Karadeniz'de Günlük Kiralık Evlerin Popülaritesi, Sektörde Düşüşe Neden Oluyor
Türkiye'nin turizm sektörü, ikinci çeyrekte büyük bir ivme kazandı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, ülkenin turizm geliri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23,1 artarak 12 milyar 975 milyon 307 bin dolar seviyesine yükseldi.
info@karadenizekonomi.com / 7.08.2023
İlk 6 aylık dönemde ise turizm gelirleri yüzde 27 oranında artışla 21 milyar 734 milyon 366 bin dolara yükseldi. Toplam turist sayısı da ikinci çeyrekte etkileyici bir artışla 14 milyona ulaştı. Türkiye'nin turizm sektörü, katlanarak büyümeye devam ediyor.
Konuyla ilgili olarak Konaklama Tesisleri İşletmecileri Derneği (KATİD) Başkanı Murat Toktaş şunları söyledi: "Turizm gelirinin yüzde 14,5'i ülkeyi ziyaret eden yurt dışı ikametli vatandaşlardan elde edildi. Ziyaretçiler, seyahatlerini kişisel veya paket tur ile organize etti. Bu çeyrekte yapılan harcamaların 9 milyar 714 milyon 687 bin dolarını kişisel harcamalar, 3 milyar 260 milyon 620 bin dolarını ise paket tur harcamaları oluşturdu."
Karadeniz Bölgesi'nde yaşanan durumu da değerlendiren Toktaş, "Burada turizmi, otelcilik sektörünü sekteye uğratan günlük kiralık evlerin etkisi altında sakin geçti. Yurtiçi ya da yurt dışı fark etmeksizin çoğu tatilci, maliyetlerden dolayı otel yerine günlük kiralık evleri tercih ediyor. Otel fiyatlarının düşmemesi durumunda, otelcilik sektörünün zorluklarla karşılaşabileceği bir gerçek. Ancak yayla ve doğa turizminin olduğu bungalov tarzı yerler bu durumdan daha az etkileniyor. Onların müşteri portföyü daha niş bir kesimden oluşuyor ve tercih edilebilirlikleri daha yüksek." dedi.
Yaren kaya