‘Geçici kamulaştırma yapılsın’ talebi

Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Başkanı Dr. Reşat Bahat’ın geçen hafta dile getirdiği, “Sürecin sonu belli değil. Bütün hastaneler pandemi statüsüne alınacaksa geçici kamulaştırma yapılsın” önerisi sektörde yeni bir tartışmayı gündeme getirdi. Bazı özel sağlık kuruluşu temsilcileri salgın koşullarında giderek ağırlaşan finansal yükün altında ezildiklerini belirtirken bazıları da her şeye rağmen sürdürülebilir noktada olduklarına işaret ettiler.

info@karadenizekonomi.com / 13.12.2020

‘Geçici kamulaştırma yapılsın’ talebi

“Yılsonu itibarıyla özel hastanelerde bıçağın kemiğe dayandığı” uyarısında bulunan OHSAD Başkanı Dr. Reşat Bahat, “Finansal yükün altından kalkamıyoruz. Geçici kamulaştırmdan kastım, eğer devlet destek vermeyi beceremiyorsa, buyursun dükkânı onlar işletsin demek istiyorum” ifadelerini kullanmış ve bu sözler 570 özel hastanenin bulunduğu sektörde yeni bir tartışmanın fitilini ateşlemişti.

Pandemide uzun vadeli planla yola çıkılmadı

“Sektöre, 2008’deki planlamadan sonra yatırım gelmiyor.” diyen TOBB Sağlık Kurumları Meclis Başkanı Dr. Seyit Karaca, “Pandemide devletin uzun vadeli planla yola çıktığı kanaatinde değilim. “Birkaç ay sürer” diye baktılar. Şu anda ağır bir tablo yaşıyoruz. Meselenin sürdürülebilir noktada olmadığı aşikâr. Burada Reşat Başkan’ın dediği; geçici olarak gelir ve giderleri devlete, borçları bize kalmak üzere yeni bir iş modeli.” açıklamasında bulundu.

 

 

 

 

 

Altunel: Bu mücadele bir beka sorunudur

Bu tartışmaya katılan isimlerden biri olan Ordu Özel Umut Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı İdris Altunel, olağanüstü bir süreçten geçildiğini ve böyle bir öneriye sıcak baktıklarını ifade etti. Karadeniz Ekonomi Gazetesi’ne konuşan Altunel, “Şu anda hastalık son derece artmış durumda. Salgının ne kadar süreceği belli değil, devletin böyle bir durumda kamulaştırma yapmasında fayda görüyorum. Çünkü olağanüstü bir durum yaşanıyor. Mevcut durumda özel sektörün bu finansal tabloyla hizmet vermesi neredeyse imkânsız görünüyor. Ya bizim fiyatlarımızın yükselmesi veya geçici süreyle kamulaştırma gerekiyor.” dedi. Sektörde kullanılan malzemelerin yüzde 90’ının dövize endeksli olduğunun altını çizen Altunel, “Kullandığımız maskeden tutun eldiven ve pamuğa kadar her şey dövize endeksli. Yani bu büyük bir finansal yük. Bence gereksiz yatırımlardan bir an önce vazgeçilip toplumun ihtiyacı olan gerçek neyse onlara kaynak aktarılıp kamulaştırma yapılabilir. Unutulmamalıdır ki; şu anda covid-19 ile yapılan mücadele bir beka sorunudur.”

 

 

 

 

 

Şu anda finansal durumu düşünecek durumda değiliz

Samsun Medicana Hastanesi Genel Müdürü Güner Armutlu ise konuya farklı yaklaşan isimlerden biri oldu. Karadeniz Ekonomi Gazetesi’ne yaptığı açıklamalarında söze “Devlet kamulaştırdım der kamulaştırır. Ancak ülkemiz şu anda o konumda değil” ifadeleri ile başlayan Armutlu, “Bu tür şeyler bizim yetkimizde değil. Şu ana kadar yaşadığımız bir sıkıntı veya imkânsızlık da yok. Biz şu anda finansal durumu düşünecek durumda değiliz. Vatandaşımızın kurallara uyması konusunda çok ciddi sıkıntıları var. Biz sağlık altyapısı olarak bu işin altından her türlü çıkarız ancak vatandaşlarımızın bu kısıtlamalara, tedbirlere gerek kalmadan kendi kendilerini izole etmeleri gerek. Sağlıkçılarımız şu anda bir savaş içerisinde ve bunu vatandaş hafifletebilir” sözleriyle farklı bir öncelikleri olduğuna işaret etti.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar