11.07.2025

İller için teşvikler dağıtılırken, banklardaki mevduat miktarları gerekçe gösterilerek, Samsun teşvik kapsamı dışında bırakılmıştı.
Burnumuzun dibindeki Amasya ve Çorum teşvik kapsamına alınırken Samsun kapsam dışı bırakılıyordu.
Bir de harita yayınlanmıştı hatırlarsanız.
Ki;
Şehir halkı olarak yayınlanan bu haritalara ''Utanç Haritası'' demiştik.
Bir kere de değildi üstelik. 2013 Mayıs'ında yayınlanan haritadan sonra 2015 yılı Mart ayında da ikinci harita yayınlanmıştı.
Öyle ki;
Merzifon'da yatırımcılar e yararlanırken, sadece 15 Km uzağındaki Havza OSB'de yatırımcılar teşviklerden mahrum kalmışlardı.
Zeytinliklerin maddenler için açılmasını öngören yasa teklifinin komisyonda görüşülmesi sırasında tutumu nedeniyle çok eleştirilen zamanın Sanayi Ve Teknoloji Bakanı olan Bursa Milletvekili Mustafa Varank, bakanlığı döneminde Büyük Samsun Otelinde iş insanlarıyla yapılan basına kapalı bir toplantıda, Merzifon'u örnek göstererek, ilçesinde kurulmakta olan OSB'deki yatırımcılar için teşvik isteyen Havza Belediye Başkanı Murat İkiz'i terslemişti.
Bildiğiniz azarlamıştı yani.
Bu köşede o tutumu nedeniyle Bakan Varank’ı eleştirmiştik hatırlarsanız. (''Basına kapalı toplantıda senin ne işin vardı? diye soracak olanlara da cevabım, ''O da benim meslek sırrım olsun'' derim).
İl bazlı teşviklerinden yararlanamadığı için Samsun için ''Bari sektörel teşvikler uygulansın'' diyorduk.
Ki
Önceki gün Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulan Yerel Kalkınma Hamlesi Programı çerçevesinde, Samsun, Amasya, Çorum ve Tokat illerinde sektör bazlı teşvik uygulanacağına dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi önceki gün (9 Temmuz) resmi gazetede yayınlandı.
Sektör bazlı teşvik uygulamaları sadece Samsun’u da kapsamıyor aslında.
Bu nedenle yetmez ama ''Evet'' diyeceğimiz türden olmuş
Ki;
Uygulama sadece Samsun'u da kapsamayacak. Samsun'un yanı sıra, Çorum, Amasya ve Tokat'ta da bazı sektörlere yapılacak yatırımlar teşvik edilecek.
Mesela Samsun'da silah ve silah parçaları üretimi, akıllı filtre sistemleri üretimi, metal ve kauçuktan ticari araç aksam ve parçaları üretim tesisi ile tıbbi cihaz üretimi yapılan yatırımlara teşvik uygulanırken, Amasya'da jeotermal sera tesisi , bitkisel ham ve rafine yağ üretimi, beş yıldızlı konaklama tesisi ile asgari bin büyükbaş kapasiteli entegre süt üretim ve süt işleme tesisleri yatırım teşviki alacak.
Aynı şekilde Çorum'da alaşımlı döküm ürünleri üretimleri, raylı sistemler imalatları, iş makineleri ve likit yumurta ve yumurta tozu üretimleri ile Tokat'ta meyve ve atıklarından katma değerli ürünler üretimi, endüstriyel süt ürünleri üretimi, maya üretim tesisleri ile en az 500 baş kapasiteli manda süt hayvancılığı ve süt ürünleri üreten tesisler teşvik kapsamına alındı.
Ki;
Sektör bazlı bu teşvik uygulamasında yatırımcılara; KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, 240 milyon TL’ye kadar faiz veya kâr payı desteği, makine desteği, yüzde 50 yatırıma katkı oranı üzerinden yüzde 60 kurumlar vergisi indirimi, 8 yıl süreyle SGK işveren hissesi desteği (6. bölgede 12 yıl), Organize Sanayi Bölgeleri dâhil olmak üzere yatırım yeri tahsisi gibi avantajlar sağlanacak.
20 yıl kadar ekonomi gazetesi olan Dünya'da çalışmış biri olarak bölge ekonomisini tanıdığımı düşünürüm.
Bu bakımdan Amasya, Tokat ve Çorum'da teşvik uygulanacak sektörlerin nokta atışı iyi seçilmiş olduklarını söyleyebilirim.
Eksikler yok mu elbette var.
Mesela Çorum'da değirmen makineleri yapan işletmeler de teşvik edilebilirdi diye düşünürken, ülkemizin önemli akarsuyun denizle buluştuğu Bafra ve Çarşamba ovaların bulunduğu Samsun'da tarıma dayalı sanayi üretiminin teşvik dışı bırakılmasını bir eksiklik olarak görürüm.
Utanç haritaları sonrasında sektör bazlı da olsa Samsun'un bazı yatırımların teşvik edilecek olmasına dair karar için ''Buna da şükür'' diyerek yazıya noktamızı koyalım.