15.04.2023

Ticaret Bakanı’na finansman sorununun çözülmediği hatırlatıldı

Ülkemiz; ekonomisi uzun zamandır yüksek enflasyon, faiz ve kur kıskacında 14 Mayıs seçimlerine doğru gidiyor.

İş dünyasının finansmana erişim sorunu tam olarak çözülmediği için son olarak Ordu Sanayici İş İnsanları Derneği Başkanı  Burhan Çakmak, Ticaret Bakanı Muş’un Ordu ziyaretinde sanayicinin finansmana erişim sorunu yaşadığını döviz kurunun ihracatçıya zarar verdiği gerçeğini, Ordu Ticaret ve Sanayi Odası ziyaretinde tekrar gündeme getirerek, ‘artık çözün şu finansmana erişim sorununu’ diyerek iş dünyasının sesini Bakana tekrar iletti. Ticaret Bakanı, en son Trabzon ziyaretinde iş dünyasıyla bir araya geldiğinde Trabzonlu ihracatçılar, iş dünyası temsilcileri de finansmana erişim sorununu dile getirmişti. Bakan, sorunu çözme sözü vermiş ve şu konuşmayı yapmıştı:

Rusya ve Ukrayna arasındaki kriz. Ciddi şekilde etkilerini hissettiriyor. Rusya ve Ukrayna emtia başta olmak üzere üretici ihracatçı iki ülke. Başta enerji olmak üzere, bu krizle beraber emtia fiyatlarında yükseliş, enerji fiyatlarındaki yükseliş devam ediyor. Dolayısıyla bu bütün dünyada pandemi sürecindeki parasal değişimle beraber değerlendirildiğinde 1970'den beri en yüksek enflasyon rakamlarıyla dünya karşı karşıya” açıklamasını yapmıştı. Trabzon ziyaretinde iş dünyasına finansmana erişim sorununu çözme sözü vermiş, sorun çözülmeyince Ordu ziyaretinde sanayicinin, iş dünyasının sıkıntısı tekrar Bakan’a ORDUSİAD Başkanı Burhan Çakmak, finansmana erişim sorununu tekrar Ticaret Bakanının önüne koydu.

Evet, ülkemiz 14 Mayıs seçimlerine 11 ilde yaşanan depremin ağır ekonomik tablosu ve yüksek enflasyon,  döviz kuru sorunu, iş dünyasının finansmana erişim sorunuyla giriyor. Ülkemiz ekonomisinde, seçimleri kazanan kim olursa olsun ağır bir ekonomik tablonun çözümü için ülkemizde yeni bir ekonomik yapısal reformlara ihtiyaç olduğu gerçeğini görmemiz gerekiyor.

Ekonomik tabloya baktığımızda son olarak 11 Nisan’da açıklanan Sanayi Üretim Endeksi ile Ödemeler Dengesi bilançosu çok şey anlatıyor. Sanayi Üretim Endeksinde deprem etkisini görmeye başladık. Sanayi üretimi uzun bir aradan sonra Şubat 2023 itibarıyla yıllık yüzde -8,2 düşüş gerçekleşti.

Bu seviye piyasaların beklediği seviyenin çok altında olması beklentiler açısından da 2023 yılı ve özellikle seçim sonrası değişmesi beklenen ekonomi politikalar için de bir kısıt oluşturmaktadır. Özellikle imalat sanayinin yüzde 6,6 düzeyinde küçülmesi büyüme beklentileri açısından da olumsuz bir veri olmuştur.

Firmalar özellikle TL maliyetlerdeki artışın kurdaki stabilite nedeniyle fiyatlamalarda büyük sorun yaşadıklarını ifade etmektedirler.

Ekonomistler Türkiye Ekonomisi İçin 2025’e kadar tek haneli enflasyonun mümkün olmadığını söylüyor

Dünya gazetesinde Birol Bozkurt’un yaptığı haber çok önemli bir gerçeği ortaya koymaktadır. Bu habere göre, ekonomistler Türkiye ekonomisinde 2025 yılına kadar Türkiye ekonomisinde tek haneli enflasyon mümkün olmadığını anlatıyorlar. Kısaca Birol Bozkurt’un bu önemli ekonomi haberini hatırlayalım:

Uluslararası finans kuruluşlarının 14 Mayıs’taki seçimlere yönelik senaryoları gelmeye devam ediyor. Ekonomistlerle yaptığımız görüşmelerde seçimlere yönelik hep dolar/TL kuru ve faizin ön plana çıkarıldığını ancak enflasyonun görmezden gelindiğine dikkat çekiyor. Dolar/TL’nin seçimi hangi taraf kazanırsa kazansın yükseleceğini öngördüklerini söyleyen ekonomistler, faizlerde ise mevcut iktidarın devam etmesi durumunda bir değişiklik beklemiyor.

Seçimi muhalefetin kazanması durumunda ise çok sert bir faiz artırımı beklemediklerini belirten görüşüne başvurduğumuz bir ekonomist, “Sert bir faiz artırımı olmasa da belli bir oranda faiz artırımı yapılacaktır. Çok sert faiz artırımı, Türkiye’yi durgunluğa sürükleyebilir. Buna yol açacak bir adım atılacağını sanmıyoruz” diye konuştu.

Ekonomist ise, “Enflasyona yönelik yaptığımız hiçbir senaryoda 2025 yılına kadar tek haneye düşmüyor. Türk Lirası’nda ciddi bir düzeltme beklentimiz var. Kur ile ilgili tahmin yapmak zor olsa da şuanda kamu eliyle doların baskılandığını biliyoruz. Hatırlarsanız Türkiye ekonomi modeline geçişte değersiz TL ile ihracatın artırılması hedefleniyordu. Ancak bir süre sonra TL’nin baskılanması kuru gerçek değerinden uzaklaştırmaya başladı. TL’nin değer kaybetmesiyle birlikte de enflasyonun yukarı yönlü gideceğini söyleyebiliriz. Kur ve faizin dengeye kavuşması bir buçuk yıl sürebilir sonrasında enflasyonda düşüşü görebiliriz” dedi.

Citi ekonomistleri, ampirik bulgularına ve eski TCMB Başkanı Naci Ağbal’ın TCMB’deki görev süresi boyunca politika eylemlerine verilen piyasa tepkisine dayanarak, Türkiye’nin risk priminin 250 baz puan düştüğü bir senaryoyu ele aldıklarında küresel durumun sabit tutulması durumunda 12 ay içinde Türkiye’ye 45-50 milyar dolarlık portföy girişi olabileceğini belirtti.

Küresel enflasyon, kur, faiz ilişkisi bankaların seçim sonrası dolar/TL tahminleri

HSBC: Britanya merkezli banka HSBC, dolar/TL'de daha önce yılın 2. çeyreği için 19,5 tahminini 20 seviyesine çıkardı. Bankanın 3, çeyrek dolar/TL beklentisi 20’den 23’e yükseldi. Yılsonu beklentisiyse 21’den 24’e çıkarıldı. Bankaya göre, seçim sonucu ne olursa olsun TL değer kaybedecek.

Morgan Stanley: ABD’li yatırım bankası Morgan Stanley, seçimleri kim kazanırsa kazansın dolar/TL için artış öngördü. Bankanın tahminine göre, mevcut iktidar devam ederse dolar/TL yılı 27'den kapatacak. Muhalefet kazanırsa dolar/TL’de 24’e varan bir yükseliş olacak.

Wells Fargo: ABD’li finans ve bankacılık şirketi Wells Fargo, muhalefetin seçimleri kazanması durumunda 2024’ün ortasına kadar dolar/TL’nin 14’e düşmesini bekliyor. Bankaya göre Erdoğan seçimi kazanırsa da dolar/TL aynı döneme kadar 20 seviyesinde olacak.

Chartered: Britanya merkezli banka Standard Chartered, seçimleri Erdoğan’ın kazanması durumunda dolar/TL’nin 36 seviyesine çıkabileceğini öngörmüştü. Seçimden sonra geleneksel ekonomi politikalarına dönülürse dolar için yılsonu 20 TL tahmini yapmıştı.

TMO Fındık Satışlarını Seçim Sonrasına Bıraktı

Fındık sektöründe lisanslı depolar kurulmadığı için fındığın borsası maalesef dedikodu oldu. TMO yetkilileriyle yaptığımız görüşmelerde Nisan ayında bir satış düşünmediklerini büyük bir ihtimalle Mayıs sonundan itibaren seçimden sonra piyasa şartlarına bakarak değerlendirme yapacaklarını söylediler. Biz de bu açıklamayı köşemize bilgilendirme adına koyduk.

HAFTANIN SÖZÜ

İyi bir maaş, sizi ayda bir motive eder.

Ancak iyi bir çalışma kültürü sizi her gün motive eder.

Karadeniz'in İlk ve Tek Ekonomi Portalı

Okumak İçin Resimlere Tıklayınız.
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar