Kokarca Tehdidine Karşı Ulubey’de Toplu Hareket Çağrısı
Ordu'nun Ulubey ilçesinde kahverengi kokarca ile mücadele ve fındıkta verimliliği artırmak amacıyla önemli bir eğitim programı düzenlendi.
info@karadenizekonomi.com / 17.09.2024
Yeşil Doğa Yerel Eylem Grubu Derneği, Ulubey Belediyesi ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından organize edilen bu etkinlikte, kahverengi kokarcanın fındık üretimine olan etkisi ve bu zararlıya karşı alınacak önlemler masaya yatırıldı. Katılımcılar arasında İlçe Kaymakamı, Tarım ve Orman Müdürü, belediye yetkilileri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve çiftçiler yer aldı.
Kış Dönemi Mücadele Zamanı
Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü personeli, kahverengi kokarcanın sadece fındıkta değil, diğer bitkilerde de ciddi zarara neden olduğunu belirterek şu uyarıda bulundu: "Bu böceğin yerleşimine baktığımızda, özellikle Artvin ve İstanbul’da yayılım gösterdiğini tespit ettik. Şu an Karadeniz’de hemen her yerde bulunuyor. Önümüzdeki yıllarda sahile yakın yerlerde görülmeye başlayacak ve diğer böceklerin yayılmasına izin vermeyerek kendi popülasyonunu artıracak. Adaptasyon kapasitesi çok yüksek, +35 dereceye kadar dayanıyor. Kışın ise -35 dereceye kadar etkilenmesi zor. Bu nedenle entegre mücadeleyi seçtik. Kış aylarında bu böceği gördüğünüzde yok etmek, toplamak ve imha etmek önemli. Bir böcek yok edildiğinde, çoğalma potansiyeli nedeniyle aslında 200 böceği yok etmiş oluyoruz."
Ulubey Belediyesinden Destek
Ulubey Belediye Başkanı İsa Türkcan, bölgedeki çiftçilere ve muhtarlara seslenerek şu ifadeleri kullandı: "41 mahallemizde bu zararlıyı yakından takip ediyoruz. Gelecek yıllarda ciddi sorunlarla karşılaşmamak için şimdiden mücadele etmemiz gerekiyor. Kışa doğru yaklaşıyoruz ve toplu mücadele çok önemli. Ulubey Belediyesi olarak ilaçlama çalışmalarına destek vereceğiz. Tüm muhtarlar ve çiftçiler el birliğiyle çalışmalı. Söz konusu Ulubey'e faydalı olan her şeyde birlikte hareket edeceğiz."
300'den Fazla Bitkide Tehdit
Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, kahverengi kokarcanın ciddi zararlarına dikkat çekerek, "Kahverengi kokarca, 300'den fazla bitkide zarar yapabiliyor ve fındığı çok seviyor. Özellikle Fatsa ve çevresinde önemli zararlara yol açtı. Bu zararlı ile mücadelede seferberlik ilan ettik. Ancak, tek bir kurumun bu sorunun üstesinden gelme şansı yok. Hep beraber ele vererek mücadele etmemiz gerekiyor," dedi.
Muhtarlar Kokarca ile Mücadelede Kilit Rolde
Ulubey İlçe Kaymakamı Furkan Türkay Kayış, muhtarların bu mücadelede köprü görevi göreceğini belirterek şunları söyledi: "Devlet ve tarım müdürlüklerinin çabası yeterli değil. Vatandaşlarımızın da bu mücadelenin bir parçası olması gerekiyor. 100 kişiden 99'u mücadele etse, bir kişi etmezse, 99'un çabası boşa gidebilir. Toplu bir mücadele şart. Hep birlikte hareket ederek bu zararlı ile başa çıkabiliriz."