Fındık ihracatında sert düşüş: Miktar geriledi, değer direndi
Türkiye’nin en önemli ihracat kalemlerinden biri olan fındıkta, 2025/26 sezonunun ilk 7 ayına ait veriler sektörde dikkat çekici bir tabloyu ortaya koydu.
info@karadenizekonomi.com / 2.04.2026
Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği tarafından açıklanan rakamlara göre, ihracat miktarında ciddi bir düşüş yaşanırken, elde edilen gelir görece güçlü seyrini korudu.
Miktar düştü, gelir sınırlı geriledi
01 Eylül 2025 – 31 Mart 2026 döneminde Türkiye’nin fındık ihracatı 111 bin 710 ton olarak gerçekleşti. Bir önceki sezonun aynı döneminde bu rakam 212 bin 416 ton seviyesindeydi. Bu da yaklaşık %47’lik bir daralmaya işaret ediyor.
İhracat değeri ise aynı dönemde 1 milyar 445 milyon dolar olarak kaydedildi. Geçtiğimiz sezon bu rakam 1 milyar 732 milyon dolar seviyesindeydi. Miktardaki sert düşüşe rağmen değerdeki gerilemenin daha sınırlı kalması, birim fiyatların yükseldiğini ortaya koyuyor.
Mart ayı performansı da geriledi
Sadece Mart ayına bakıldığında da benzer bir tablo dikkat çekiyor.
Mart 2026: 19 bin 153 ton
Mart 2025: 26 bin 341 ton
Mart 2024: 24 bin 340 ton
Mart ayında ihracat miktarı düşmesine rağmen, elde edilen gelir 272 milyon dolar ile geçen yılların üzerine çıkarak fiyat avantajının sürdüğünü gösterdi.
Fiyat etkisi ön planda
Uzmanlar, ihracat miktarındaki düşüşe rağmen gelirin güçlü kalmasını;
arz daralması
yüksek maliyetler
uluslararası pazarda fiyat artışı
gibi faktörlere bağlıyor.
Sezonun geri kalanı kritik
Grafiklerde de görüldüğü üzere 2025/26 sezonu, önceki iki sezona göre belirgin şekilde geriden geliyor. Sektör temsilcileri, sezonun kalan aylarında ihracatın hızlanmasının zor olduğunu, ancak yüksek fiyat seviyelerinin toplam geliri dengeleyebileceğini ifade ediyor.
Haftanın Yorumu
“Fındıkta miktar düşüyor, değer ayakta kalıyor. Bu tablo, üretim ve verimlilik konusunun artık ertelenemez olduğunu açıkça gösteriyor.”


Çok Okunanlar
Fındık Fiyatları
Son Güncelleme : 2026-04-02 08:23
| Şehir | Levant |
|---|---|
| TMO | 200 TL |
| GİRESUN | 283,00 TL |
| ORDU | 283,50 TL |
| DÜZCE | 283,50 TL |


