Otomotivciler Diken Üstünde!

Otomotiv sanayisi, iç pazarda yerli üretim payının %30’un altına düşmesiyle birlikte ihracat konusunda da endişe verici sinyaller alıyor.

info@karadenizekonomi.com / 21.10.2024

Otomotivciler Diken Üstünde!

 

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Başkanı Haydar Eroldu, kamyon ihracatındaki %44’lük sert düşüşün Avrupa’daki durgunluğun öncüsü olabileceğini belirterek, “Kamyon her zaman öncü göstergedir. Bu daralma, tüm işlerimize yayılabilecek bir risk taşıyor” dedi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Ağır Vasıta ve Sigorta Direktörü Muhammed Demir, “Eylül sonu itibarıyla 16 ton ve üzeri kamyon satışlarında geçen yıla göre %19’luk bir artış yaşanırken, çekici satışlarında ise %27’lik bir daralma meydana geldi. Toplam pazara baktığımızda, %11’lik bir düşüş gözlemleniyor. iç pazarda yaşanan daralmanın Avrupa’ya göre daha sınırlı kaldı” şeklinde konuştu.

Küresel ekonomideki belirsizlikler, finansmana erişim zorluğu ve yüksek faiz oranları, otomotiv pazarını olumsuz etkileyen en önemli etkenler arasında yer alıyor. Enflasyon, maliyet artışları ve navlun fiyatlarındaki yetersiz artış, nakliye talebini de olumsuz etkileyen diğer faktörler olarak öne çıkıyor. Demir, “Uygun faiz oranlarıyla kredi kaynaklarının oluşturulması, bu sorunların büyük ölçüde çözülmesine yardımcı olacaktır” dedi.

Otomotiv sanayicileri, sürdürülebilir bir büyüme için gerekli adımları atmayı umuyor

Demir, “2023 yılı ortalarından itibaren uygulanan ekonomi politikaları ve enflasyonla mücadele çabaları, otomotiv şirketlerinin sunduğu avantajlı finansman paketleriyle alternatif çözümler üretilmesine zemin hazırladı. Önümüzdeki dönemde 16 ton ve üzeri kamyon pazarında yaklaşık %14’lük bir daralma yaşanacağı öngörülüyor. Otomotiv sanayicileri, sürdürülebilir bir büyüme için gerekli adımları atmayı umuyor.”

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar