"İktidar muhalefet belediyelerini bitirmek istiyor"
CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, kamu idarelerinin hesaplarının tek merkezde toplanmasını öngören Tek Hazine Kurumlar Hesabı uygulaması kararının muhalefet belediyelerini bitirmeye yönelik olduğunu söyledi.
info@karadenizekonomi.com / 28.08.2018
Torun, Bu düzenlemenin hayata geçmesiyle belediyelerin gelir ve giderlerinin artık siyasi iktidarın iki dudağının arasında olacağı, iktidarın istediği belediyeye mali kaynak sağlayacağı istemediğine sıkıntı yaratabileceği şeklinde ciddi endişeler oluşmuştur. İktidar bu kararla yerel demokrasiyi öldürmeyi planlamıştır dedi.
Hükümetin bu kararla muhalefet belediyelerine karşı keyfi uygulamalarını yasal hale getirmeye çalıştığını söyleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrakın yazılı olarak yanıtlandırması istemiyle TBMM Başkanlığına bir soru önergesi verdi.
Bakan Albayraka siyasi kayırmacılığa neden olabilecek bu düzenlemeyi kamu harcamalarının şeffaflığı ve yönetiminin tarafsızlığı ilkesi açısından nasıl değerlendiriyorsunuz? diye soran Torun, konuyla ilgili olarak yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesinde belirsizlikler ve çelişkiler olduğunu da belirtti.
Torun, Kararın yayınlanmasından itibaren çeşitli basın ve yayın organlarında belediyelerin de kapsama dahil olduğu yönünde haber ve yorumlar yer almaktadır. Diğer yandan ilgili bölümde belediyelerin açıkça kapsama dahil olduğu yazılmamış olması nedeniyle belediyelerin şimdilik kapsam dışında tutulduğu şeklinde de anlaşılmaktadır diyerek belediyelerin bile konuyla ilgili net bilgisi olmadığını söyledi.
Torun, Cumhurbaşkanlığı ve Bakanlığınızca bu belirsizliğin giderilmesine ilişkin herhangi bir açıklama yapılmamış olması belediyelerin hesap kapsamına dahil olup olmadığı konusunda tereddütlerin devam etmesine neden olmaktadır dedi. Torun, Bakan Albayraka Kanunun ve Kararın uygulayıcısı olan Bakanlığınıza göre, belediyeler Tek Hazine Kurumsal Hesabı kapsamına dahil midir? diye sordu.
CHP genel Başkan Yardımcısı Seyit Torunun Bakan Albayrakın yanıtlaması istemiyle yönelttiği diğer sorular şöyle:
- Belediyelerin idari ve mali özerkliğine önemli bir darbe vuracak böyle bir uygulamanın Anayasaya ve Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartının bizim de onay verdiğimiz hükümlerine aykırı olduğunu düşünüyor musunuz?
- Yerel yönetimlerin böyle ortak bir nakit yönetim havuzuna alınmış olması onları merkezi yönetime çok daha bağlı hale getireceğini düşünüyor musunuz?
- Yerel yönetimlerin idari ve mali özerkliğini olumsuz etkileyecek bu uygulamadan vaz geçmeyi düşünüyor musunuz?
KARARIN İÇERİĞİ VE ÇELİŞKİ
CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torunun, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrakın yazılı olarak yanıtlandırması istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde kararın içeriği ve çelişkili bölüm şöyle anlatılıyor:
Bilindiği üzere 4749 sayılı Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanunun 12nci maddesinde 21.3.2018 tarih ve 7103 sayılı Kanunun 55inci maddesi ile yapılan değişiklikle bütün kamu idareleri ve KİTlerin Cumhurbaşkanlığınca Tek Hazine Kurumlar Hesabına alınabileceğine ilişkin hüküm eklenmiştir. Bu hükme istinaden 9 Ağustos 2018 Perşembe günü Resmi Gazetede yayınlanan 17 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile Tek Hazine Kurumlar Hesabında değerlendirilecek mali kaynaklar belirlenmiştir
Kararın Kapsam başlıklı 2nci maddesinde belediyeler ve il ve özel idarelerinin kapsama dahil olduğu belirtilmiş, Tek hazine kurumlar hesabında değerlendirilecek kaynaklar başlıklı 4üncü maddesinin 1inci fıkrasında ise hesapta değerlendirilecek mali kaynaklar sayılmıştır. Ancak söz konusu maddede kapsama dahil edilen kamu idareleri ile kapsama dahil olmayan kamu idarelerinin açıkça belirtilmemiş olması, kararın kapsam başlıklı 2nci maddesiyle birlikte değerlendirildiğinde söz konusu fıkranın farklı şekillerde yorumlanmasına neden olmuştur.