4.07.2022

Enflasyon ve maaşlar

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye’nin ve de maaşları ona göre düzenleneceği için özellikle memur ve emeklilerin dört gözle beklediği enflasyon rakamlarını açıkladı.

TÜİK'e göre Haziran ayında enflasyon yüzde 4.95 oranında artmış.

Bu durumda TÜİK, yıllık bazda da enflasyonun yüzde 78.64 olduğunu açıkladı.

TÜİK, yine tartışılır oldu haliyle.

Çünkü açıklama yine çok da inandırıcı bulunmadı.

Zira hükümete yakınlığı ile bilinen İstanbul Ticaret Odası (İTO) bile birkaç gün önce enflasyonun yüzde 94.19 oranında arttığını bildirmişti.

Ekonomistlerden oluşan Enflasyon Araştırma Gurubu (ENAG)’ın, yıllık enflasyon araştırmasının yüzde 175,55 olarak gerçekleştiği iddiasını yazmıyorum bile.

20 yıl kadar bünyesinde çalışmam nedeniyle ekonomideki gelişmeleri daha çok Dünya gazetesinden takip etmek gibi bir alışkanlığım var.

Enflasyon rakamları açıklandığında özellikle Alaattin Aktaş'ın görüşlerini merak ederim.

TÜİK verileri açıklanınca Twitter hesabından Aktaş'ın paylaşımlarına göz attım haliyle.

''Enflasyon olduğundan düşük açıklandığı sürece çalışanlar ve emekliler hak ettiklerinden daha az zam ve enflasyon farkı alır'' demiş Aktaş.

Ki;

Bunu en iyi çalışanlar ve emekliler bilir ve bu nedenle enflasyon rakamlarının açıklandığı Ocak ve Temmuz aylarının ilk haftasını dört gözle beklerler.

Tıpkı bu satırların yazarı gibi.

Alaattin Aktaş'ın paylaşımındaki ''TÜİK yine yakalandı'' şeklindeki paylaşımı ise enflasyon ramlarının gerçeği yansıtmadığı şeklindeki iddiasını dayandırdığı en güçlü argümandı.

Aktaş, Haziran ayında otomobil fiyatlarının yüzde 15 ila yüzde 20 oranında arttığını ama TÜİK verilerinde dizel otomobillerdeki artışın yüzde 1.77, benzinlilerde ise 3.77 olarak gösterildiğini iddia etmiş.

Aktaş'a göre bu da şu anlama geliyor:

''Zam oranının yüzde 15 yerine bu düzeyde alınması TÜFE'nin yüzde 0.85 puan düşük görünmesini sağladı. Otomobildeki artış yüzde 15 olarak yansıtıldığında bile haziran oranı yüzde 5.80'e çıkacak, bunun sonucunda altı aylık artış ilan edildiği gibi yüzde 42,35 değil yüzde 43.50 olacak, çalışanlar buna göre enflasyon farklı olacaktı.''

Sahiden de otomobil fiyatları bir ay önceki aya oranla sürekli artıyor.

Samsun'da çok satılan otomobil markalarından dizel bir otomobilin Mayıs ayında 932 bin lira olan liste satış fiyatı, Haziran ayında yüzde 13 dolayında artışla Bir milyon 52 bin lira olmuş

Alaattin Aktaş'ın iddiasına göre, dizel otomobillerdeki artış, TÜİK'in verileri doğrultusunda gerçekleşmiş olsaydı, o markanın otomobili, Haziran ayında Bir milyon 52 bin lira yerine, 948 bin 49 liraya satılacaktı.

Bir kaç ay önce en pahalı peynirin fiyatı 85 lira dolayındaydı.

Pazar günü gittiğimiz şarküterideki en pahalı peynirin etiketinde 114 lira yazıyordu.

Geçen yıl ve önceki yıl Terme pirincinin 5 kiloluk paketi 40 lira dolayındaydı.

Pazar günü 5 kiloluk o pirinç paketine 99 liralık etiket konmuştu.

Geçen sene bu zamanlar 75 lira dolayında fiyatla satılan 5 litrelik Karadenizbirlik ayçiçek yağına, şimdilerde 175 liralık etiket konuluyor.

Artış yaklaşık olarak yüzde 130 yani.

Buna karşın, TÜİK'in enflasyonu yüzde 78.64.

Fazla söze gerek yok sanırım.

ETİKETLER; Karadeniz Ekonomi

Karadeniz'in İlk ve Tek Ekonomi Portalı

Okumak İçin Resimlere Tıklayınız.
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar