Karadeniz’in devleri belli oldu!

Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Araştırması’nın 2023 yılı sonuçları belli oldu.

info@karadenizekonomi.com / 1.07.2024

 Karadeniz’in devleri belli oldu!

İSO 500 araştırmasına göre en büyük kuruluş 484 milyar liralık satışlarıyla Tüpraş oldu. Tüpraş’ı 238 milyar liralık satışlarıyla Ford Otomotiv takip ederken, üçüncü sırada yaklaşık 227 milyar liralık üretimden satışlarıyla Star Rafineri bulundu. Karadeniz Bölgesi'nde faaliyet gösteren şirketler ise, ISO 500 Listesi'nde önemli başarılar elde etti. Listede yer alan firmalarında dikkat çeken sonuçlar ortaya çıktı.

 

Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş. Zonguldak'ta 10. sırada yer alarak bölgenin en büyük üretimden satışlar gerçekleştiren şirketlerinden biri oldu. KARDEMİR Karabük Demir Çelik San. ve Tic. A.Ş. ise 26. sırada kendine yer bulurken, bölgenin demir çelik sektöründeki önemli temsilcilerinden biri olarak öne çıktı.Öte yandan, Samsun merkezli Yeşilyurt Demir Çelik Endüstri ve Liman İşletmeleri A.Ş. 96. sıradan listeye giriş yaparak dikkatleri üzerine çekti. Rize'den Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü ise 99. sıra ile başarılı bir performans sergiledi.

Ayrıca, Tokat merkezli Dimes Gıda San. ve Tic. A.Ş. ve Samsun'da faaliyet gösteren Samsun Yurt Savunma San. ve Tic. A.Ş. gibi firmalar da listeye dahil olarak bölgenin ekonomik potansiyelini yansıttılar.

ISO 500 Listesi'nde geçen yılın aksine yükseliş gösteren ve dikkat çeken firmaların performansı, bölgenin ekonomik dinamizmine olumlu katkı sağladığı belirtiliyor.

İşte Karadeniz’in  üretimden satışa en büyük 500 sanayi kuruluş ve 2023 yılına dair net satış rakamları...

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu: Ekonomik zorluklara rağmen başardılar

İstanbul Sanayi Odası'nın 2023 yılı raporu sonuçlarına göre Türkiye'nin İlk 500 Sanayi Kuruluşu arasında yer alan Samsunlu altı firmanın başarısını kutlayan Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, firmaların işverenlerini, yöneticilerini, çalışanlarını ve tüm emeği geçenleri tebrik ederek başarılarının devamını diledi.Murzioğlu'nun yaptığı açıklamada, geçen yıl dört firma ile listede yer alan Samsun'un bu yıl altı firma ile temsil edilmesinin önemine vurgu yaparak, ekonomik zorluklara rağmen Samsunlu sanayicilerin üretime, istihdama ve ihracata devam ederek başarı öyküleri yazdığını belirtti. Murzioğlu, Samsunlu firmaların Türkiye'nin dev firmaları arasına girmelerini "takdire şayan" olarak değerlendirirken, "Sanayicilerimiz 2023 yılının zorlu koşullarında takdire şayan bir performans sergileyerek üretim, istihdam ve ihracata katkı sağladılar. Bizler Samsun'un ekonomik gelişimi ve kalkınması için çalışmaya devam ediyoruz. Bu başarılarıyla gurur duyduğumuz firmalarımızın yöneticilerini, çalışanlarını ve emeği geçenleri yürekten kutluyor, başarılarının devamını diliyoruz" şeklinde konuştu.

Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı A. Levent Karlıbel: Ordu'nun Gururu Üç Firmamızı Tebrik Ediyoruz

Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı A. Levent Karlıbel, Ordu'nun gurur kaynağı olan Doğuş Çay, Durak Fındık Sanayi ve Ticaret A.Ş., Çamsan Entegre Ağaç Sanayi ve Çamsan Ordu Ağaç Sanayi firmalarını tebrik etti. Karlıbel, yaptığı açıklamada, "Ordu'dan bu üç firma, Türkiye'nin önde gelen sanayi kuruluşları arasında yer alarak büyük bir başarı elde etmiştir. Bu başarılarla gurur duyuyor, firmalarımızı yürekten tebrik ediyoruz. Başarıları daim olsun, yolları açık olsun" dedi. Ordu Ticaret ve Sanayi Odası olarak Ordu'nun sanayi ve ticaret potansiyelini daha da yukarılara taşımak için çalışmalarına devam edeceklerini belirten Karlıbel, firmaların başarılarının Ordu'ya ve ülke ekonomisine katkı sağlamaya devam edeceğine inandıklarını ifade etti.

Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu: Giresun'daki Sanayi Kuruluşlarının Başarısı Gurur Verici

İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından açıklanan Türkiye'nin 500 büyük sanayi kuruluşları listesinde Giresun'dan Yavuzkan Hazel Gıda San. Tic. Ltd. Şti. 326. sırada ve Yavuz Gıda San. Tic. A.Ş. 500. sırada yer aldı. Bu başarılarla ilgili açıklamalarda bulunan Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu, Giresun'un sanayi potansiyelinin önemli bir ivme kazandığını belirtti.Çakırmelikoğlu, "İlimizde üçüncü ve dördüncü Organize Sanayi Bölgeleri kuruldu ve yakın zamanda inşallah ilimizin güney bölgesine beşinci OSB de kurulacak. Giresun, arazi konusunda yatırım maliyetleri yüksek bir bölge olmasına rağmen devletimizin desteğiyle 3. ve 4. OSB'ler için altyapı ve üst yapı konusunda destek alarak yatırımcı sayısını artırabilir ve daha fazla firmanın Türkiye'nin 500 büyük sanayi kuruluşları listesine girmesini sağlayabilir" şeklinde konuştu.Giresun'daki sanayi kuruluşlarının başarısının ilin gurur kaynağı olduğunu vurgulayan Çakırmelikoğlu, şahsı ve Giresun Ticaret ve Sanayi Odası adına bu başarıları kutlayarak, firmalara başarılarının devamını diledi.

