Sektör bitme noktasına geldi!

·Yavuzkan Hazel Gıda Sanayi yönetim kurulu başkanı Kenan Yavuz, “Fındık sektöründe herkes aynı yere hücum ediyor. TMO müdahale ediyor. Bu müdahaleler ve dünya gerçeklerini görmemek fındık sektörünü bitirme noktasına getiriyor” dedi.

info@karadenizekonomi.com / 22.06.2017

Sektör bitme noktasına geldi!

Fındık sektörünün köklü firmalarından Yavuzkan Hazel Gıda Sanayi firması yönetim kurulu başkanı Kenan Yavuz, “Fındıktan geçmiş 1933’lü yıllara dayanıyoruz. 45 yıldır fındığın içindeyim. Fındık sektöründe yaşanan istikrarsız tablo içeride ve dışarıda tüm paydaşlara zarar vermiştir” dedi.

Gazetemize özel açıklama yapan Kenan Yavuz, “Türk fındığında izlenen bu yanlış politikalar neticesine bir 10 yıl sonra üstünlüklerimizi üretimde kayıp edeceğiz. %75 ürettiğimiz fındıktan 10 yıl sonra bu yanlış politikalar ve istikrarsızlık nedeniyle %30’lara düşeceğimizi bugünden görüyorum” diye konuştu.

Herkes aynı yere hücum ediyor.

“Fındıkta alıcılar belli satıcılarda belli herkes aynı yere hücum ediyor, saldırıyor. Alıcılar artık kümeleşmeye başlamış. Türkiye’de serbest piyasa ekonomisinde başarı elde etmiş 8 yıldır başarıyla devam eden piyasaya TMO müdahale ediyor. Peki, 8 yıldır niye müdahale etmedi bugün niye müdahale ediyor. Bu yaptığımız istikrarsızlıklardan dolayı dünyanın her yerine fındık dikiliyor. Fındık bakıyorsunuz bir sene çok oluyor, rezil oluyor fiyatlar aşırı düşüyor, bir sene az oluyor, fiyatlar aşırı yükseliyor, bu süreç, istikrarsızlık tüm paydaşlara zarar vermeye devam ediyor. Hayatında 50 gram fındık yemeyen adam benim fındığım çıkıyor,15 Tl olsun 20 TL olsun diyor. Ziraat odaları bedel ödemiyorlar, riskleri yok ama herkesten çok onlar konuşuyor, kamuoyunu yanıltmaya devam ediyorlar. Böyle olunca da alıcılar önceliği bademe, fıstığa veriyorlar. Fındığı bilenlerin konuşması gerekiyor.”

Fındığı devlet tanıtsın

“Devlet fındığın tüketimi için dünya genelinde tanıtım yapmalı Televizyonlara, yabancı gazetelere kaynak ayırmalıdır. Bugün dünya’nın neresinde fındık tüketimi artmışsa altından en büyük alıcının Ferrero’nun o ülkelere yaptığı yatırımlar çıkıyor. Ferrero firması Çin pazarına açılacak ama istikrasızlığın yaşandığı Türkiye fındık piyasasına güvenemiyor. Bu nedenle Azerbeycan, Gürcistan başta olmak üzere dünyanın her yerine sürekli fındık dikiliyor.10 yıl sonra olanları ölmeyenler ömrü olan görecek. Kendi üstünlüklerimizi koruyamıyoruz. Kendi elimizle rakipler yaratmaya devam ediyoruz. 45 yıldır fındığın içindeyim ve bugün elimde olsa fabrikayı değeriyle satabilsem sektörden çekilirim. Bu sadece benim değil şuan fındık sektöründe olan birçok sanayicinin şu an yaşadığı bir gerçektir. Sektörü bu müdahaleler ve dünya gerçeklerini görmemek artık fındık sektörünü bitirme noktasına getirmiştir. Rakamlar her şeyi zaten ortaya açıkça koymaktadır. Bakın fındık sektöründe yakın geçmişte kaç firma vardı, bugün kaç tane kaldı. Her yılda, bu kafalarla gidersek azalacaktır.” MURAT GÜRSOY-KARADENİZ EKONOMİ 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar