcut fiyatı alım fiyatı olarak açıklamış ve TMO marifetiyle alımlara başlamıştır. Ancak bu kararla sadece üreticinin stokunda bulunan fındıkların kazanılması amaçlanılmış, piyasada üretici, yerli sanayici ve ülkemiz lehine bir düzenleme sağlanamamıştır. Gelinen bu noktada, üretici ve sektörün merak ettiği konuların başında bakanlığınızın yeni sezonda izleyeceği tutum gelmektedir. Özellikle TMO’nun yeni belirlenecek ve fındığın gerçek değeri olan bir fiyatla alım yapması şeklinde bir beklenti oluşmuştur”. “PİYASAYI ÜRETİCİ LEHİNE OLUŞTURACAK YENİ BİR FİYAT AÇIKLAYACAK MISINIZ”

“TMO kaç ton fındık alımı gerçekleşmiştir, alımı yapılan bu fındıklar nasıl değerlendirile- cektir” diye soran CHP Milletvekili Bülent Bektaşoğlu, Bakanlığın Giresun kalite fındığa kilogram başı 10,5, Levant kalite fındığa ise 10 lira alım fiyatını neye göre, hangi maliyet hesapları kullanarak belirlediğini de sordu ve “sizce Türk fındığının değeri bu fiyatlar mıdır? Bu fiyatın yabancı alıcılar ve onlarla birlikte hareket eden piyasa aktörlerinin belirlediği ve halen uygulanan fiyat olduğu bilinirken, piyasayı üretici lehine düzenleyecek yeni bir fiyat açıklamayı düşünmekte misiniz?” dedi.

Bektaşoğlu önergesinin bir maddesinde de, “külleme hastalığı ve Nisan sonu ve 9 son günlerde yaşanan fırtına ve diğer doğal afetler nedeniyle fındık bahçelerinde meydana gelen tahribatın rekolte kaybına yol açacağı iddiaları varken, bunun boyutunu belirlemek ve üreticinin bu konudaki mağduriyetini önleyici bir çalışma yapacak mısınız?” diye sordu.  

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar