Ceviz, fındık, fıstık, badem, susam…

DKC için ‘imkansız’ yok

info@karadenizekonomi.com / 26.10.2017

Ceviz, fındık, fıstık, badem, susam…

Fatsa OSB’de faaliyet gösteren DKC GRUP, 2017 Yılı içerisinde sürülebilir Fındık Krema Pazarında minimum %3 Pay hedefine ulaşırken, yine Antep fıstığı, badem, ceviz, yer fıstığından ürettiği sürülebilir krema, pralin, ezme, dondurma sosu ve püre üretiminde de liderliğe oynuyor.

DKC, 2012 Yılında üç yıllık Ar-ge çalışmaları sonunda tarımsal ham madde işleme, perakende, üretim, ithalat ve ihracat gibi farklı alanlarda önemli tecrübelere sahip üç girişimci tarafından kuruldu. Yatırımın fikir babası ve kurucusu Faruk Gür, “2020 Yılına kadar DKC grup A.Ş. kabuklu yemişlerden üretilmiş kahvaltılık, butik sızma ve doğal yağlar; fındık, ceviz, susam vs, susam, tahin kategorilerindeki büyümenin dışında turizm ve perakende alanlarında da yatırım hedefleri olduğunu söyledi.

Gür, “DKC’nin amacı biraz para kazanmak değil. Biz burada devrimci bir tavırla yola çıktık. Bu memlekette bir sürü iş yapılabilir yeter ki iste. Büyük 

paralara ihtiyaç yok düzgün iş yapmak yetiyor” dedi.

Üniversite sanayi işbirliği yaptık

Türkiye’de ceviz alanında sanayii olmadığını gördüklerini, cevizin sanayisini yaptıkları takdirde artı değer katacaklarını söyleyen Gür, “Her sene ham ceviz 

ağaçlarından 2 milyon dolarlık ceviz doğuyor, çetin ceviz olduğu için dökülüyor heba oluyordu. Üniversite sanayi işbirliği yaptık. Beyni geliştiren cevizden Türkiye’nin en iyi yağını üretelim, kalan kısmını da hayvan küspesi yapalım, Amerika’ya Rusya’ya hayvan küspesi için para vermeyelim istedik. Çünkü Türkiye’de binlerce ağaç var toplanmıyor. Doğada kendiliğinden büyüyen bir sürü çetin ceviz ağacı var. Biz örnek olarak ceviz yağını ürettik. Migros hemen kaptı. Diğer marketler de aynı şekilde devreye girdiler ve pazarımız genişledi” diye konuştu.

Dış pazarda sıkıntılar var

“Buraya yaklaşık 2 milyon TL’lik bir yatırım yaptık. Şu anda Türkiye’de önemli bir noktadayız. Pazar payımızı bu sene %3’e çıkardık. Hedef pazarımız Türkiye. Yurtdışında büyümek gibi de bir hedefimiz var. Dubai’de bir şirket kuruyoruz. İhracatımız vardı zaten ama Türkiye belli sıkıntılar yaşadı bizim de Avrupa ihracatımız bitti. Biz Fransa’ya, Japonya’ya ciddi oranda gönderiyorduk. Şimdi Dubai’de bir şirket kurup 18 ülkede olan görüşmelerimizi bitirdik, o pazarlara distribütörlük vererek gireceğiz.”

Osmaniye fıstığı işliyoruz

“Cevizin dışında biz dedik ki fıstık denilen bir ürünümüz var. Marketlerde hep Amerikan fıstığı satılıyor. Bizde Osmaniye fıstığını işleyelim dedik. Şu anda Amigo diye bir fıstık markası var. Ülker’in markası. Biz Ülker’e sen burada fıstık yapamadın, Amerika’dan alıyorsun, ama biz burada fıstık yaparız’ dedik. Sonuçta yaptık ve çok beğenildi. Ve şu anda fıstık ezmesini yaptık ve Ülker de satıyor. MİGROS’a da yaptık.

Sonra kendimiz de markamızı çıkartalım dedik onu da çıkarttık. Şu anda fıstık işlemede FATSA Türkiye’nin 2.sırasında. Birinci sırada ise Mersin var. Türkiye’de en çok sanayi üretimi yapan ilçe olarak biziz.”

Susamdan helva yaptık

“AR-GE var, mühendislerimiz var ne yapım derken başka şeylerde ortaya çıktı.

Susam denilen bir olay var helvayı herkes seviyor ama yiyemiyor çünkü yüzde 70 şeker var yüzde 25 susam var. Susamdaki tahin miktarını çoğalttık şekeri de yüzde 50 azalttık ve susamdan helva yaptık. Ve şuanda 2018’in ilk 6 ayın kadar Türkiye’de en çok satan ürün olacak.”

300 Ton fıstık aldık

“Sadece fıstıktan 21 kişiye istihdam yarattık. Tahin helvasıyla birlikte 11 kişiye de öyle istihdam yaratacağız. Bununla birlikte Ülker’in 3 ürününü biz üretiyoruz. Migros’un fındıkla ilgili bütün ürünlerini biz üretiyoruz. Şu anda hurmadan pekmez yapmayı düşünüyoruz. Her köylüye 150 lira gelir getirsin istiyoruz. Katkısız hurma. Büyük AVM’lerin markalarını biz yapıyoruz. Türkiye’de ki her 100 evin 3.2’sinde burada üretilmiş bir ürün var şu anda. Biz toplamda 63 kişinin üstünde istihdam yarattık. Fıstıkta Osmaniye üretiyor biz işliyoruz. 3 ayda 300 ton fıstık almışız. Ürün çeşitliliğinde Türkiye’de sektörde bir numarayız. Sürülebilir kremada Türkiye’nin bir numaralı şirketiyiz. Susam, ceviz, fındık ürün çeşitliliği ve üretimde ilk 5’de olan firmayız.''

SAKİNE GÜRSOY/KARADENİZ EKONOMİ

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar