Durak Fındık, Sakarya Hendek'e yeni kırma tesisi kuruyor

Durak Fındık Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Durak, fındık sanayicisinden gelen fonun yine fındığın tanıtımına harcanmasını istediklerini söyleyerek, ihracatta yeni pazarların Uzak Doğu olması gerektiğini dile getirdi.

info@karadenizekonomi.com / 5.09.2024

Durak Fındık, Sakarya Hendek'e yeni kırma tesisi kuruyor

Durak Fındık, hem Doğu Karadeniz'de hem de Batı Karadeniz toplam 5 kırma ve kavurma fabrikası olan, Türkiye'nin önemli fındık sanayicileri arasında yer alıyor. Sakarya Hendek'te hazırlığını yürüttüğü yeni yatırımla birlikte günlük 1.3 milyon kilogram kırma kapasitesine ulaşacak. Ayrıca 55 milyon kilo kabuklu fındık, 20 milyon da iç fındık depolama tesisi bulunan, 850 kişinin istihdam edildiği Durak Fındık'ın Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Durak, "Fındık kırma kapasitemiz ise günlük 800 bin kilo Sakarya Hendek'te Mart 2025'te tamamlamayı planladığımız tesisimiz ile birlikte bu rakam 1 milyon 300 bin kiloya ulaşacak, kırma kapasitelerimizin sezonda tamamına yakınını kullanıyoruz. Fakat fındık kırma fabrikalarının çoğu kapasitelerinin yarısını bile kullanmıyor. Ülke genelinde kapasitemizin çok üzerinde kırma fabrikamız var. Ayrıca maalesef hala kırma fabrikalarına devlet teşviki veriliyor, halbuki onun yerine makineli tarıma destek olunarak, fındık toplama makineleri alımına veya destek verilse çok daha doğru olur. Oraya verilen destekler damlama sulama, bahçe yenileme, makineli tarım, toprak tahlili alanlar üzerinden çiftçiye verilse daha doğru olacağını düşünüyorum" dedi.

 Türk fındığının kurtuluşunun Avrupa pazarının yanına Uzak Doğu'yu da eklemekten geçtiğini dile getiren Kadir Durak, "Örnek olarak fındık ve badem her ikisi de vegan ve kabuklu meyve olmasına rağmen fındığın Hindistan'daki tüketimi 500 ton ve karşılığında tanıtımı yapılan ve güvenilir yiyecek olarak lanse edilen bademin tüketimi 150 bin tona ulaşmış durumda, bademin ulaştığı rakamlara fındık ulaşabilse TMO'nun fındık alımına gerek kalmaz" dedi. Fındık Tanıtım Grubu'nun faaliyetlerini aktif hale getirmek gerektiğini kaydeden Kadir Durak, "Fındığın sadece fiyatı ile ilgileniyoruz. Dolar bazında tarihin en yüksek fi- yatını verdiği halde hala fiyatı konuşuyoruz, 30 milyar dolarlık tarım ihracatının neredeyse yüzde 10'luk kısmını fındık yaptığı halde, hala fiyat konuşuyoruz ne verimi ne sürdürülebilirliği konuşmuyoruz. Fındığın hem iç piyasada hem dış piyasada tanıtıma ihtiyacı var" dedi.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar