2.02.2024
Ülkemizdeki gerçek gündeminin ekonomi olması gerektiğini vurgulamaya devam ediyoruz. İmalat PMI, 7 aydır daralmaya işaret ediyor. 31 Mart yerel seçimleri nedeniyle ekonomide yaşanan gelişmeleri değil, seçimleri konuşuyoruz.
31 Mart seçimlerinden sonra ülkemizde 4 yıl seçim olmayacak. Ekonomide tüm kesimlerin beklentisi, yatırım ikliminin oluşması ve üreten kesimin üretme gücünün korunmasıdır.
Ekonomi yazarı Mahfi Eğilmez'in orta sınıfın yok olduğunu ortaya koyan makalesinden hatırlatmada bulunuyoruz. Nüfusun en yüksek gelir elde eden yüzde 20’lik grubu ülkenin toplam gelirinin yüzde 49,7’sini alırken, geri kalan nüfus (toplam nüfusun yüzde 80’i) toplam gelirin yüzde 50,3’ünü alıyor. Bu gelir dağılımındaki bozulma, faiz düşürme politikasının etkisiyle 2023 yılında da devam etti.
İSO İmalat Sektörü PMI'ın Ocak 2024 dönemi sonuçlarına göre, faaliyet koşullarındaki bozulma hafifledi, ancak 7'inci ayda üst üste 50 eşik değerinin altında kaldı. En sert düşüş giyim ve deri ürünleri sektöründe yaşandı. Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan imalat sanayi performansında, yeni siparişlerdeki daralma ve talepteki kırılganlık devam ediyor.
Ocak ayında girdi maliyetleri enflasyonu belirgin bir şekilde ivmelenerek geçen yılın ağustos ayından bu yana en yüksek düzeyde gerçekleşti. Asgari ücret artışının ve ham madde maliyetlerindeki yükselişin fiyat baskılarına etkisi oldu. İmalatçılar kendi satış fiyatlarını artırarak enflasyonu yükseltti.
İmalatçılar, 2024 yılının başında zorlu bir talep ortamıyla karşı karşıya kaldı. Dört sektörde yeni ihracat ve yeni siparişler artarken, giyim ve deri ürünleri sektöründe en sert düşüş yaşandı. Ülkemizde gerçek gündem ekonomi olmalı, bu gerçeği rakamlarla ülkeyi yönetenlere hatırlatmaya devam ediyoruz.
HAFTANIN SÖZÜ: Başarı, yetenek değil çaba ile elde edilir.