Ulusoy: “Türkiye’de ekilmeyen arazi çok fazla”
Türkiye’de gıdada yaşanan sorunların arkasında tarımın yattığına vurgu yapan Ulusoy, ekilmeyen arazilerin fazla olduğunu belirterek tüm sektör paydaşlarının çabasının üretimi artırmaya yönelik olacağını söyledi.
info@karadenizekonomi.com / 29.04.2022
Ulusoy Un Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Eren Günhan Ulusoy, genel kurulda Karadeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin yeni başkanı oldu. Başkan seçildikten sonra ilk Karadeniz Ekonomiye konuşan Dr. Eren Günhan Ulusoy, gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Murat Gürsoy’a Türkiye’de tarımın durumu, tarımda yaşanan sorunlar ve gıda güvenliği konularında önemli açıklamalarda bulundu.
Başkan seçilmesinden dolayı duygu ve düşüncelerini ifade eden Ulusoy, “Birçok süreci ve deneyimi iş hayatının başında elde etmem daha sonraki dönemlerde işlerimi kolaylaştırdı. Geçirdiğimiz her gün kıymetli. Ben o anlamda şanslı bir yöneticiyim. Daha iş hayatımın başında şirketi yönetme görevine sahip olunca, tecrübeleri hızlı edinme şansına sahip oldum. Herkese tavsiyem en çok çalışacağımız dönem aslında iş hayatının en başındaki dönemdir. O zaman edineceğimiz deneyimler bizim hayatımız boyunca bizimle olacak deneyimlerdir” diyerek açıkladı.
Önümüzdeki 4 yıldaki hedeflerini açıklayan Ulusoy, bölgedeki ihracat potansiyelinin artırılması ve yeni ihracatçı üyeleri dâhil etmek için çalışmalara destek vereceklerini söyleyerek, “ Karadeniz Hububat Bakliyat ve Yağlı Tohumlar İhracatçı Birliği 1998 yılında Giresun’daki genel sekreterlikte kurulmuş bir birlik. Türkiye’deki 6 hububat bakliyat birliğinden bir tanesi. Bu göreve gelmiş olmaktan dolayı gayet mutluyum. Bölgemizdeki ihracatçılarla beraber yapacağımız hizmetlerle Türkiye’nin ihracat hedefine, cari fazlasına fayda sağlayacak olmaktan mutluyuz. Önümüzdeki 4 yılda yönetim kurulundaki arkadaşlarla hizmet edeceğiz. Geçtiğimiz tüm dönemlerde olduğu gibi, önümüzdeki 4 yılda da bölgedeki ihracat potansiyelimizin artırılması, yeni ihracatçı üyeleri aramıza dâhil etmek yönünde çalışmalara destek vereceğiz. Bununla beraber Türkiye ihracatçılar birlikleriyle olan ilişkilerimiz, orayla birlikte yürütülecek çalışmalara iştirak edeceğiz. Özellikle ihracat genel müdürlüğümüzle beraber, Türkiye’nin toplam ihracat hedefi için hizmetlerimizi sürdüreceğiz” dedi.
“Türkiye’nin potansiyeli yüksek”
Tüm dünyanın gündeminde bulunan gıda güvenliği konusunda Türkiye’nin potansiyelinin yüksek olduğuna dikkat çeken Ulusoy Un Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Eren Günhan Ulusoy, un sanayinde Türkiye’nin lider olduğunu açıkladı. Tüm dünyanın gündeminde bulunan gıda güvenliği konusunda da açıklamalarda bulunan Ulusoy, Türkiye’nin un sanayinde lider olduğunu söyleyerek bu alanda güçlü ve potansiyelinin yüksek olduğuna dikkat çekti. Başkan Ulusoy, “Gıda güvenliği tüm dünyanın gündeminde ön sıralara geldi. Pandemi yaşadık, kuraklık yaşadık şimdi bir savaşın içerisindeyiz. Teknolojinin yanında gıdanın da ne kadar önemli olduğunu herkes anlamış durumda. Türkiye bu anlamda şanslı bir ülke. Birçok anlamda yeterliliğimiz yüksek. Yeterliliğimizin %100 olmadığı ama yakın olduğu alanlarda da Türkiye ticari potansiyeliyle bu açığı kapatabilecek bir ülke. Bizim kendi branşımızla ilgili Türkiye dünyanın un sanayinde lideridir. Makarnanın 2.si. Bulgurun anavatanıyız. Bölgenin ve dünyanın da gıda güvenliğine hizmet ediyoruz. Pandemi döneminde de bunu çok yakından yaşadık, birçok ülkede rafların boşaldığını ve tedarik zincirinde kopmalar olduğunu gördük. Türkiye’de bunların hiçbiri yaşanmadı. Bilakis bu dönemde bile diğer ülkelere ihracat yaptı. Türkiye bu alanda hem güçlü hem de potansiyeli yüksek” diyerek açıkladı.
Sektör paydaşlarının çabası üretimi artırmaya yönelik
Türkiye’de gıdada yaşanan sorunların arkasında tarımın yattığına vurgu yapan Ulusoy, ekilmeyen arazilerin fazla olduğunu belirterek tüm sektör paydaşlarının çabasının üretimi artırmaya yönelik olacağını söyledi. Ulusoy, “Tarımda üretimi başaramadığımız zaman gıdada yaşananlar bir nevi sonuç, tarımdakiler sebep. Türkiye’de ekilmeyen arazi çok fazla. Bundan sonraki dönemde tüm sektör paydaşlarının çabası üretimi artırmaya yönelik olacak. Aslında bakıldığında 2 milyon hektara yakın ekilmeyen tahıl tarımına uygun arazimiz var. Bu araziler tarıma açılsa ithalat çok daha az olur hatta belki ithalata hiç gerek kalmaz. Tarımın içindeki insanların gelir seviyelerinin yükselip, ölçeklerinin büyümesi lazım. Tarımın içinde olmayanları da çekebilmemiz gerekiyor. En büyük problem tarımın içindeki insanların yaşlanması. Ölçeklerin küçük olması tarımdaki gelir seviyelerini düşürüyor” ifadelerini kullandı.
Savaş Türkiye’ye avantaj sağladı
Rusya – Ukrayna Savaşı’nın tüm dünyadaki tahıl piyasalarını etkilediğini söyleyen Ulusoy, “Rusya dünyanın 1., Ukrayna 5. büyük buğday ihracatçısı. Mısır ihracatında da Ukrayna 3. sırada. Buğdayın %30’unu Rusya ve Ukrayna ihracat ediyordu. Bu yaşananlar Türkiye’yi 1. sıradan etkilediği gibi tüm dünyadaki tahıl piyasalarını etkiledi. Fiyatlar %70’lere kadar yükseldi. Şuanda %40’larda. Karadeniz özelinde baktığımızda ürünlerin Rusya Ukrayna’dan gelmesi çok önemli bir avantajdı. Şuanda Ukrayna’da limanlar kullanılamıyor oradan sevkiyatlar kesildi. Ancak Rusya’dan teminler devam ediyor. Rusya’nın temine devam etmesi Türkiye için avantaj. Çünkü dünyadaki birçok ülke Rusya ile ticaretini askıya almıştı ama Türkiye’nin ticarete devam ediyor olması önemli bir avantaj” dedi.