"Faiz Oranları Kârı Eritiyor"

Hazır beton sektöründe faaliyet gösteren Çarşamba Beton, ekonomik dalgalanmaların ve yüksek faiz oranlarının sektörü olumsuz etkilediği bu dönemde, piyasalarda yaşanan sıkıntılara ve gelecek planlarına dair önemli değerlendirmelerde bulundu

info@karadenizekonomi.com / 23.09.2024

Firmanın ortağı Orhan Kocakır, 2024'te yaşanan daralmanın satışlarda belirgin bir düşüşe yol açtığını, yüksek faiz oranlarının finansmana erişimi zorlaştırdığını ve bu durumun şirketin kârlılığı ile istihdamını olumsuz etkilediğini belirtti. Sektörün geleceği hakkında umutlu olsa da, mevcut ekonomik koşulların üstesinden gelmenin zorluğuna dikkat çekti.

Kârlılık ve Satışlar Dibe Vurdu

Hazır beton sektöründe faaliyet gösteren Çarşamba Beton’un ortağı Orhan Kocakır, sektörün ekonomik zorluklarını ve firmanın karşılaştığı finansal sıkıntıları detaylı bir şekilde değerlendirdi. Kocakır, özellikle yüksek faiz oranlarının, vadeli satışların kârlılığını ciddi şekilde etkilediğini belirterek, "Ürünlerimizi vadeli satarken kredi kullanmak zorunda kalıyoruz ve faiz oranları %40-50 seviyelerine ulaştığında bu durum sektördeki kârlılığı olumsuz etkiliyor," dedi.

Kocakır, 2024 yılında beklenmeyen bir satış düşüşüyle karşılaştıklarını belirterek, "Mart ayından beri piyasada bir düşüş trendi var. Bu aylarda ortalama 300-400 metreküp beton satmamız gerekirken, şu anda 100 metreküp bile satamıyoruz. Bu da şirket olarak sermayemizi tüketmeye neden oluyor," diye konuştu. Bu durumun şirketin mali yapısına ciddi şekilde zarar verdiğini vurguladı ve faiz oranlarındaki yükselmenin bankalarla iş yapmayı zorlaştırdığını ifade etti.Bankaların, finansal sıkıntı yaşayan firmalara başlangıçta destek veriyor gibi görünse de, sorunlar baş gösterdiğinde bu desteği geri çektiğini belirten Kocakır, "Belli bir zaman sonra bankalar sana ilk etapta herkes güle oynuyor, gel beraber çalışalım diyor. Ancak hafif bir sorun yaşanmaya başladığında hemen desteği kesiyorlar," dedi. Bu durumun, şirketlerin finansal sürdürülebilirliğini daha da zorlaştırdığını ve istihdamda düşüşe yol açabileceğini vurguladı.

Yeni Yatırımlar için 2025'i Bekliyor

Firmanın gelecek planlarına da değinen Kocakır, 2025-2026 yıllarında sektörde olumlu gelişmeler olursa inşaat malzemesi ve müteahhitlik sektörüne girmeyi planladıklarını belirtti. "2024 yılı için yeni bir yatırım düşünmüyoruz. Ancak piyasada olumlu gelişmeler olursa, inşaat malzemesi ve müteahhitlik sektörüne girmeyi hedefliyoruz," diyerek şirketin geleceğe dair umutlarını dile getirdi.Geçmiş yatırımları hakkında da bilgi veren Kocakır, 2019 yılında başladıkları yatırımlarını 2023'e kadar istikrarlı bir şekilde sürdürdüklerini ve yeni ekipman alımları yaptıklarını ekledi. Bu kapsamda, mevcut tesislerini genişletmek için bir arsa aldıklarını ve yeni mikser, beton pompası ve tır gibi ekipmanlar alarak kapasitelerini artırdıklarını ifade etti.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar