Galericiler açıkladı: Fiyatlar düşmez

İstihdam, üretim, ihracat, yan sanayi ve yedek parça gibi farklı kanallar üzerinden ekonominin önemli alanlarından birini oluşturan otomotiv sektöründe ikinci el fiyatları cep yakıyor fakat, kasım ayının ikinci yarısından itibaren tüketici, hem sıfır hem de ikinci el araç alımlarında bekleme moduna geçti. İkinci el pazarında ekim ayına oranla yüzde 10’a yakın bir düşüş yaşandı. Talebin azalması araç fiyatlarını aşağı çekti. Böylelikle ikinci elde fiyatları ilk kez düşmüş oldu. Bu düşüşü ve yeni yıl sonrası fiyatların ne olacağını Yüksel Otomotiv sahibi Murat Yüksel ile Fatih Otomotiv Satış Müdürü Fatih Ünal’a sorduk.

info@karadenizekonomi.com / 16.12.2020

Galericiler açıkladı: Fiyatlar düşmez

İkinci el otomobil alacaklar dikkat!

“Yüzde 10’a yakın düşüş, aslında pek de düşüş sayılmaz” diye söze başlayan Yüksel, şöyle devam etti: “Bir sene içerisinde yüzde 120 artan araç fiyatları oldu. Afaki bir yükseliş vardı. Yüzde 10’luk bir düşüş o yüzden piyasayı çok etkilemez. Bir dönem araç bulunurluğunda ciddi sıkıntılar yaşadık ancak şimdi bu sayılar arttığı için ikinci el piyasasındaki fiyatların düşmesinin nedeni bu. Eğer pandemi yılbaşından sonra da devam ederse, yatırım amaçlı araç alınması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü bir sokağa çıkma yasağı bile piyasayı alt üst edebilir. Ancak yine de fiyatlar çok düşer diyemeyiz.”

İnternet ortamında satılan araçlar soruşturmadan geçmeli

Rekabet Kurumu, Sahibinden.com olarak bilinen Sahibinden Bilgi Teknolojileri Paz. ve Tic. A.Ş.’nin vasıta ve emlak alanlarında sunduğu çevrim içi platform hizmetlerinde hâkim durumunu kötüye kullandığı iddiasını ele alarak, bu iddianın tespitine yönelik şirket hakkında soruşturma açmasıyla ilgili sorumuzu da yanıtlayan Yüksel, “Son dönemde asılsız ilanlar mevcuttu. Şirkette buna engel olamıyordu ve bu sisteme bir dur denilmesi gerekliydi. Piyasayı yerle bir eden dolandırıcılar da en büyük sıkıntı oldu. Sistemde aracın ruhsat belgesi ve seri numarasıyla beraber bir ilan atabilme duruma olsa, belki o zaman bunun önüne geçebilirlerdi. Ancak şu anda serbest ve herkes bu işi yapıyor. Bunların belli bir soruşturmadan geçmesi lazım ki ondan sonra düzene girebilsin. Sahibinden.com’da piyasadaki aracın fiyatı 300 bin lirayken orada 400 bin lira fiyat yazabiliyorlar. Burada şu yapılmalı; afaki rakam üstüne ve altına fiyat yazanlar araştırılmalı. Bunları sektörde yaşadığımız için önleminin de bu şekilde alınabileceğini düşünüyorum.” dedi.

Ünal: Araçları bayilerden alın

Pandemi süresi içerisinde ikinci el araç fiyatlarının ciddi derecede yükselmesinin sebebi olarak üretimin olmadığını kaydeden Ünal, “Şu anda araç sıkıntısı yaşamıyoruz. Euro ve doların da gerilmesi etkili oldu. Ayrıca sene sonu olduğu için distribütör firmaların kampanyaları ile beraber sıfır araç fiyatları aşağıya çekildi. Bundan 15 gün önce 550 bin liraya sattığım aracı, bugün 490 bin lira gibi bir rakamda verebiliyorum. Araçlar bollaştığından ikinci el pazarı ister istemez geri geldi. İkinci el araba satan arkadaşlar telefonlarının bile çalmadığını söylüyor. Bir dönem öyle enteresan durumlar yaşanıyordu ki, sıfır olan araç fiyatı 400 bin iken, ikinci elde 450 bin liraydı. Bunun sebebi bir dönem araçların olmayışı. İnsanlar aracın yokluğundan ikinci el pazarına saldırıyorlardı. Şimdi vatandaşın yapması gereken bir şey var. Araç satın almak istiyorlarsa direkt bayilerle iletişime geçmeleri gerek. Çünkü bayilerde olan kampanyalarla fiyatlar daha uygun.” ifadelerini kullandı.  

Rekabet edebilmemiz için yerli üretim şart

Yeni yılda araç fiyatlarının düşüp düşmeyeceği ile ilgili öngörülerinden de bahseden Ünal, “25 senedir bu sektörün içerisindeyim, ilk defa böyle bir fiyat karmaşası yaşıyorum. 2021 yılı fiyatları aslında euro ve dolara bağlı. Araç bol miktarda gelirse, euro ve dolarda hareketlenme olmazsa yeni yıl fiyatları belki 2020 fiyatlarıyla aynı olabilir. Ancak bilindiği üzere ihraç ürünlerinde fiyatlar hep yukarı yönlü hareket ediyor. Rekabet edebilmemiz için bir an önce yerli üretim araçlarımızın piyasaya girmesi lazım. Gönlümüz fiyatların inmesinden yana.” dedi.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar