Hiçbir üründe fiyat artışı olmadı
TMO Genel Müdürü Güldal, “Pandemi sürecinde Türkiye, ne hayvansal ne bitkisel gıda maddesinde hiçbir şekilde eksiklik çekmedi. Biz zaten olağanüstü hal stoklarımızı yapmakla mükellefiz. Tedarik zinciri aksamadı, lojistik devam etti. Hiçbir üründe fiyat artışı da olmadı. Çok başarılı bir sezon geçirdik.” dedi.
info@karadenizekonomi.com / 28.10.2020
İncelemelerde bulunmak üzere Ordu'ya gelen Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal, sivil toplum örgütlerini ve medya kuruluşlarını ziyaret etti. Katıldığı bir televizyon programında incelemelerine ilişkin bilgiler veren Güldal, önemli açıklamalarda bulundu.
“Türkiye gıda ürününde eksiklik çekmedi”
Pandemi sürecinde gıda arzı konusunda ciddi bir çalışma yaptıklarını kaydeden TMO Genel Müdürü Güldal, “Mart ayında pandemi ülkemizde kendisini göstermeye başladı. Ocak ayında haberler çıktığı için gıda noktasına Tarım ve Orman Bakanlığı salgın ülkemizde başlamadan hazırlıklarını yapmaya başladı. Toprak Mahsulleri Ofisi’nde olan ürünlerinde stokları gözden geçirildi. Bu süreçte Türkiye, ne hayvansal ne bitkisel gıda maddesinde hiçbir şekilde eksiklik çekmedi. Biz zaten olağanüstü hal stoklarımızı yapmakla mükellefiz. Tedarik zinciri aksamadı, lojistik devam etti. Tüm hazırlıklar yapıldı. Hiçbir üründe fiyat artışı da olmadı. Çok başarılı bir sezon geçirdik.” ifadelerine yer verdi.
TMO’nun hedefi
TMO’nun ana statüsünde hububat, bakliyat ve haşhaş olduğunu kaydeden Güldal, “Bir de özel ürünlerimiz var, fındık, kuru üzüm, kayısı gibi. Bunların bir özelliği var; hepsi ihracat ve lider olduğumuz ürünler. Toplam 17 kalem ürünle TMO olarak çalışma gerçekleştiriyoruz. Buradaki hedefimiz; üretim noktasındaki planlamaya katkı sağlamak, üreticinin sürdürülebilir üretim yapabilmesi için taban fiyat vermek ve onu korumak, iç piyasadaki dengeyi sağlamak, nihayetinde de herhangi bir arz eksikliği meydana getirmemek varsa da yurtdışından tedarik etmek. Bunlar bizim görev alanımızda olan şeyler. Bizim en stratejik olan ürünümüz buğdaydır ve anavatanı Türkiye’dir. “Türkiye’nin hangi ürüne ihtiyacı var? Hangi ürünü üretirse daha fazla katma değer getirebilir?” burada dengeleri korumalıyız. Biz tarım ihracatçısı bir ülkeyiz.” dedi.
“Çiftçi aleyhine bir şey yapılmıyor”
Türkiye’de çiftçinin aleyhine herhangi bir faaliyet yapılmadığını kaydeden Güldal, “Bizler üreticinin arasında çalışmış, onlarla görev yapmış, o şartları çok iyi bilen mensuplarız. İthalatlar 84 milyonun, piyasa dengesinin ihtiyaç duyduğu kadar yapılır. Her zaman söylüyoruz hasat döneminde ithalat yapmıyoruz, yapmayacağız da. Ayrıca tarım ürünlerinin de depolanması lazım. Her depoculukta stokçuluk değildir, satmamak amaçlı tutmak stokçuluktur.” dedi. KARADENİZ EKONOMİ