Ulusoy Un-Gürhan Ulusoy Yönetim Kurulu Başkanı: Türkiye'nin En Büyük 243. Sanayi Kuruluşu Olmanın Gururunu Yaşıyoruz

Ulusoy Un-Gürhan Ulusoy Yönetim Kurulu Başkanı, 55 yıllık tecrübeleriyle Türkiye'nin en büyük 243. sanayi kuruluşu olmanın gururunu yaşadıklarını belirtti. ISO500 sıralamasında 30 basamak yükselerek bu önemli başarıya imza atan şirket, net satışlarda Türkiye genelinde 51. sırada ve Samsun'da 1. sırada yer alarak büyük bir başarı elde etti.Ulusoy, başarılarında emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarına ve iş ortaklarına teşekkür ederken, 55 yıldır olduğu gibi hedeflerine ulaşmak için birlikte çalışmaya ve yaşam için değer üretmeye devam edeceklerini vurguladı.

Durak Fındık Yönetim Kurulu Üyesi Kadir Durak: Geçen yıldan daha iyi bir performans sergiledik

Türkiye'nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu listesinde 248. sırada yer alan Durak Fındık'ın Yönetim Kurulu Üyesi Kadir Durak, şirketin hedefleri ve enerji yatırımları hakkında önemli açıklamalarda bulundu.Durak, "Şu anda kendimizi geliştirmeye devam ediyoruz. Yeni bir fabrika kuruyoruz ve temeli geçen hafta atıldı. Hem kapasiteyi artırmak hem de maliyetlere yardımcı olacak bir yatırım yapıyoruz. Afyon'da güneş sistemleri kurduk, maliyetleri düşürecek çalışmalar yapıyoruz. Ayrıca küçük paketli ürünler için ruhsat bekliyoruz. Kendimize avantaj sağlayacak ve maliyetlerimize yardımcı olacak alanlarda yatırımlar yapıyoruz" dedi.Durak, şirketin bu yılın ilk 6 ayında 6 milyar lira ciro yaptığını ve 90 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini belirtirken, "Geçen yıldan daha iyi bir performans sergiledik. Enerji yatırımlarımız devam ediyor ve yeni projeler üzerinde çalışıyoruz. Umarım yeni sezon çiftçilerimizi mutlu eder" şeklinde konuştu.

Borsan CEO’su Arbek Akay : Üretim kapasitemizi 2 katına çıkaracağız

Borsan, 2023 yılında İstanbul Sanayi Odası'nın "Türkiye'nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu" sıralamasında 383. sırada yer aldı. Ayrıca Türkiye'nin en büyük 500 sanayi kuruluşu arasındaki konumunu güçlendirdi. Şirket, 2023 yılında toplam cirosunda yüzde 75 büyüme ve ihracat gelirlerinde yüzde 54 büyüme kaydetti. Borsan, T.C. Sanayi Bakanlığı TURQUALITY® Programına kabul edilerek uluslararası kalite standartlarında üretim yapan Türk markalarının şampiyonlar ligine girmeyi başardı. Borsan, 2023 yılında 300 milyon TL düzeyinde yeşil enerji yatırımı gerçekleştirerek sürdürülebilirlik alanında önemli adımlar attı. 2024 yılı itibarı ile yatırım odağına kapasite büyümesini aldıklarını ifade eden Borsan CEO’su Arbek Akay, “2024 yılında Samsun’un stratejik öneme sahip olan Yeni OSB’sinde 150 dönüm arazi yatırımı yapmış bulunuyoruz. Altyapı çalışmaları 2024’te başlayan OSB’ye yeni üretim tesisinin inşaatının ve üretim hatları kurulumunu 2026 ve 2027 yıllarında tamamlamayı ve kablo üretim kapasitemizi 2028 yılına dek ilave katma değerli ürünleri de ekleyerek iki katına çıkarmayı öngörüyoruz” şeklinde konuştu.

DİMES CMO Duygu Süleymanoğlu: ISO 500 Başarımızı İleriyi Taşımaya Kararlıyız

Duygu Süleymanoğlu, DİMES CMO ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı, şirketin ISO 500 Listesi'nde aldığı yeni başarı hakkında şunları söyledi:

"DİMES, 2023 yılında 'Türkiye’nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu' listesinde 76 sıra yükselerek 415. sıraya çıktı. Bu başarı, şirketimizin kolektif inovasyon kültürü ve tarıma dayalı katma değerli içecek şirketi vizyonumuzun bir yansımasıdır. Yenilikçi ürünlerimiz ve güçlü ihracat performansımızla bu başarıyı elde ettik ve daha da ileriye taşımaya kararlıyız."

Gelecek döneme yönelik hedeflerini de paylaşan Süleymanoğlu, şunları ekledi:

"DİMES olarak, 2024 yılında ihracat gelirlerimizi yaklaşık yüzde 85, toplam ciromuzu ise yaklaşık yüzde 90 oranında artırmayı hedefliyoruz. Yenilikçiliği ve geleceği sahiplenerek, genç hedef kitleyle bağımızı güçlendirecek ve uluslararası pazarlarda büyümeyi sürdüreceğiz. Türkiye pazarında en ulaşılabilir içecek markası olmayı ve tarımı sanayinin odağına alan geniş ekosistemimizi desteklemeyi amaçlıyoruz."

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar