Ordu’da sanayi alarmı: Yatırımcıları kaçırıyoruz!

Ordu iş insanları ve STK’ları yetkililere çağrıda bulunarak Ordu’ya gelecek büyük yatırımlar için acilen çözüm bulunmasını istediler. Birçok iş insanları dernekleri ve STK’ları Ordu’nun yetersiz OSB alanlarına dikkat çekerek yatırımların çevre şehirlere kaçtığını belirtti.

info@karadenizekonomi.com / 18.02.2025

Ordu’da sanayi alarmı: Yatırımcıları kaçırıyoruz!

Ordu'da iş dünyası ve sivil toplum kuruluşları (STK), kentteki yetersiz organize sanayi bölgeleri (OSB) nedeniyle yatırımların çevre şehirlere kaydığına dikkat çekerek yetkililere çözüm çağrısında bulundu. Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Ordu Başkanı Uğur Yıldız, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Ordu Kurulu Başkanı Güray Aksoy ile Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) Başkanı  Adil Levent Karlıbel, sorunların şehir ekonomisi ve sanayi gelişimi üzerinde oluşturduğu olumsuz etkiler hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu.

"Yatırımcı Başka Şehirlere Gitmek Zorunda Kalıyor"

ASKON Ordu Başkanı Uğur Yıldız, OSB alanlarının yetersiz olmasının şehrin ekonomik geleceğini olumsuz etkilediğini belirtti. Yıldız, sanayi alanının toptancılar hali gibi olmaması gerektiğinin altını çizerek, “Organize sanayi alanları verimli kullanılmıyor. Üretim odaklı olmalı ve şehrimizin markalarına alan oluşturulmalı. Yatırımcılarımız başka şehirlere gidiyor, istihdam gücümüzü kaybediyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Yeni OSB Alanları Şart”

Organize sanayi bölgelerinin yetersizliğinin şehrin ekonomik geleceğini tehdit ettiğine vurgu yapan Yıldız, “Organize sanayi alanları verimli kullanılmıyor, üretim odaklı olmalı. Yeni OSB alanları için sanayicilerimizin belediye başkanı ve valisi ile istişare ederek harekete geçmesi şart. Şehrimizin limanlara ve büyük şehirlere uzak olması nedeniyle yatırımcı çekmek zaten zor. Ancak kendi evlatlarımız olan yatırımcıların başka şehirlere gitmesine engel olamıyoruz.” diyerek açıkladı.

"Rezerv Alanlar Şeffaf Olmalı"

Yıldız, yeni organize sanayi bölgeleri için rezerv alanların kapalı kapılar ardında tahsis edilmemesi gerektiğine dikkat çekerek, “Tahsis ücretleri düşük tutulmalı ancak yatırımcıdan ihracat ve istihdam gibi şartlar talep edilmeli. Önceliğimiz kişiler değil, şehrin kalkınması olmalı. Organize sanayii müteşebbisine, vali ve OBB Başkanı ile üretimin zorluğuna ve ihtiyaçlarına hakim ve ortak olan yöneticiler seçilmeli.” dedi.

"10 Yıllık Kayıp Büyük Sorun"

MÜSİAD Ordu Kurulu Başkanı Güray Aksoy ise ikinci OSB’nin tahsis sürecinin sekiz yıl önce başladığını ancak hâlâ altyapı ihalesinin beklediğini belirtti. Aksoy, “Bu süreç Ordu için büyük bir zaman kaybı. İhale sonrası iki yıl daha geçecek. Bu on yıllık bir kayıp demektir.” şeklinde konuştu.

"Yatırım Taleplerini Kaybettik"

Aksoy, yer bulamayan yatırımcıların başka şehirlere yöneldiğini ifade ederek şunları söyledi:

“Rulopak firması yer bulamadığı için Ordu’ya yatırım yapamadı ve bu firmayı kaybettik. Aksu Vital gibi büyük firmalar da Ordu’da yatırım için yer istiyor. Ancak yer bulamıyoruz. Bu yazık ve büyük bir kayıptır.”

Ordu Sanayi Bölgesi’nin Maliyeti Yüksek

Aksoy, Ordu’daki İkinci Organize Sanayideki altyapı dahil metrekare fiyatlarıyla bölgedeki diğer organize sanayi bölgelerinin altyapı fiyatlarının bir mukayese edildiğinde çok yüksek maliyetli olduğunu ve bunun da yatırım önünde önemli bir engel teşkil ettiğini sözlerine ekledi.

"Teknokent Yok, Sanayi Gelişemez"

Yüksek teknoloji üretimi için Ordu'nun teknokente ihtiyaç duyduğunu belirten Aksoy, " Bu yeni yapılacak olan ikinci organize sanayi bölgesinde acaba kimlere yer veriliyor? Yani işletme olarak ağırlıkta neler var? Bizim kurtuluşumuz yüksek teknoloji üreten fabrikaların olması. Ordu Üniversitesi ve valilik bu konuda adım atmalı. Teknokent olmadan yüksek teknoloji üreten fabrikaları çekmek imkânsız.” dedi.

"Bürokratik Engeller Kalkmalı"

Sanayi yatırımlarının önündeki bürokratik engellere de değinen Aksoy, “Ordu Ticaret Odası bu işin üzerine en çok düşen kurum. İşlerinin kolaylaştırılması gerekiyor. Tüm STK'ların bu konuda destek vermesi şart.” ifadelerini kullandı.

“Beş Yıllık Talebi Karşılayacak”

Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Adil Levent Karlıbel, yeni OSB’nin ihaleye hazır olduğunu belirterek, “Sanayi bakanlığının ihale yapmasını bekliyoruz. OSB alanımız 950 dönümlük ve beş yıllık bir talebi karşılayacak. Ancak sanayimizin doğalgaz sorunu bir an önce çözüme kavuşmalı yoksa enerjide doğalgaz kullanan firmaların tercih etmesi zorlaşacaktır.” dedi. Karlıbel, ayrıca Ordu’da yeni orta ve küçük ölçekte sanayi alanlarına ihtiyaç olduğunu da sözlerine ekledi.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar