Olam Progıda Fındıkda Kaliteyi Artıracak
Olam Progıda Türkiye Temsilcisi Ufuk Özongun Olam Progıda olarak iyi tarım uygulamalarını ve fındık da kaliteye önem veren bir şirket olarak yoğun bir çalışma sistemini uzun zamandır, uyguluyoruz.
info@karadenizekonomi.com / 31.07.2014
Bu başarılı çalışmalarımıza daha da artırarak iyi tarım uygulamalarında kaliteyi artıracak çalışmaları Olam Progıda olarak istenen noktaya getireceğiz diyen Olam Progıda Türkiye temsilcisi Ufuk Özongun şu açıklamaları yaptı:
Olam şirketler grubu sorumlu büyüme ilkesiyle faaliyette bulunduğu 65 ülkede üretimini çevreye ve sosyal standartlara uygun şekilde gerçekleştirmeye çalışmaktadır. Progıdanın Olam bünyesine katılmasından sonra fındık üretiminin sürdürülebilir hale getirilmesi için çalışmalara başladı. 2010 yılından beri fındık üretimi koşulları uluslararası kuruluşlar ve uluslararası kurumlar tarafından gözlemlenmektedir. Bu kapsamda, dünyanın en büyük fındık üreticisi ülkesi konumunda bulunan Türkiyede fındığa layık üretim şartlarının desteklendiği bir sosyal sorumluluk programı başlatıldı.
Programın temel hedefi fındığa layık tarım ve işçilik uygulamaları ile fındık üretiminde verimliğin artması ve fındık üreticiliğinin profesyonelleşmesi. Pilot çalışma olarak başlayan programa bu sene Orta ve Batı Karadeniz Bölgesinde 7 tüccar ( manav) toplamda 650 üretici dahil edildi. Çalışmanın her sene daha fazla üretici ve tüccara ulaşması amaçlanıyor. Progıda bu sene uygulanmaya başlanan sosyal sorumluluk programı ile üreticileri ve tedarikçileri ile birlikte sorumlu büyümeyi hedefliyor.
Program kapsamında fındık kalitesinin takibinin kolaylaşması ve gıda güvenliği ilkelerinin takip edilmesi için pilot manavları kapsayan bir izlenebilirlik sistemi kuruldu. Sistemin 2014 hasat yılında uygulamaya geçmesi planlanıyor. Bu uygulama sayesinde tüccarlarda, üreticilerinin üretim bilgilerini takip edebilecekler, ihraç edilen fındığın ise kaynak olarak hangi bölgelerden geldiği tespit edilebilecek. İş sağlığı güvenliği hususları da göz önünde bulundurularak program üreticilerine 50 KG çuvallardan dağıtılacak.
Üreticilerin iyi tarım uygulamaları ve işçilik uygulamaları konularında eğitim verilen programda, fındık üreticilerinin gübre kullanımı, ilaç kullanımı, zararlılar, işçilik talimatları gibi konularda bilgilendirildikleri ve kayıt tutmalarını kolaylaştıracak üretici defterleri dağıtıldı. Üretim defteri; ilaç kullanım talimatı ve zehirlenme ve acil durumda yapılması gerekenler gibi pratik konularda üreticilere rehber oluyor. Program bünyesinde çalışan iki ziraat mühendisi üreticileri ücretsiz zirai danışmanlık sunarken, bahçelerini de ücretsiz ziyaret ediyor. Fındık üreticilerinin doğru üretim şartları ve fındık konusunda güncel bilgilere ulaşabilecekleri program panoları, üreticileri köylerindeki kahvelere dağıtılmaya başlandı. Bütün üreticiler program gelişmelerini bu panolardan takip edebilecekler.