6.06.2026
‘’K’’ nedir? 1988 Kore Olimpiyatları sonrasında bir ‘’Kore Dalgası’’ oluştu.. Sözcük, 1997 Asya Finansal Krizi’nde bir ‘’parola’’ ya dönüştü. Güzellik ürünleri ülkede daha yaygın tüketildi, bununla kalmadı, ihraç edildi.
Artık kozmetik ürünleri ‘’K-Güzellik’’veya Kore’nin kısaltımıyla ‘’K’’ olarak anılıyor.
Paris’de Guimet (Asya Sanatları Ulusal Müzesi) ‘’K-Güzellik:Bir Olgunun Öyküsü’’ sergisi bu ‘’güzellik sanatı’’nın 18.yy’a dayanan geçmişini anlatıyor. Güzellik ürünlerinin kadının özgürleşmesiyle bütünleştiğini öğreniyoruz.
K’ya hedefler sığmıyor: Güzellik ürünlerinin 2025’de 11.4 Milyar $’lık ihracatı var. 100’ün üstündeki ülkeye ihraç ediliyor. 2030 ihracat hedefi 15 Milyar $. Bu işte 10.000 KOBİ var. Bu misyon için ‘’Kore Ulusal Politika Koordinasyon Kurulu’’ var, kurulun başı Kore Başbakanı.
‘’K-pop’’ işin müzik endüstrisindeki karşılığı. Aynı olgu sinema endüstrisi ürünleri için geçerli. ‘’Parazit’’ adlı film Oscar aldı. ‘’K-Gıda’’ için 2030’da 21 Milyar $ ihracat hedefleniyor.
Kalkınma öyküsü 1962’de başlayan -ki bu Türkiye ile eş-zamanlıdır- bu ülkenin 2025 ihracatı 709 Milyar $. 2026’da 900 Milyar $’a ulaşılacak. ‘’Dünyanın 5 Büyük İhracatçısı ‘’ndan biri. Hedef, 2 Trilyon $’lık bir ulusal hasıla. Kişi başına gelir Türkiye’nin 3 katı, 40 bin $ olacak.
Ekleyeyim: Kore ihracatının % 35’ini ‘’Yüksek Teknolojik Ürünler’’oluşturuyor.
Formül: Kore’nin çıkışı sadece ‘’ çalışkanlık’’, ‘’hedefe odaklanma’’,’’ABD desteği’’ ile yorumlanabilir mi?
‘’Hayır’’…
Ülkenin demokratikleşmesiyle, ekonomik verimi ‘’atbaşı’’ gidiyor.
Kore,1981’e dek fiili bir askeri yönetim yaşadı. Ülke yöneticilerinin ‘’ rüşvet’’, ‘’yolsuzluk’’, ‘’iktisadi kayırma’’ suçlamasıyla görevden alınması çok yaygındı.
2024’de yaşanan ‘’olay’’ biraz farklıydı: Otokrasi yanlısı iktidardaki PPP partisinin seçtiği Cumhurbaşkanı Yoon, 3 Aralık 2024’de, bir gece yarısı, ülkede sıkıyönetim ilan etti.


