Fındık Üretimini Tehdit Eden Kahverengi Kokarca'ya Karşı Acil Mücadele Çağrısı

Ulusal Fındık Konseyi Başkanı Hamza Bölük, fındık üretiminde büyük zarar veren Kahverengi Kokarca böceğine karşı topyekûn mücadele çağrısında bulundu.

info@karadenizekonomi.com / 9.09.2024

Fındık Üretimini Tehdit Eden Kahverengi Kokarca'ya Karşı Acil Mücadele Çağrısı


 

Bölgesel Ekonomiyi Tehdit Ediyor

Türkiye’nin en önemli tarımsal ihracat ürünü olan fındık, 2017 yılından bu yana Gürcistan sınırından Türkiye’ye giren Kahverengi Kokarca böceği tehdidi altında. Böcek, Artvin ve Rize'de fındık başta olmak üzere, meyve ve sebzelerde ciddi zarara yol açmış durumda. Ulusal Fındık Konseyi Başkanı Hamza Bölük, zararın ekonomik boyutunun milyon dolarla ifade edilebileceğini belirterek, "Ülkemiz için stratejik öneme sahip Türk fındığının tehdit altında olduğunu maalesef ifade etmek zorundayım" dedi.

 

Kışlaklarda Mücadele Çağrısı

Bölük, Kahverengi Kokarca'ya karşı etkin mücadelenin özellikle böceğin kışlaklara çekildiği dönemde yapılması gerektiğini vurguladı. "Ev, ahır, serenti gibi yerlerde kışlayan bu böceklerle mücadele edilmezse, her yıl daha büyük kayıplar yaşayacağız," diyen Bölük, bu sorunun Tarım ve Orman Bakanlığı, il ve ilçe tarım müdürlükleri, yerel yönetimler ve üreticilerin ortak çalışmasıyla çözülebileceğine dikkat çekti.

 

Biyolojik Mücadele ve Samurai Arısı

Bölük, kimyasal mücadele yöntemlerinin doğal yaşam dengesini bozduğunu belirterek, biyolojik mücadelenin en etkili yöntem olduğunu söyledi. Samurai Arısı'nın bu zararlıya karşı en doğal çözüm olduğunu ifade eden Bölük, bu yöntemin daha fazla yaygınlaştırılması gerektiğini vurguladı. "İlaçlı mücadeleye başvuran üreticilerimizin biyolojik mücadeleyi aksatmamak için çok dikkatli olmaları gerekiyor" dedi.

 

Devlet ve Millet El Ele Vermeli

Bölük, devletin bu konuda daha radikal kararlar alması gerektiğini belirterek, devlet ve milletin el ele vererek bu sorunu çözebileceğini söyledi. "Bu mücadele, tıpkı geçmişte buğday üretiminde süne zararlısına karşı verilen başarılı savaş gibi topyekûn yürütülmeli" diyen Bölük, tüm paydaşları sorumluluk almaya davet etti.

 

Fındık Paydaşlarına Acil Çağrı

Fındık üreticilerinin her geçen yıl daha büyük kayıplar yaşadığını belirten Bölük, "Fındık Kokarcası zararlısının kontrol altına alınamaması, tüm tarımsal ürünlerimize daha büyük zararlar verebilir," uyarısında bulundu ve tüm fındık paydaşlarını mücadeleye katılmaya davet etti.

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar