Yıldırım: Virüs nedeniyle ocak ayında üretimi durdurduk
Yazı işleri müdürümüz Asel Gürsoy’un instagram canlı yayın konuğu olan Tutam Çay firmasının Yöneticisi Yıldırım, ihracat ağırlıklı bir firma olmaları ve sürecin Avrupa’da daha erken başlaması nedeniyle ocak ayında üretimi durdurmak zorunda kaldıklarını belirterek, “Süreçten ilk etkilenen firmalardan biriyiz” dedi.
info@karadenizekonomi.com / 21.04.2020
Tutam Çay firmasının Yöneticisi Bahadır Yıldırım İnstagram hesabımızdan yaptığımız canlı yayında Yazı İşleri Müdürümüz Asel Gürsoy’un sorularını yanıtladı. İhracat ağırlıklı bir firma oldukları için Türkiye’de süreçten ilk etkilenen firmalardan biri olduklarını belirten Yıldırım şöyle konuştu; “ 52 ülkeye ihracat yapıyoruz ama ağırlıklı olarak Avrupa satışlarımız var. Coronavirüs süreci onlarda bizden daha önce başladığı için Ocak ayı itibariyle bizim satışlarımız durdu. Bu yüzden Türkiye’de süreçten ilk etkilenen firmalardan olduk. Ancak bu süreçte şöyle bir şansımız oldu. Avrupa’daki market zincirleri ile anlaşma yaptığımızda kış sezonun siparişlerini geçtiğimiz yaz dönemi almıştık ve üretimleri seri bir şekilde yapıp göndermiştik. Ödemelerini de Şubat başı gibi almıştık dolayısıyla bu sürece biraz nakitle girdik. Hala gelmeye devam eden siparişlerimiz var özellikle körfez ülkelerinden ancak üretimi durdurduğumuz için siparişleri bekletiyoruz.”
Virüs sürecinde tüketim artış gösterdi
Virüs sürecinde çay tüketiminin artığını vurgulayan Yıldırım, “Almanya’daki tedarikçimiz olan büyük firma ile görüştüm. Yoğun talep nedeniyle Türkiye ve Almanya’daki fabrikalarında üretim kapasitesini artırdığını söyledi. Talep artışının olmasının iki sebebi var. Birincisi insanların bu süreci evde geçirmesi ve çay içmeye ağırlık vermesi. İkincisi ise virüsün boğazdayken sıcakla yok edildiğine dair söylemler var. Ama tabi ki insanlar durup dururken sıcak su içemeyeceği için bunu çay ve kahve gibi sıcak içeceklerle bertaraf etmek istiyorlar.
Kısa çalışma ödeneğinden faydalanamadık
Ocak ayında üretimi durdurması nedeniyle devletin sağladığı desteklerden faydalanamadığını aktaran Yıldırım şunları söyledi; “Kısa çalışma ödeneğinde belirli kriterler var. Ve ne yazık ki biz bu kriterlere uyamadık. Bunun bir kısmı çalışanlarla bir kısmı da firmayla ilgili. Çalışanların 450 günü tamamlamaları, firmanın da son 6 ay faaliyetlerini ara vermeden yürütüyor olması gerekiyor. Biz Ocak ayında üretimi durdurduğumuz için aradaki bir aylık süreç nedeniyle faydalanamadık. Ama bankaların verdiği kredilerle ilgili başvuruları yaptık sonuçların çıkmasını bekliyoruz.”
Yasak sonrası vatandaş daha çok sokağa çıkıyor
Virüsün etkilerinin bu yaz sonuna kadar süreceğini belirten yıldırım hafta sonları uygulanan sokağa çıkma yasakları sonrası vatandaşın daha çok dışarıya akın ettiğini söyledi. Yıldırım, “ Sürecin başlangıcında 15 günlük bir sokağa çıkma yasağı konulsaydı ve devlet mağdur olacaklara gerekli desteği verseydi bu süreci daha hızlı atlatabilirdik. Ancak şu an uygulanan hafta sonları yasakları sonrası vatandaş problem ortadan kalkmışçasına kendini sokağa bırakıyor. Yasaklardan önceki hafta içi doluluk oranları ile şu an ki arasında fark var. Ne yazık ki insanlar anormal bir rahatlama göstermiş durumda” dedi.
Sohbetin tamamına gazetemizin “karadenizeko” adlı instagram hesabı üzerinden ulaşabilirsiniz.