Fındık yüzde 100, kabuk yüzde 500 arttı
Karadeniz bölgesinde fındık ağaçlarından toplanan fındıkların kabuklarından ayrılmasıyla elde edilen kabukların fiyatları bir yılda yüzde 500 ila 600 civarında artarak rekor kırdı. Geçen yıl tonu 750 ila 800 lira arasında değişen fiyatlarla alıcı bulan kabuk bu yıl 4 Bin, 4500 civarında satılıyor.
info@karadenizekonomi.com / 6.10.2022
Birçok alanda kullanılan fındık kabuğu her geçen gün artan fiyatlar ile alınamaz hale geldi. Fındık Kabuğunu özellikle Karadeniz bölgesinde kışın ısınma ihtiyacını gidermek için kullanan vatandaşlar; ''Kömür alamıyoruz. Bağ bahçeden kestiğimiz odunları alıştırmak için kabuğa ihtiyacımız var, geçen sene kilosu 75 kuruş olan kabuk bu sene 4.5 liradan satılıyor. Kömür alacak paramız yokken artık kabuk da alamaz olduk’ dediler.
Geçen sezon 27 lira olan kabuklu fındık bu sene 53 lira açıklanmasına rağmen halen 46, 47 liradan alınıyor. Bir kilo kabuklu fındığın yarısı kabuk çıkıyor. Bu oran kabuklu fındık fiyatına yansımazken, kabuğa yansıyan fahiş artış vatandaşın cebini yakıyor. Kömür, odun ve kabuk ile kışın ısınmasını sağlayan vatandaşlar önce kömür, şimdide kabuk alamaz oldu.
Sakarya Ticaret Borsası (STB) Yönetim Kurulu Başkanı Adem Sarı, “Fındık kabuğu fiyatlarında artış yaşanıyor. Artışın yaşanmasının sebebi fındık kabuğunun enerji olarak kabul edilmesinden kaynaklı. Şuanda enerji fiyatlarında büyük artış yaşanıyor. Fındık kabuğunun fiyatı diğer yakıtlara göre biraz daha ucuz. Kömür, odun ve doğalgaz fiyatlarına göre bir hayli uygun durumda. Her şeye zam geldi. Elektrik pahalı, akaryakıt pahalı. Bu durumda fındık kabuğu fiyatlarının da artması normal. Bunların yanında fındık kabuğuna da çok talep oldu. Suriye’de bulunan çadır kentlerde sadece fındıkkabuğu yakılıyor. Talep bu kadar olunca doğal olarak da fiyatlarda artış yaşandı. Yurt dışından da çok fazla talep yaşanıyor” dedi.