Ünye Mermer rotasını Gürcistan ve Azerbaycan’a çevirdi
Ünye Mermer’in Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Yağcı’yla sektörün durumunu, OSB’yi ve Ünye’nin ekonomisini konuştuk.
info@karadenizekonomi.com / 27.08.2019
Murat Gürsoy ile Karadeniz Sohbetleri’nde bu hafta son yıllarda tarihi ve turistik özellikleri ile dikkat çeken şirin ilçe Ünye’deyiz. Kent ekonomisine katkı sunan birçok işletmenin bulunduğu ilçede o işletmelerden biri olan günlük üretim kapasitesi ve 700 metrekareyi bulan Ünye Mermer’in Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Yağcı’yla sektörün durumunu, OSB’yi ve Ünye’nin ekonomisini konuştuk.
-Efendim, öncelikle Ünye Mermer’in tarihsel geçmişini anlatmanızı rica edeceğiz. Şirketinizin temelleri ne zaman atıldı?
-Şirketimizin temelleri 1969 yılında babamız Şükrü Yağcı tarafından İstanbul’da atıldı. Daha sonra madencilik faaliyetlerinin devamı olarak 1995 yılında kendisi ve merhum Süleyman Yağcı ortaklığında doğal taş mermer işleme tesisi olarak Ünye’de faaliyete geçtik. Şimdi işin başında ben ve Yönetim Kurulu Üyesi aynı zamanda kardeşim olan Barbaros Yağcı bulunuyor.
-Size ait bir tesiste faaliyet göstermektesiniz? Kullanım alanınız ve istihdam kapasiteniz nedir?
-30 kişiye istihdam sağlıyoruz.
-Üretim kapasiteniz hakkında neler söylersiniz?
-Bin 500 metrekaresi kapalı toplam 10 bin metrekare alanda günlük üretim kapasitemiz 700 metrekare. Hazır stoklarımızda ise 25 bin metrekarelik ürün bulunmaktadır.
-Ürünleriniz hakkında bilgi alabilir miyiz?
-Firmamız kendi tesisinde Marmara mermeri, Bej mermeri, Muğla mermeri, Afyon Kaplanpostu mermeri, Denizli traverteni, Sivas traverteni ve benzeri mermerleri blok halinde işleme tabi tutup son tüketiciye ulaştırmaktadır.
-Sadece yurt içi bağlantılarınız mı var?
-Hayır… Dünyanın çeşitli bölgelerinde olup yurdumuzda üretimi bulunmayan magmatik kökenli granit tipi doğal taşları ithal edip bölgemizdeki bayii ve depolara tedarik işlemini gerçekleştirmekteyiz.
-Bölgede bir marka haline geldiğinizi biliyoruz. Bu aynı zamanda yeni yapılanmalar anlamına mı geliyor?
-Elbette bir marka değeri oluşturmak istiyorsak o amaca uygun davranmalıyız. Biz de öyle yaptık. Yeniden yapılanma çerçevesinde firmamız yatırımlarına teşvik belgesini almış olarak devam ederken halihazırda bulunan Ünye markasının yanına, hem doğal taş dekorasyon hem yapay taş dekorasyon malzemeleri üretim, satış ve pazarlama faaliyetlerinde kullanacağı farklı marka başvurusunu da eklemiştir. İnsan kaynaklarında, ürünlerin kalitesinde ve satış sonrası hizmetlerinde kaliteden ödün vermeyerek daha uzun yıllar sektörün öncüsü olmayı hedef edindik.
-İşletmenizde birbirinden farklı üniteler görmekteyiz. Biraz da bu üniteleri anlatmanızı istiyoruz. Gördüğümüz veya görmediğimiz hangi ekipmanlara sahipsiniz?
-Firmamızda 4 adet mermer kesme katrak makinesi, 2 adet mermer kesme este makinesi,3 adet 50 ton kapasiteli gezer vinç, 1 adet plaka cila makinesi, 1 adet bant cila makinesi, 2 adet pah kırma makinesi var. Yanı sıra modern ebatlama, cilalama ve paketleme üniteleri ile hem iç pazara hem de dış pazara hitap etmekteyiz.
-Nasıl bir kalite politikası izliyorsunuz?
-Tabi ki müşteri memnuniyeti ana ilkemiz. Bu nedenle müşteri taleplerindeki değişimlere uygun olarak sistemlerimizi entegre etmek, beklentileri en iyi şekilde karşılamak için çalışıyoruz. Hatasız üretim ve zamanında teslim kalite politikamız. Bu anlamda çalışanlarımıza sürekli eğitimler vermekteyiz.
-Az önce de belirtiniz sadece iç pazar bağlantılı çalışmıyorsunuz. Dış pazarda hangi ülkelerde Ünye Mermer markasını görebiliriz?
-Hindistan ve Vietnam’ı dış pazar önceliği olarak gördük. Azerbaycan ve Gürcistan da hedef ülkelerimiz arasında. Hindistan, Çin, Brezilya ve Mısır gibi pazarın önde gelen ülkelerinden yıllardır ithalat yapıyorduk. Nasıl dış pazara çıkabilir, nasıl satabiliriz diye düşünüyorduk. Hindistan'daki tesisleri incelemek için Afyon gibi bir maden kenti olan Silvassa’ya gittik. Gördük ki; çok büyük bir işleme kapasitesi var Hindistan'ın. Ama granit satıyor veya işliyorlar. Mermer işlemeciliği konusunda bir hayli gerideler. Geçtiğimiz yıllara kadar var olan kotalar kaldırılmış ülkede, onlar da mermere ihtiyaç duyuyordu. Türkiye’den Hindistan’a doğrudan taşın satışını yapmak daha cazip geldi.
-Sektörde dünyadaki yerimiz hakkında neler söylersiniz?
-İtalya ve İspanya bu konuda oldukça mesafe kat etmiş ülkelerdi. Biz son yıllardaki yatırımlarla ülke olarak onlara epeyce yaklaştık. Sanırım yakın bir gelecekte liderliğe oynayacak pozisyona geleceğiz.
-Bir yandan da ülke gerçekleri var. Bu gerçeklerin sektöre yansımasını nasıl değerlendiriyorsunuz? Madencilik Yasası hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?
-Evet… Sizin de altını çizdiğiniz gibi ülkemiz zor bir dönemden geçiyor. Tüm sektörler gibi biz de bu olumsuzluklardan fazlasıyla etkileniyoruz. Hükümetimizin madencilik konusunda yaptığı bazı düzenlemeler sanırım doğru anlatılamadı kamuoyuna. Oysa getirilen düzenlemelerin orta ve uzun vadede olumlu yansımaları olacağını düşünüyorum. Bir de ülkemizin yeraltı zenginliklerini bizim insanımızın çıkarması gerektiğini düşünüyorum.
-Son olarak şunu soralım. Ekonomik değerleri olan bir ilçede Organize Sanayi Bölgesi’nin (OSB) olmamasını nasıl yorumlarsınız?
-Ünye'de birçok sanayici gibi biz de OSB'yi bekliyoruz. Bizler bir yandan dış pazar arayışlarına hız verirken, diğer yandan da Ünye'deki pek çok sanayici gibi kamudan beklentilerimiz var. Daha fazla yatırım için OSB'nin bir an önce hayata geçmesi gerekiyor. Kendimizi yeni OSB’ye adapte ettik. Çünkü bulunduğumuz yer yeterli gelmiyor. Entegre tesis kurup yatırımlarımızı artırmak ve daha kaliteli ürün sunmak istiyoruz. Uzun yıllar geçti hala yapılacak diye bekliyoruz.