Milyonlara ek zam 2024: En düşük emekli maaşına zam yolda! Maaşı 10 bin lira üstü olana zam var mı?

Emekli maaşlarına ilişkin yeni gelişmeler yaşanıyor. En düşük emekli maaşına zam beklenirken yaklaşık 1.8 milyon emeklinin düzenlemeden faydalanması bekleniyor. Kök maaşı 8 bin liranın altında olanlar maaş zammına rağmen 10 bin lira almaya devam ediyor. Peki, en düşük emekli maaşı ne kadar olacak?

info@karadenizekonomi.com / 10.07.2024

Milyonlara ek zam 2024: En düşük emekli maaşına zam yolda! Maaşı 10 bin lira üstü olana zam var mı?

SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı emeklilerin maaş zamlarının belli olmasının ardından en düşük emekli maaşına yapılacak zam bekleniyor.  SSK ve Bağ-Kur emeklileri, temmuz ayında yüzde 24,73 oranında zam alacak. Memur emeklisine de enflasyon farkı ve toplu sözleşme hesabıyla yüzde 19,31 zam verilecek. Kök maaşı 8 bin liranın altında olan emekliler ise 10 bin lira almaya devam edecek. 

En düşük emekli maaşına zam ne kadar olacak?

Kök maaşı düşük olduğu için zamlı maaşı bile halen ödenen 10 bin TL'nin altında kalacak olan emekliler de bulunuyor. En düşük maaştaki değişiklikle birlikte en düşük emekli maaşının 12 bin lirayla 13 bin lira arasında oluşması bekleniyor.

Maaşı 10 bin lira üstü olanlara zam var mı?

Hürriyet'in haberine göre, güncel zam oranıyla maaşı 12-13 bin lira olan emeklilerin maaşlarında değişiklik yapılması beklenmiyor. Daha önce de en düşük emekli maaşına yapılan artışla, en düşük emekli maaşından yüksek alan ancak en düşük emekli maaşı kapsamına giren emeklilere de zam yapılmamıştı.

Ocakta emekli maaşına zam ne kadar olacak?

Temmuz-Aralık ayları arasında her ay aylık enflasyonun yüzde 1.50 geldiği varsayılırsa Ocak 2025 tarihinde emekli maaşlarına yüzde 9.34 oranında zam yapılacak.

Aynı hesaplama dahilinde enflasyonun her ay yüzde 2 oranında geldiğini varsayarsak zam oranı yüzde 14.86 olacak. 15 bin lira maaş alan bir emekli Ocak-Temmuz 2025 arasında 17 bin 229 lira almış olacak.

Ne kadar emekli maaşı alırım?

Emekli olmayıp emekli aylık bilgisini hesaplamak isteyenler için e-Devlet'te sisteme yükleme işlemi tamamlandı. SGK ve BAĞ-KUR emeklilerine yapılan zam oranı kadar yansıtılan farkla emekli olmayıp çalışan kişiler bugün emekli olsalar alacakları maaşı görebiliyor.

Kök maaş nasıl bulunur?

10 bin lira en düşük emekli maaşı alanlar kök maaşı bulmak için farklı yöntemleri kullanması gerekiyor.

SSK'dan emekli olanlar için e-Devlet'e giriş yapıp arama kısmına 4A Emekli Aylığı yazıp çıkan ilk bağlantıya tıklaması gerekiyor. 

Ardından gelen sayfada "Detay" kısmına tıklayıp açılan pencerede en alt kısımlarda yer alan "5510 Ek 19 Miktarı" yazan yerdeki tutarı 10 bin liradan çıkarması gerekiyor. Böylece kök maaş ek ödeme dahil ortaya çıkmış oluyor.

Ardından gelen pencerede "4B Emekli Aylık Bilgilerinize ait barkodlu belge almak istiyorsanız tıklayın" sekmesini tıkladıktan sonra gelen pencerede SGK'ya ait döküm görülecektir.

Sayfanın en altında "Ek Madde 19 İntibak Fark Tutarı" yazan yerin karşısındaki rakamları 10 bin liradan çıkarınca kök maaşınızı ek ödeme dahil bulabilirsiniz.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar