Ulusoy: “Tahıl piyasasında belirsizlikler sürüyor”
IAOM Avrasya Başkanı Dr. Eren Günhan Ulusoy, “Hala belirsizlikler var. Özellikle Ukrayna’nın baharlık buğday ekimlerini yapıp yapmayacağı belli değil” dedi.
info@karadenizekonomi.com / 4.04.2022
Küresel buğday arzını ve fiyatlarını değerlendiren Uluslararası Un Sanayicileri ve Hububatçılar Birliği (IAOM) Avrasya Başkanı Dr. Eren Günhan Ulusoy, buğday arzının savaştan etkileneceğini ve hasatta belirsizliklerin sürdüğünü söyleyerek ülkemizde ise sıkıntı yaşanmayacağını vurguladı.
Rusya-Ukrayna Savaşı’nın tahıl piyasasını çok etkilediğini söyleyen Ulusoy, “Gerçekten yepyeni denklemlerin kurulduğu bir Dünya’ya geçtik. Özellikle askeri, siyasi politik dünyada bir değişiklik oldu ama tahıl dünyası da yeni bir evrene geçti. Çünkü Rusya ve Ukrayna çok büyük üreticiler. Buğdayda Rusya 1. Ukrayna 5. Ülke. İki ülke de ihracatçı, ikisinin toplamı %30. Bu cümleyi çok duyduk son 1 ayda. Dolayısıyla artık yepyeni bir tahıl, hububat dünyasındayız. Bu eksenden baktığımızda 13.50 cent’e kadar düşer bazında Amerika piyasaları, Avrupa piyasalarında da 400 Eurolara kadar vadeli işlemlerin yükseldiğini gördük ve bunlar daha önceki tarihi zirveleri tazeledi” diyerek açıkladı.
Tahıl piyasasında hala belirsizliklerin de olduğunu ifade eden Ulusoy, “Geleceğe bakarsak gelecekle ilgili öngörüleri yapmak için elimizdeki diğer parametreleri de oluşturmak lazım. Hala belirsizlikler var. Özellikle Ukrayna’nın baharlık buğday ekimlerini yapıp yapmayacağı. Onun bir anlamda ikame ürünler yem sektöründe buğdayla mısır. Mısırdaki durum daha kritik mısır ekiminin şu aylarda gerçekleşmesi lazım. Ne kadar yapabileceği dünya tahıl piyasasında hububat piyasasındaki arz talep dengelerini önümüzdeki 22-23 sezonu için belirleyici olacak” dedi.
Savaşın tahıl arzını etkileyeceğini de sözlerine ekleyen Ulusoy, “Alabildiğimiz bilgilere göre fiili olarak şuanda Ukrayna’da buğday ekili alanların %35’i savaş alanı içerisinde. Eğer bir ateşkes, savaşta bir sonuçlanma olmazsa dediğimiz gibi hasatta bir risk haline gelmiş oluyor. Bu %35’lik alan için. Ukrayna’da güneyden başlamak üzere Haziran’ın 15’lerinde hasat başlar yani Ağustos’un başına kadar Temmuzun sonuna kadar kuzeye doğru iç bölgelere doğru ve batıya Polonya sınırına doğru ilerledikçe hasat devam eder. Dolayısıyla dediğimiz çok kritik 2022-23’ü analiz etmek için bize 15 Haziran’da bu işin artık sonlanmış olduğunu görmemiz lazım. Ama bu belirsizlikler ortadan kalkmadan da aslında arzın piyasaya gelecek miktarın netleşmesi mümkün değil” ifadelerini kullandı.
Türkiye’de hasada kadar buğday stoğunun yeteceğini ifade eden Ulusoy, “Stoğumuzda da bir miktar buğdayımız olur. Özel sektörde bir yandan ithalatını sürdürüyor. TMO’nun bir veya iki ihaleyle daha bu teminlerin süreceğini tahmin ediyoruz. Hani böylelikle bizde bulunabilirlik anlamında hiçbir sorun olmayacağını rahatlıkla söyleyebiliriz” dedi.
SONER ÖZDEMİR
KARADENİZ EKONOMİ