22.01.2022

ÜRETEN KESİM TEDİRGİN, YATIRIM İKLİMİ OLUŞMASI GEREKİYOR

Ülkemiz reel sektörü tüm sıkıntılara rağmen Dünya’nın her yerine  ihraç yaparken rekor ihracatlara imza atarken  enerjiye yapılan büyük zamların altında ezilirken dahi kaygılı bir iyimserliği hep sürdürdü.

Bu ülke bizim, hep beraber aşarız” cümlesi ülkemiz sanayicisinin ağzından çıkan söz oldu. Ancak son dönemde yapılan zamların üstüne doğalgazla ilgili sanayicilere gönderilen enerji sıkıntısı yazısı  üreten kesimi sanayicilerimizi, çalışanları da tedirgin eder duruma geldi. İş dünyasında kimse sattığı malı yerine koyamaz duruma geldi. Maliyetlerin altında ezilen ve sadece günü kurtaran durumuna gelen iş dünyası enerjide yaşanan krizle büyük bir hayal kırıklığı içine girdi.

İran’ın gaz sevkiyatını durdurması ve günlük talebin 290 milyon metreküp seviyelerini aşması nedeniyle BOTAŞ, sanayiciye günlük doğalgaz kullanımını yüzde 40 oranında azaltma talimatı verdi. Kısıntı ile üretimin aksayacağını savunan sanayi sektörü temsilcileri karara tepki göstererek yurt içi ve yurt dışında taahhütleri olduğunu, ihracat teslimatlarında büyük baskı yaşanacağını bildirdiler. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bir açıklamada, doğalgaza dayalı elektrik santrallerine gaz verilememesi kaynaklı olarak elektrik arzında da sıkıntı oluşacağını ve sanayi kuruluşlarına elektrik kısıtlaması yapılacağını duyurdu. Açıklamada, bu kesinti kaynaklı bir elektrik sıkıntısının da doğacağı vurgulanarak, “Elektrik ve doğalgaz sistem dengesinin korunması amacıyla yüksek tüketimi olan sanayi tesisleri ve elektrik santralleri ile sınırlı olmak ve kesinti planları önceden bildirilmek suretiyle, doğalgaz ve buna bağlı olarak da elektrik tüketiminde kısıtlamalar yapılacaktır" ifadelerine yer verildi.  Tüm bunlara cevaben İSO Başkanı Erdal Bahçıvan’ın açıklaması zaten her şeyi özetliyor kısaca hatırlayalım.

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, "Bundan altı ay önce dünyadaki enerji maliyet ve arzında ciddi sıkıntıların bizleri beklediğine ilişkin işaretleri hep birlikte takip etmiştik. Nitekim son aylardaki maliyet artışlarının en ağır yükünü sanayiciler olarak ciddi bir şekilde üstlendik. Enerji Bakanlığı’ndan yapılan son açıklama, kış aylarının da etkisiyle doğalgaz tedarikinde de ciddi sıkıntılar yaşanmaya başlandığını ortaya koyuyor. Bu sıkıntılara bir önlem olarak, sanayide kullanılan doğalgaz kullanımında yüzde 40 gibi çok ciddi bir kısıntıya gidilmesi planlanıyor. Son aylarda başta doğalgaz olmak üzere enerjideki maliyet artışlarının büyük bir bölümü zaten sanayici tarafından fedakâr bir şekilde karşılanmaktadır. Ağır sanayi sektörlerimizde çok daha katlanılmaz olan bu maliyet bedeline şimdi de arz üzerinden bir bedel ödetilmesi kabul edilemez. Bir yandan ihracata dayalı bir büyüme için elimizden gelen gayreti gösterirken, başta ihracatçı sektörlerimizi vuracak olan bu karar, fabrikalarımız üzerinde çok ciddi bir üretim ve planlama stresine yol açacaktır. Maliyetler üzerinden zaten aylardır belli bir fedakarlığa katlanan sanayicilerimizin şimdi de arz cephesinde bu sorunla karşı karşıya kalması hiç kuşkusuz verimliliği, üretim kalitesini, sevkiyatı ve daha birçok konuyu olumsuz etkileyecektir. Arz kanallarındaki sorunlardan kaynaklanan bu sıkıntıların, en kısa zamanda çözüme kavuşacağını sanayiciler olarak umuyoruz” şeklindeki açıklaması iş dünyasının tedirginliğini ortaya koydu.

Ülkemiz iş dünyası yapılan yüksek zamlarla mücadele ederken yeni ekonomik paket beklerken, Hükümet istihdam olsun diye işçi başına KOSGEB üzerinden işçi başına istihdam olanakları, kredi olanakları sunmaya çalışırken ortaya çıkan bu tablo tüm iş dünyasını tedirgin etti. Anadolu iş dünyası huzursuz. Çalışanlar bu son gelişmelerden tedirgin.2023 yılı ülkemizde seçim yılı olacak ülke ekonomisinde yatırım ikliminin şartları oluşturulmalı. Hükümet eliyle enerjide yaşanan sorunlar ortadan acil olarak kaldırılarak yeni ekonomik paketlerle iş dünyası ve çalışanlar istihdam paketleriyle rahatlatılmalıdır. Sonuçta kayıp eden ülke ekonomisi ve ülke insanımız olacaktır.

Not: İllerin Valileri, Büyükşehir Belediye Başkanları, siyasileri, dinamikleri bu süreçte iş dünyasının çok daha fazla yanında olmalılar. Sorunların çözümü için dokunmak zaman ayırmak gerekir.

 

HAFTANIN SÖZÜ

“Başarılı olmak için, bir dahi ya da bir hayalci, hatta bir üniversite mezunu olmak dahi gerekmez. İhtiyacınız olan tek şey bir taslak ve bir hayaldir.”

 

 

 

ETİKETLER; Karadeniz Ekonomi

Karadeniz'in İlk ve Tek Ekonomi Portalı

Okumak İçin Resimlere Tıklayınız.
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar