Hamza Bölük: 2024 Yılında Fındık Rekoltesinde %14 Artış Bekliyoruz

Ulusal Fındık Konseyi Başkanı Hamza Bölük, 2024 yılı için tahmin edilen fındık rekoltesini duyurdu.

info@karadenizekonomi.com / 22.07.2024

Hamza Bölük: 2024 Yılında Fındık Rekoltesinde %14 Artış Bekliyoruz

Sektör temsilcileri ise Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) açıklayacağı fındık alım fiyatına odaklanmış durumda. Sektördeki beklenti, fındık fiyatlarının en az 150 TL civarında olması yönünde. Ancak muhalefet, bu fiyatın 180 TL seviyelerine çıkmasını talep ediyor.

 

 

Tarım ve Orman Bakanlığı, 2024 yılı tahmini fındık rekoltesinin açıklanması görevini Ulusal Fındık Konseyi'ne devretti. Konsey Başkanı Hamza Bölük, "Üretici, tüccar, sanayici, ihracatçı, araştırma kuruluşları ve devlet gibi tüm sektör paydaşlarını bünyemizde barındırarak bu önemli görevi başarıyla yerine getirdik," dedi. Bölük, "Ürün konseylerinin tarım piyasalarında politika geliştirmeleri ve etkin görev yürütmeleri adına bu adımı olumlu karşılıyoruz," ifadelerini kullanarak, Tarım ve Orman Bakanlığı'na ürün konseylerinin daha etkin görev yapmasına yönelik bakış açıları ve desteklerinden ötürü teşekkür ettiklerini belirtti.

2024 Yılı Fındık Rekoltesinde %14 Artış Bekleniyor

Hamza Bölük, "2023 yılında 650 bin ton olan tahmini fındık rekoltesinin, 2024 yılında %14 artış göstererek 738.931 ton olarak gerçekleşeceğini öngörüyoruz," dedi. Bölük, "Fındık Rekolte Tahmin Komisyonlarında yer alan tüm üyeler, tespit çalışmalarının sonuçlarını imzalayarak bu tahmini belirledi," diye ekledi.

16 İlde Yoğun Çalışmalar Yapıldı

Fındık üretiminin yapıldığı 16 ilde, İl Tarım ve Orman Müdürlükleri koordinasyonunda yürütülen rekolte tahmin çalışmalarına üniversiteler, araştırma enstitüleri, TMO, Fiskobirlik, Ticaret Borsası, Ticaret ve Sanayi Odası, İhracatçı Birlikleri, Ulusal Fındık Konseyi ve Ziraat odaları gibi çeşitli kurum temsilcilerinin katıldığını belirten Bölük, "Bu çalışmaların koordineli ve yoğun bir şekilde yürütüldüğünü," ifade etti.

Giresun Fındık Araştırma Enstitüsü'nün Metodolojisi Uygulandı

Rekolte tahmin çalışmalarının, Giresun Fındık Araştırma Enstitüsü'nün belirlediği metodoloji doğrultusunda, geçmişten bu yana belirlenen fındık bahçelerinde yapılan çotanak sayımlarına dayalı hesaplamalar ve gözlemler sonucunda gerçekleştirildiğini belirten Hamza Bölük, "Bu metodolojinin doğruluğunu ve güvenilirliğini," vurguladı.

 

Sektör Temsilcilerinden TMO'ya Çağrı

Sektör temsilcileri, hasat dönemi yaklaşırken Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) fiyat açıklamasının bir an önce yapılması gerektiğini vurguladı. TMO’nun açıklayacağı fiyatın serbest piyasadaki fiyatlar üzerinde belirleyici olacağını belirten temsilciler, finansman maliyetlerinin de fiyatları etkileyebileceğini ifade ettiler.

Ferrero’nun Rolü ve Piyasa Beklentileri

Giresun Ziraat Odası eski Başkanı Özer Akbaşlı, TMO’nun geçen yıl 82-84 TL aralığında açıkladığı fiyatların, serbest piyasada 100-140 TL arasında dalgalandığını hatırlattı. Ferrero’nun alım politikalarının da piyasa üzerinde büyük etkisi olduğunu belirten Akbaşlı, Ferrero’nun bu yıl erken alım yaparak 70-80 bin ton alım gerçekleştirebileceğini ve bunun üreticiler için umut verici olabileceğini söyledi.

Finansman Maliyetlerinin Etkisi

Durak Fındık Sanayi ve Ticaret AŞ. Yönetim Kurulu Üyesi Kadir Durak, sanayicilerin finansmana erişimde yaşadığı zorlukların ürün alımlarını doğrudan etkilediğini belirtti. Finansmana erişimin kolay olması durumunda sanayicilerin piyasaya girerek fındık alabileceğini ve bu durumun fiyatları yukarıya çekebileceğini ifade etti.

Fiyat Tahminleri

İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İFMİB) eski Başkanı ve Nurteks AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Haydar Gören, rekoltenin tahminlerin altında kalacağını öngördü. Aşırı sıcakların Batı Karadeniz’deki bahçelerde kayıplara yol açtığını belirten Gören, fındık fiyatlarının 130-135 TL/kg arasında olmasını beklediğini ve piyasa şartlarına göre bu fiyatın artabileceğini ekledi.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar