23.12.2022

İş dünyası, belirsizlik karşısında 2023

2023’ün seçim yılı olması ve enflasyonla mücadelede istenen sonuçların alınamaması nedeniyle, yeni yıl öncesi iş dünyasını en çok zorlayan konuların başında 2023 bütçesini öngörebilmek geliyor.

Bu durum; sanayiciyi, üreten kesimi yoran, en büyük konu olarak karşısına çıkarken özellikle ekonominin lokomotifi KOBİ’lere uygun maliyetli ve uzun vadeli işletme sermayesi desteği sağlanması çok büyük önem arz ediyor. Biz de Karadeniz Ekonomi Gazetesi olarak, iş dünyasının bu sıkıntısını manşetimize aldık.

Ekonomistlerin ortak görüşü, köşe yazarlarının devamlı olarak gündemine aldığı konu; iş dünyası, yeni yıl bütçesini hazırlamaya çalışırken birçok belirsizlik süreci zorlaştırıyor. İş dünyasının karşı karşıya kaldığı belirsizliklerden öne çıkanların ise, yüksek enflasyon, enerji maliyetleri ve döviz kuru baskısı olduğu belirtildi. 2023 bütçesini hazırlamaya çalışan iş dünyası, belirsizlikle karşı karşıya kalıyor. İşletmelerin bütçe hazırlık süreçleriyle ilgili değerlendirmelerde bulunan iş dünyası temsilcileri, öncelikli beklentinin enflasyon muhasebesine geçişin sağlanması olduğunu belirterek, “İşletme sermayesi ihtiyacımız önemli ölçüde artmışken, fiktif kararlarla ilave bir vergi yükü altında kalıyoruz" ifadelerini kullandı.

İş dünyası, ‘KOBİ'lere yönelik avantajlı enerji tarifelerinin uygulanmasını’ öneriyor.

Bütçede finansman ve başta enerji olmak üzere üretim maliyetleri, küresel etkilerden en çok etkilenen kalemler arasında. Maliyetlerin aşağıya çekilerek rekabetçiliğimize halel gelmemesi adına imalatçı-ihracatçı KOBİ'lere yönelik avantajlı enerji tarifeleri uygulanmasını öneriyoruz. KOBİ'lere uygun maliyetli ve uzun vadeli işletme sermayesi desteği de sağlanmasını iş dünyasını için önem arz ediyor.

2023 yılına girilirken; enerji, hammadde, navlun ve ücret artışlarının ne olacağı kurumları en çok zorlayan konular arasında. 

FINDIKTA FİYATLAR TMO’YU GEÇTİ

Rusya-Ukrayna savaşı ile birlikte, Avrupa’da yaşanan enerji krizinin ve Rekabet Kurulu’nun gölgesinde başlayan yeni fındık sezonunda işler yoluna girmeye başladı. Fındık fiyatları TMO’nun alım yaptığı 52 TL’nin de üstüne çıkarak 53-54 TL‘den işlem görüyor. TMO’nun görevi dengeleri sağlamaktı Bunu da 150 bin tonun üzerinde fındık alarak başarıyla sağladı. Şimdi, satış politikasıyla piyasalar zarar vermemesi önemli. O tecrübe de artık sürekli alım yapan TMO’da oluşmuş gözüküyor. Fındık sektörünün paydaşları, bu sezon için iç fındık ihracatını 290-300 bin ton iç fındık olarak açıkladı. Bu gelişmeler bize şunu gösteriyor; fındık her şartta artık 300 bin ton iç fındık olarak Avrupa’ya ihracat ediliyor. En kötü sezonda dahi bu gerçeği hep beraber yaşadık. Daha fazla ihracat, yeni pazarlar için geleneksel pazarların dışına çıkarak ülkeye giren dövizi artırmak için katma değerli ürünler üretmek zorundayız ki ülkeye giren döviz 5-10 milyar dolarlara ulaşsın.

HAFTANIN SÖZÜ

Her şey mümkün olduğunca sadeleştirilmeli fakat basitleştirilmemelidir.

Karadeniz'in İlk ve Tek Ekonomi Portalı

Okumak İçin Resimlere Tıklayınız.
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar